10% роботодавців в Ужгороді не бачать електронні лікарняні своїх працівників — сімейна лікарка

10% роботодавців в Ужгороді не бачать електронні лікарняні своїх працівників — сімейна лікарка
З першого жовтня усі заклади охорони здоров’я України перейшли на оформлення електронних лікарняних. Наразі 10% роботодавців в Ужгороді не бачать електронні лікарняні своїх працівників, — про це у ефірі програми "Сьогодні. Головне" розповіла головна сімейна лікарка Ужгорода Тетяна Козак.

 

Проблема з доступом роботодавців до лікарняних працівників

За словами Тетяни Козак, коли роботодавці не бачать електронних лікарняних, сімейний лікар має право видати паперовий лікарняний лист. "Ця проблема може бути, поки триває перехідний період з електронними лікарняними. В нас є роз’яснення від МОЗ, як діяти у таких випадках. Бувають такі ситуації, коли пацієнт оформився на роботу нещодавно, тому електронна система реєстру лікарняних листів не може знайти його у базі пенсійного фонду України. У такому разі сімейний лікар може видати листок непрацездатності. Є такі пацієнти, які не мають офіційних трудових відносин, але у медичному висновку пацієнта просто вказується, що роботодавця не знайдено. Система все рівно працює, як з пенсійним фондом, так і з нашою системою. І через ідентифікаційний код, через паспортні дані пацієнта система його шукає", — каже Тетяна Козак.

Для електронного лікарняного необхідна декларація з сімейним лікарем

"Електронний лікарняний лист не можна отримати, якщо немає укладеної декларації з сімейним лікарем. Ситуація з вакцинальною компанією та введенням електронних лікарняних листів показала що в нас багато мешканців області та міста не уклали декларацію з сімейним лікарем. Але якщо пацієнт захворіє, він може звернутися до лікаря, який його огляне, укладе з ним на місці декларацію та видасть медичний висновок про тимчасову непрацездатність", — розповіла Тетяна Козак.

"Для лікарів електронні лікарняні спрощують роботу. Для пацієнтів — тим більше. Тому що вони приходять до лікаря, він їх оглядає, призначає лікування і не потрібно приходити до лікаря забирати цей лікарняний листок, адже цей документ роботодавець одразу бачить. Звичайно перший місяць було багато складнощів: десь роботодавець не бачив, десь пацієнта не ідентифікувало через код, але більше тисячі лікарняних листків наш заклад виписав. Особисто я виписала упродовж жовтня 35 електронних лікарняних листків", — зазначила сімейна лікарка Ужгорода.

Листкові лікарняні ще виписують, але у тільки у окремих випадках

Тетяна Козак розповіла про інші випадки, коли виписуються листкові лікарняні. "У МОЗ передбачили чотири випадки для цього: коли лікарняний лист продовжується, тобто йдеться про тривале захворювання пацієнта, коли є технічні збої, коли йдеться про пологи і вагітність пацієнта, а також за сім днів сімейний лікар має право виправити медичний висновок, він також за з дозволу керівника закладу або спеціальної комісії може видати паперовий лікарняний", — розповіла сімейна лікарка Ужгорода.

Суспільне Закарпаття

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

25 жовтня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів