Плата за розподіл газу: суди почали виносити вироки на користь Закарпатгазу

Плата за розподіл газу: суди почали виносити вироки на користь Закарпатгазу
Останнім часом серед населення активно поширюється міф про те, що плата за послугу з розподілу газу – незаконна, а судові накази з вимогою сплатити борг легко скасувати, подавши відповідну заяву. У зв’язку із цим сплачувати за розподіл газу буцімто не потрібно. АТ «Закарпатгаз» надає офіційне роз’яснення, чому ця інформація не відповідає дійсності.

 

Відповідно до судової практики, після скасування судового наказу (який є спрощеним судовим провадженням) товариство подає позов і, таким чином, справа переходить на інший етап. Суд розглядає її уже в позовному провадженні, під час якого присутні обидві сторони. У липні винесено три рішення на користь АТ «Закарпатгаз», присудивши боржникам сплатити суму боргу та додатково зобов’язавши сплатити кожного по 2270 грн судового збору. 

Розглянемо реальний приклад: споживач А. накопичив борг за послугу з розподілу газу на суму 5 361 грн. Отримав судовий наказ про стягнення цього боргу і повідомлення про необхідність сплати 210 грн судового збору при спрощеному провадженні. За порадами знайомих споживач написав заяву про його скасування. Судовий наказ дійсно скасовують через те, що існує спір. Однак, через деякий час, споживачу надходить повідомлення про судове засідання – у справі про стягнення заборгованості.

Суд, розглянувши справу, виносить рішення: «Позов задовольнити повністю. Стягнути з громадянина А. на користь АТ «Закарпатгаз» заборгованість за надані послуги з розподілу природного разу в розмірі 5 361 грн та 2270 грн судових витрат (ознайомитися з повним текстом рішення можна тут https://reyestr.court.gov.ua/Review/93084819).

«З початку року до судів першої інстанції подано майже 3,5 тисячі заяв на суму 9,2 млн грн. Наразі йдеться про суми боргу, які становлять 1000 і більше гривень. Таких споживачів після завершення карантину відключатимуть від газопостачання першочергово», — прокоментувала комерційна директорка АТ «Закарпатгаз» Юлія Соколова. 

У випадку скасування судових наказів АТ «Закарпатгаз» передає справи до суду для розгляду у позовних провадженнях. А тому, аби не допускати, подібного, представники оператора газорозподільних мереж звертаються до всіх споживачів газу і закликаю дотримуватись платіжної дисципліни. Своєчасна оплата послуг з розподілу газу – це, насамперед, кошти на безпеку та комфорт у сезон низьких температур. Аби не допустити збоїв у роботі системи, слід якнайшвидше розрахуватися за послугу з розподілу газу.

Пресслужба АТ «Закарпатгаз»

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

03 серпня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів