Зимовий похід в Карпати. Як спланувати, що брати з собою та що робити, якщо заблукав, — ДСНС

Зимовий похід в Карпати. Як спланувати, що брати з собою та що робити, якщо заблукав, — ДСНС
Спланувати маршрут, ознайомитися з очікуваним прогнозом погоди, рівнем лавинної небезпеки та взяти з собою рюкзак з необхідними речами. Про те, як зібратися в похід у гори взимку та як діяти, якщо заблукав — розповів у програмі "Акценти полудня" на "Українському радіо" речник обласного управління ДСНС на Закарпатті Федір Фліп.

 

Туристи, які мають намір піднятися взимку в гори чи пройти туристичними маршрутами, мають ознайомитися з прогнозом погоди.

"Будь-які штормові попередження, які оприлюднює гідрометеоцентр, вони завжди доступні. Люди можуть подивитися, чи є небезпека сходження лавин, чи то погіршення погодних умов через посилення вітру, або ж значні опади", — розповів Федір Філіп.

Людям, які збираються в гори, потрібно проконсультуватися зі спеціалістами, а також спланувати маршрут. "Для цього можна звернутися у рятувальну службу. У нас є гірська пошуково-рятувальна частина. У найбільш відвідуваних районах, чи місцях великого скупчення туристів працюють рятувальники, які можуть провести консультацію", — розповів речник.

Перед походом в гори потрібно зареєструватися у рятувальників

Рятувальники рекомендують реєструватися перед походом в гори. "Залишити свої координати, наміри, куди людина бажає пройти. Рятувальники їм покажуть, розкажуть які маршрути та стежки є найбільш безпечними. Також, коли людина зареєстрована, рятувальники будуть мати інформацію і будуть розраховувати орієнтовний час повернення цієї людини. Будуть зв'язуватися час від часу і отримувати інформацію, де громадяни знаходяться і чи є необхідність надання допомоги", — додав речник.

Що брати з собою в туристичний похід взимку

Для походу в гори взимку потрібно підібрати одяг та взуття, які відповідають погодним умовам, що спостерігаються на тій чи іншій території.

"Брати теплі речі, телефон, додатковий зарядний пристрій, їжу, гарячий чай. Мати з собою запальничку, свічку, ліхтарик та інші речі, які можуть допомогти у проходженні туристичного маршруту. Має бути так званий рюкзак туриста, в якому має бути і аптечка з медикаменти першої необхідності. Адже людина може травмуватися, чи має якісь проблеми з здоров’ям. Це все індивідуально. Бажано проконсультуватися і в рятувальників, які можуть надати інформацію, що необхідно взяти з собою для проходження того чи іншого маршруту", — розповів Федір Філіп.

Як себе поводити в горах, якщо заблукав. Перші дії

Якщо ви заблукали, потрібно не панікувати та зв'язатися з рятувальниками. "По можливості надати координати місця перебування, хоча б орієнтовні: де знаходитеся, на якій місцевості, що вони бачать. Це допоможе рятувальникам якнайшвидше дістатися до місця перебування людей. Не можна залишати людей наодинці в горах, тим паче в зимовий період. Потрібно триматися разом і ні в якому разі, не дозволяти, щоб одна людина відставала від групи", — розповів Філіп.

Якщо заблукав і настала нічна пора, потрібно знайти місце де переночувати. Після приготування місця для ночівлі — по можливості розпалити багаття. "Грітися та знаходитися в тому місці, знаючи що тебе шукають. Якщо такої можливості нема, людина повинна рухатися. Але, туристи повинні дивитися ще в день за місцями де знаходяться, щоб не потрапити на гірський хребет, не зірвати лавину чи не впасти у річку. Ні в якому разі не втрачати здоровий глузд і не панікувати".

За словами Федора Філіпа, на Закарпатті були випадки, зокрема в Рахівському районі, коли рятувальники шукали в горах одного туриста, а знаходили й інших, хто заблукав. "Рятувальники виходили на пошукові операції, шукали одного, а фактично поверталися уже з групами 5-6 людей, яких знаходили по цьому маршруту. Людей, які також заблукали, але не мали можливості повідомити про це рятувальну службу", — розповів Федір Філіп.

Що робити, якщо натрапили на хижих тварин

Якщо натрапили на хижих тварин, потрібно видавати якомога більше звуків. Вони бояться шуму.

"Рятувальники у цих випадках використовують такі прості речі, як петарди. Тварини намагаються уникати зустрічей з людьми, але в випадках, коли це сталося, можна скористатися простими речами, які будуть відлякувати хижих тварин і людина зможе продовжити свій шлях", — додав речник.

Суспільне Закарпаття

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

27 грудня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів