На Закарпатті почався сезон підгодівлі диких тварин у лісах

На Закарпатті почався сезон підгодівлі диких тварин у лісах
Зима для лісових мешканців- суворе випробування через значні перепади температури та збільшення снігового покриву. Підгодівля диких тварин розпочинається з осіннього періоду. Найбільш активний сезон зимових підгодівель припадає на січень, коли вже земля покривається достатнім шаром снігу та тримається мінусова температура.

 

Підкормка тварин у лісах відбувається на спеціально створених підгодівельних майданчиках: розвішуються кормові віники, у годівниці викладається сіно, висипається кукурудза, овес, жолудь, викладається сіль цілодобово. Варто зазначити, що викладання корму проводиться в місцях концентрації тварин, там, де вони почувають себе вільно. Зміцнення кормової бази сприяє не лише збільшенню чисельності дичини, але і покращує умови мешкання видів, стримує їх від міграцій, служить засобом, що допомагає концентрувати тварин у певних місцях.

Чому підгодівля тварин у зимовий період вкрай необхідна?

З настанням зимового періоду, особливо, коли спостерігається великий покрив снігу, добування їжі тваринами стає важким процесом, відтак вся звірина спускається ближче до підніжжя гір, де і розташовані спеціальні годівниці. Підгодівля диких звірин сприяє успішній перезимівлі та дозволяє привести навесні здорове молоде покоління. Лісомисливгоспи Закарпаття займаються підгодівлею тварин у зимовий період. На прикладі Мокрянського та Брустурянського ЛМГ розповімо детальніше, як лісівники допомагають диким тваринам.

ДП «Брустурянське ЛМГ»

В Брустурянському лісомисливгоспі підгодівля тварин відбувається в Кедринському, Плайському, Турбатському та Лопухівському лісництвах. Мисливсько-єгерська служба ДП «Брустурянське ЛМГ», яка займається охороною, відтворенням дикої фауни, заготівлею кормів та підгодівлею лісових копитних тварин, щотижня протягом цілого року контролює запаси сухих кормів та сіна в годівницях, а також солей в солонцях. Найактивніше, це відбувається в зимовий період, коли тваринам найбільш необхідна додаткова їжа. В разі відсутності чи при мінімальному кормовому запасі, лісівники оперативно поповнюють годівниці. Зазвичай, це – сіно, сіль-лизунець та спеціальний гілковий корм,а в особливо важкий період- зернова суміш. Відвідують місця підгодівлі олень благородний, козуля європейська, свиня дика та заєць руснак. Минулого літа лісівниками Брустурянського лісомисливгоспу було заготовлено 7 тон сіна та гілкового корму, а також закуплено три тони солі. Варто зазначити, що сіно та зернові суміші викладаються в спеціальні годівниці, а сіль в солонці, які розміщені біля годівниць або неподалік.

ДП «Мокрянське ЛМГ»

Підгодівля диких лісових тварин здійснюється на всіх лісництвах Мокрянського лісомисливгоспу : Брадульському, Комсомольському, Мокрянському, Усть-чорнянському, Краснянському та Тиховецькому. Тут підгодівля триває понад 90 днів, тобто, увесь зимовий період, проте, все залежить від погодніх умов та від товщини шару снігового покриву. Зазвичай в період з грудня до березня у спеціальні годівниці викладається якісне сіно та гілковий корм листяних порід. Всі лісові кормівниці встановлені в лісах на різній висоті, близько 800 м. та 1000м. на основних місцях скупчення тварин. В цій місцевості, це олені та козулі.

Зазначимо, що тривалість сезону підгодівлі (початок та кінець) визначаться у залежності від кліматичних умов.

Закарпатське ОУЛМГ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

11 січня 2022р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів