Щеплення від коронавірусної інфекції як і раніше викликають безліч питань: наприклад, кому не можна робити укол, яка реакція на щеплення нормальна, а що має насторожити і яку вакцину не можна використовувати при вагітності. Давайте розбиратися.

 

Хронічні захворювання, вагітність та лактація не є протипоказаннями до вакцинації від COVID-19 загалом. Проте вагітним жінкам, наприклад, не можна щепитись вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech. Які ще є протипоказання до вакцинації, чому повна неможливість вакцинуватись буває лише у виключних випадках, чим протипоказання відрізняються від реакції на щеплення та чому побічні ефекти – це нормально, читайте у статті.

Почнемо з найважливішого: що є абсолютними протипоказаннями до щеплення?

Абсолютні протипоказання до вакцинації від COVID-19, як і до будь-якого іншого щеплення, можуть бути постійними - щеплення робити не можна взагалі, або тимчасовими - не можна робити щеплення тільки в певний період або при деяких обставинах.

Постійні протипоказання

Єдиним абсолютним постійним протипоказанням до щеплення конкретною вакциною є анафілактична реакція на першу дозу цієї вакцини чи алергія на один із компонентів цього препарату. У такому випадку людині рекомендовано щепитися від COVID-19 іншою вакциною.

Важливо: анафілактичний шок – це вкрай рідкісна реакція, яка може трапитись у перші секунди чи хвилини після щеплення. У разі алергічної реакції медики нададуть людині необхідну допомогу, тому всі, хто отримує вакцину, мають залишатися в пункті щеплення протягом щонайменше 30 хвилин після уколу.

СКЛАД ВАКЦИН – ЦЕ ВІДКРИТА ІНФОРМАЦІЯ, ЯКУ МОЖНА ПЕРЕГЛЯНУТИ ЗАЗДАЛЕГІДЬ НА САЙТІ.

Тимчасові протипоказання

До тимчасових протипоказань до вакцинації від COVID-19 відносяться:

·       температура вище 38,0 °C;

·       лікування моноклональними антитілами або реконвалесцентною плазмою – вакцинація може бути проведена через 90 днів після закінчення курсу терапії;

·       14 днів із часу введення вакцин проти інших інфекційних хвороб, крім інактивованої вакцини проти грипу, яку можна вводити в будь-який час, навіть одночасно з антиковідною вакциною в різні руки;

·       проба з туберкуліном або аналіз крові на туберкульоз (IGRA) – їх слід провести та інтерпретувати перед проведенням вакцинації або відкласти щонайменше на 4 тижні після;

·       хвороба на COVID-19 – вакцинуватись варто не раніше ніж через 28 днів від першого дня захворювання.

Вагітність і годування грудьми – не протипоказання до вакцинації від COVID-19

Справді, вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech відповідно до її інструкції не можна щепитись вагітним і жінкам у період лактації. Але це не означає, що їм не можна вакцинуватись взагалі.

Крім CoronaVac в Україні доступні ще 3 вакцини: Comirnaty від Pfizer-BioNTech, Moderna й AstraZeneca. Жінки, які годують грудьми, можуть вакцинуватись будь-якою із цих трьох вакцин. А вагітним рекомендовано щепитись вакцинами Comirnaty чи Moderna.

Вакцинуватись від COVID-19 вагітним рекомендують в усіх розвинутих країнах, і вже мільйони майбутніх матерів отримали безпечні вакцини. Щепитись і захистити себе від коронавірусу варто і мамам, які годують грудьми. Вакцини не можуть потрапити у грудне молоко, також після щеплення не може захворіти ні мама, ні немовля, бо вакцини не містять живий вірус. А от захистити маму від потрапляння в ковідне відділення лікарні чи смерті – можуть.

Хронічні хвороби і вакцинація

Людям із бронхіальною астмою, серцево-судинними захворюваннями та діабетом вакцинація необхідна, оскільки ці люди ризикують важко захворіти на COVID-19 та отримати ускладнення. Жодна з цих хвороб не є протипоказанням до щеплення, а навіть навпаки – є прямим показанням до нього.

Люди з онкологічними та аутоімунними захворюваннями також у групі ризику і можуть дуже важко перенести COVID-19, тому їм обов’язково необхідно щепитися. Втім, якщо людина проходить курс імуносупресивної терапії, вакцинація може бути менш ефективною. Тому варто порадитися з лікарем, коли саме краще зробити щеплення.

Рекомендації з вакцинації людей з аутоімунними хворобами можна також прочитати у підпункті 5.6 пункту 5 наказу МОЗ України від 11.10.2019 № 2070; людей з онкологією – за посиланням.

Люди з ВІЛ мають на 78% вищий ризик померти внаслідок COVID-19. Враховуючи, що вакцини не можуть спричинити захворювання навіть на тлі імунодефіциту, бо не містять «живого» вірусу, їм можна щепитися від COVID-19.

Можлива реакція на щеплення

Температура після щеплення і біль у руці – нормальні реакції, які можуть виникати після  вакцинації

Після вакцинації у рідких випадках може виникати почервоніння, біль, набряк у місці ін'єкції, лихоманка чи озноб, головний біль, біль у м'язах, суглобах, животі чи горлі, кашель та нежить. Вони є нормальними реакціями на вакцинацію. Також після щеплення людина може відчувати втому, запаморочення, сонливість чи безсоння, нудоту чи діарею.

Усе це цілком нормально, адже наш організм виробляє імунітет до вірусу. За кілька днів після вакцинації усі ці побічні реакції минають.

Ви попереджені про можливі реакції, а значить – озброєні інформацією. Коронавірус та його наслідки — непередбачені, а щеплення наразі залишається єдиним ефективним способом захистити себе від важкого перебігу та смерті від COVID-19.

Записатися на щеплення можна онлайн або за контактним телефоном центрів вакцинації та пунктів щеплення. Перелік і контакти центрів та пунктів на сайті або за телефоном контакт-центру МОЗ: 0 800 60 20 19.


Комунікаційний центр вакцинації від COVID-19

 

 

22 листопада 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів