Три проєктні ідеї, подані УжНУ на розгляд 3-го конкурсу HUSKROUA ENI CBC Programme 2014-2020, отримали грантову підтримку

Три проєктні ідеї, подані УжНУ на розгляд 3-го конкурсу HUSKROUA ENI CBC Programme 2014-2020, отримали грантову підтримку
В новий рік з новими успіхами! Днями Спільний моніторинговий комітет Програми HUSKROUA затвердив список відібраних до фінансування проєкти, які почнуть реалізовуватися у 2021 році. Переконливими у своїй доцільності, важливості для розв'язання актуальних проблем транскордонного регіону були й ідеї науковців УжНУ.

 

Зокрема, фінансування отримає проєкт, спільно розроблений з колегами із Дебреценського університету, присвячений впровадженню нових стандартів та технологій хірургічного лікування захворювань центральної нервової системи в транскордонному регіоні (NSDNeuro). Фінансування Програми HUSKROUA, співфінансування УжНУ 10%. Проєкт націлений на покращення якості надання медичних послуг з використанням інноваційних технологій для пацієнтів із патологіями нервової системи, включаючи нейро-онкологічні захворювання, захворювання судин центральної нервової системи, розлади мозкового кровообігу, травматичні ураження нервової системи, а також дитячу нейрохірургію. 

Нейронавигационные технологии Украина применение нейронавигационной системы  Stealth Station Treon Plus

Під керівництвом ректора УжНУ, доктора медичних наук, професора Володимира Івановича Смоланки міжнародний проєкт передбачає створення нових стандартів та умов надання медичної допомоги, вдосконалення матеріально-технічної бази, навчання нейрохірургів із використанням інноваційної системи нейронавігації. Фахівці проводитимуть тренінги для студентів, викладачів, регіональних спеціалістів сфери охорони здоров’я.

Спільно з Університетом Павла Йожефа Шафарика в м. Кошіце та ГО «Інститут розвитку Карпатського регіону», Ужгородський національний університет (команда фахівців біологічного факультету на чолі з деканом доц. Гасинець Я.С.) реалізовуватиме проєкт «Довкілля для майбутнього через наукову освіту (Environment For the Future by Scientific Education) – EFFUSE».

Проєкт представляє спільну словацько-українську еколого-освітню кампанію, яка спрямована на висвітлення стану навколишнього середовища, зокрема, темпів забруднення води та необхідності захисту водних ресурсів в прикордонних регіонах Словаччини і України. Основною метою проєкту є заохочення екологічного мислення молоді.

В процесі виконання заплановано вивчення стану річки Уж на прикордонній ділянці течії в Україні, а також приток Ужа у Словаччині. Зокрема, дослідження проблем якості води та виявлення видів безхребетних та хребетних тварин, рослин і мікроорганізмів, які є біоіндикаторами екологічного стану річки. Експертами буде здійснюватися моніторинг стану і порівняння даних чистоти води в річках по обидва боки кордону.

До проєкту залучатимуться студенти й учні старших класів шкіл, для яких будуть проведені тренінги з польових та лабораторних досліджень. Навчання учнів за участю університетських експертів покликано сформувати інтерес молоді до екологічних проблем та їх вирішення, а також формувати активну позицію суспільства з даного питання.

Підтримку Програми HUSKROUA отримав також транскордонний проєкт «Карпатський зоряний шлях (Carpathian Starry Way)»,спрямований на вирішення проблеми світлового забруднення. Головна проблема полягає в усвідомленні населенням проєктної території про шкідливість світлового забруднення.

В першу чергу метою проєкту є  підвищення обізнаності про проблему світлового забруднення. Географічно проєкт орієнтований на три національні парки та їх оточення. У цих районах рівень світлового забруднення відносно низький, тож є шанс використовувати їх для спостереження за нічним небом та розвитком астротуризму.

Проєкт виконуватиметься у партнерстві з Вігорлатською обсерваторією у м. Гуменне, Словаччина, Товариством захисту природи Róna?rz? м. Кішдьор, Угорщина, ГО «Інститут розвитку Карпатського регіону».  Керівник проєкту від УжНУ – професор Каблак Н.І.

https://isu.org.ua/wp-content/uploads/2017/03/Kupolni-budynky-1.jpg

Ескізний проєкт побудови купольного будинку на території Ужгородського національного університету (вул. Далека 2а) 

Вітаємо усіх нас. Адже успіхи факультетських колективів, їх перемоги в європейських програмах це перемоги університету в цілому, це можливість  розвитку та міжнародного визнання УжНУ. 

Відділ міжнародних зв’язків УжНУ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

29 січня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів