На Ужгородщині провели традиційне свято «угорського хліба»

На Ужгородщині провели традиційне свято «угорського хліба»
14 серпня у Будинку милосердя «Добрий самаритянин», що у селі Велика Добронь, уже увосьме провели свято «угорського хліба» в рамках благодійної акції «Хліб угорців – 15 мільйонів зерен». Фермери з усього Карпатського регіону долучаються до благодійної мети задля допомоги нужденним.

 

Задля того, аби до національного свята угорців «Дня Святого Іштвана» спекти запашний хліб, фермери та виробники сільгосппродукції збирають та привозять «зерно єдності», з якого й виготовляють борошно. Замішують тісто для хліба з води, яку беруть у джерелі Чорної Тиси.

З року в рік організацію благодійної акції на території Закарпаття беруть на себе благодійний фонд «Про Агрікультура Карпатіка» та ГО «ТУКЗ – КМКС» (Товариство угорської культури Закарпаття). Урочисте «зсипання» пшениці провели на подвір’ї Будинку милосердя, де й розмістили мішки зі збіжжям та велику діжку для «зерна єдності».

Додамо, що акцію «Хліб угорців» започаткували в місті Пейч, а Закарпаття долучилося до неї у 2013 році. З того часу, з року в рік, місцеві аграрії та фермерські господарства активно долучаються до благодійної мети – жертвують зерно, яке потім роздають соціальним закладам, дитячим будинкам та всім тим, хто потребує допомоги.

Голова благодійного фонду «Про Агрікультура Карпатіка» Ласло Гіді розповів, що цей рік став складним для аграріїв, на це наклалися й несприятливі погодні умови.

«Минулоріч спільними зусиллями нам удалося зібрати 103 тонни пшениці. Цьогоріч зерна було трохи менше – 89 тонн 884 кг, однак, зазвичай, навіть після проведення святкування фермери ще довозять близько 10 тонн. Загалом до акції долучилися 1 222 фермерські господарства», – додав пан Ласло.

Гість з Угорщини Тібор Соллат, голова Національної асоціації аграріїв Угорщини області Гайду-Бігар, міський голова Гайдудунаш зауважив, що протягом 10 років із дня започаткування акції до неї долучилися тисячі фермерів. Якщо першого року було зібрано 10 тонн пшениці, то зараз 1100 тонн – це велика цифра.

«Така благодійна акція єднає всіх угорців, де б вони не проживали – це спільна мета для нас, адже ми прагнемо допомагати ближнім, ділитися з тими, хто цього потребує», – наголосив Тібор Соллат.

У свою чергу Лівія Балог, голова осередку ГО «ТУКЗ – КМКС» Ужгородського району, депутатка Закарпатської обласної ради, подякувала всім тим, хто доклав зусилля до реалізації акції – тільки завдяки злагодженій роботі вдалося зібрати таку велику кількість пшениці.

«Я рада, що серед нас ще залишилися ті, хто бачить своє життя поряд із землею – дбає, обробляє її та готовий поділитися плодами своєї праці з тими, хто цього потребує. Проведення благодійної акції «15 мільйонів зерен» стало вже хорошою традицією й для Закарпаття, до якої долучаються не тільки приватні фермерські господарства, а й громадські організації та представники історичних церков», – зазначила Лівія Балог.

Вихованці дитячого будинку теж долучилися до святкування – підготували гостям музичний подарунок – заспівали кілька чудових угорських пісень, а наймолодші представили народний танець.

Наприкінці заходу присутні пересипали зерно з численних зібраних мішків пшениці до символічної великої діжки, де вже стояв мішечок із солотвинською сіллю.

Вікторія КОПИНЕЦЬ, Карпатський об`єктив

 

 

15 серпня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів