Рулька, язичок, пікниця, вушка й бограч: на Закарпатті пройшов гастрофестиваль гентешів (ФОТО, ВІДЕО)
За його словами, фестиваль влаштовують, щоб представити відвідувачам закарпатські страви, зокрема, традиційну для села угорську кухню. Також серед учасників проводять конкурс на найсмачнішу страву зі свинини.
М'ясні страви всюди
Учасник фесту Віктор Погань каже: завжди бере участь у заходах, які пов’язнані із закарпатською кухнею. На фестивалі гентешів – вдванадцяте. "Я нащадок угорців. Разом з дружиною ми поширюємо угорську кухню, щоб люди бачили, як на цьому фестивалі. Першочергово намагаємося донести, що таке наша закарпатська гурка, туристи дуже люблять її брати. Наші пікниці, ковбаса, такі страви як "гуляш-левеш", туристи називають бограч", — розповів Віктор Погань.
Бограч у хлібі подає м’ясник із Ужгорода Георгій Михалько. Приготувати страви зі свинини в Гечу він приїздить з 2013 року. "Рульки, язички, вуха, бограч – дуже смачний, шашлички, реберця, картопля з солониною, ковбаси, пікниці. Мене ще колись, у третьому класі, просили посмажити шашлик, тоді мені це сподобалося і я почав готувати".
"Був карантин і на третій раз ми завітали сюди. Скуштувати угорську кухню та українську, подивитись місцевий фольклор. Ми любимо свою країну, нам дуже подобаються тут краєвиди і кухня", — кажуть Яна й Ігор Колбасови, які приїхали з Донецької області.
"Дивимося, що нам більше було до смаку. Це таке свято, а ми скучили за святом. Минулого року не було цього фестивалю через карантин. Ми раді, ще така погода хороша, настрій хороший і можемо тут погуляти", — каже Світлана Головачко, яка приїхала з Берегова.
Хто такі гентеші
Організовують фестиваль гентешів у Гечі, аби відвідувачі дізналися, як готують закарпатські страви зі свинини, а також, щоб нагадати про справу гентешів — різників, — розповідає староста села Андрій Мештер. Тварин, — каже, — на території проведення фестивалю не вбивають."Тут не ріжуть свиню, на місці її тільки обробляють. Це у нас в селі дійсно є, ми бажали показати гостям, які приїжджають в Гечу, на Закарпаття, як наші предки готували різні страви зі свинини", — зазначив Андрій Мештер.
На цьогорічному фестивалі страви зі свинини готували м’ясники з села Геча, з міст Берегово, Мукачево та Ужгород. Також були дві команди з Угорщини.
Суспільне Закарпаття
Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі
-->
До теми
- В Ужгороді відбудеться VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
- В Ужгороді відбувся традиційний «Книга-Фест»
- В Ужгороді відбудеться „Книга-Фест-2023”
- На Закарпатті відбудеться ювілейний мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
- У суботу на фестивалі «Монологи над Ужем» покажуть правдиву історію закарпатських ромів
- Міжнародний фестиваль “Кіно сусідів” пройде в Ужгороді в серпні
- Середньовічний фестиваль провели у Хусті (ВІДЕО)
- На Закарпатті відбувся Середньовічний фестиваль (ВІДЕО)
- У Виноградові відбувся хореографічний фестиваль
- “Бельтайн”. На фестивалі в Ужгороді збиратимуть гроші для дітей деокупованої Харківщини
- 17 вистав зіграли на сценах Ужгорода під час міжнародного театрального фестивалю "Свобода"
- Фестиваль "СВОБОДА": чеські театрали організовують міжнародний фест в Ужгороді (ВІДЕО)
- Міжнародний театральний фестиваль "Свобода" пройде в Ужгороді
- Закарпатка виборола друге місце на Міжнародному фестивалі мистецтв «Лютий Фест»
- Юна закарпатка виборола перемогу на Всеукраїнському дитячо-юнацькому фестивалі
- В Мукачеві відбудеться Всеукраїнський дитячо-юнацький фестиваль-конкурс естрадної пісні
- Юні закарпатки вибороли призові місця Міжнародному фестивалі мистецтв
- Графіті-художник із Закарпаття присвятив свою роботу на фестивалі зі стріт-арту 128-ій бригаді (ФОТО)
- Як в Ужгороді розвивається культурний та мистецький фронти (ВІДЕО)
- Закарпатець став переможцем фестивалю «Art.ПОСТ.ua»
До цієї новини немає коментарів