Ужгородка Анна Артемюк стала однією з 70 майстринь, які вишивають рельєфну карту України

Ужгородка Анна Артемюк стала однією з 70 майстринь, які вишивають рельєфну карту України
70 майстринь, 3 місяці та одна карта України – такий задум втілюють вишивальниці з різних областей до Дня Конституції України. Ужгородка Анна Артемюк стала однією з учасниць проєкту Art Map Ukraine. Про ідею та її втілення майстриня розповіла виданню Ua.Kiszo.net.

 

– Анно, передусім розкажіть про те, як ви долучилися до масштабного проєкту Art Map Ukraine?

– Як не дивно, поштовхом для проєкту став карантин. Зараз багато вишивальниць беруть участь в різних онлайн-марафонах, майстер-класах, спілкуються на просторах інтернету. Тож дизайнерка прикрас із Вінниці, Ольга Петлюк, запропонувала створити одну масштабну роботу, в якій були б задіяні багато майстринь, і розповіла про це в Інстаграмі. Я побачила і зрозуміла, що дуже хочу долучитися. Спочатку трохи сумнівалася у своїх силах – а раптом я не справлюся? Але проєкт виявився дуже цікавим, можна вишивати в будь-якій техніці та різними матеріалами: паєтками, бісером, нитками – як завгодно. Спочатку Оля планувала долучити 50 майстринь. Ідея набула такого розголосу, що охочих зібрали менше ніж за добу, а бажаючих було ще більше, й зрештою збільшили кількість учасниць до 70. Вишивати вирішили карту України – це нас усіх об’єднує і ми приурочили це до Дня Конституції, який святкуватимемо 28 червня.

– А як обирали, хто який регіон буде вишивати? Який фрагмент дістався вам?

– Звісно, кожній хотілося вишивати свій регіон, але деякі області мають по декілька представниць. Загалом участь беруть вишивальниці з 19 регіонів України і одна дівчина з Ізраїлю. У неї українське коріння, адже обидві її бабусі були з України. Тому вирішили зробити все по справедливості і обрали методом жеребкування, а вже потім можна було обмінюватися фрагментами. Я дуже хотіла вишивати Закарпаття, але мені випав Тернопіль. Дівчина, якій дісталося Закарпаття, люб’язно погодилася помінятися зі мною.

Дизайнерка проєкту Яна Кравець розробила ілюстрацію карти і підібрала палітру відтінків кольорів до неї, щоб усе було гармонійним. Створила для кожної учасниці інформаційну картку з фрагментом її роботи.

На моєму шматочку якраз зображені гори, наш Ужгород, відрізок кордону та білий фон. Мені дуже цікаво було спробувати вишивати білим по білому. Я не думала, що ця робота буде такою цікавою, я отримала просто величезне задоволення від вишивки!

– Якою за розміром вийде карта?

– Загалом 100 х 70 см. Кожен фрагмент – 10 х 10 см. На виконання роботи кожна майстриня мала місяць, щоб встигнути вчасно все зібрати до купи. Зараз усі шматочки у Вінниці й об’єднуються у цілісну картину.

– А матеріали ви самі купували?

– Так, це ж наша власна ініціатива. Ми все підбирали і купували самі. Спиралися тільки на рекомендації по кольоровій палітрі. Хтось обирав бісер, хтось паєтки, вишивали й нитками, сінеллю, розшивали камінням і навіть вив’язували окремі елементи. Одна майстриня навіть вишила пташку, яка кріпиться до основного фрагменту магнітами. Нас не обмежували у творчості, тому усі фрагменти вийшли різними і дуже креативними!!!

– Де і коли презентують готовий виріб?

– Задум такий, щоб представити нашу картину у Вінницькому музеї мистецтв. Але мріємо, щоб карта об’їздила всю Україну або принаймні ті міста, звідки вишивальниці. Для цього, звісно, потрібні меценати.

Для презентації хочемо виготовити рамку, щоб картина виглядала ще красивіше. І це також будемо оплачувати власним коштом. Для популяризації ідеї я вигадала мініпроєкт. Зараз виготовляю тематичні брошки у формі України, а виручені за них кошти вкладу в придбання рамки для нашого панно.

        

***

Ви також можете долучитися до проєкту: придбати собі вишиту брошку в Анни Артемюк і тим самим допомогти у придбанні рамки для великої вишитої карти України. Замовити прикраси можна в Instagram artanna_jewelry або Фб Art Anna.

Ксенія Шокіна

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

18 травня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів