Іван Курах: «Якби я не оперував, не витримав би адміністративної роботи!»

Іван Курах: «Якби я не оперував, не витримав би адміністративної роботи!»
У команді закарпатської «Батьківщини» є багато авторитетних особистостей. Однак головний лікар Ужгородської центральної міської клінічної лікарні Іван Ілліч Курах є одним із найбільш відомих та впізнаваних людей краю. Більше того, тисячам закарпатців він врятував життя або допоміг позбутися важкої недуги. Напередодні виборів Іван Ілліч знайшов пів години часу під час обідньої перерви, щоб поспілкуватися про роботу та депутатську діяльність.

 

- Найбільше людей зараз турбує COVID-19, як ви працюєте в умовах епідемії?

- Наша лікарня є ургентною саме по COVID-19, тому до нас везуть хворих із усіх районів області. Загалом ми прийняли вже понад пів тисячі хворих, шкода, що з-поміж них є багато лікарів. У нас прекрасний колектив, ми дуже віддані своїй справі, але,на жаль, епідемія забрала і одну із наших колег. Дуже складно було на початку, коли не вистачало засобів особистого захисту.

- Інше «болюче» питання – медична реформа. Чи можете вже визначити якісь переваги та недоліки нововведень?

- Нам вдалося відстояти нашу лікарню, як опорну, відтак маємо кілька переваг. По-перше, можемо приймати хворих не тільки з Ужгорода, але й з цілої області. Єдина умова – хворий має мати підписаний договір із сімейним лікарем. Завдяки цьому останнім часом вдалося вилікувати багатьох людей з Воловецького, Міжгірського та інших районів.

Але й тут є певні проблеми, бо, приміром, за людей, в яких нема підписаних угод із сімейним лікарем, держава грошей на лікарню не переказує. Така ж історія з безхатьками, яких до нас привозять. Звичайно, ми допомагаємо й таким пацієнтам. Але питання треба вирішувати. Саме тому ми всім колективом звернулися до Міністерства охорони здоров‘я з проханням врегулювати ці недоліки.

Загалом, медреформа схожа на європейську, але, скажу відверто, ми до неї не готові. Скасовувати реформу, звичайно, вже не будуть, але поступово вдосконалювати її треба.

- На першому поверсі лікарні наразі триває ремонт, що плануєте оновити?

- Ми робимо реконструкцію першого поверху лікарні, де відкриємо відділення невідкладних медичних станів. Там окремі входи для різних категорій пацієнтів. Як опорній лікарні міністерство надає нам нове сучасне обладнання. Зокрема апарати МРТ, КТ, ангеограф, нову рентгенологічну установку та нову ендоскопічну установку. Загалом на реконструкцію маємо отримати з держбюджету близько 8 млн грн, а також 3,1 млн грн із бюджету Ужгорода. Плануємо також створення центру лапароскопічних операцій. Можемо вже казати, що всіх дітей з гострими станами оперуємо винятково лапароскопічним способом.

- Ви – практикуючий хірург. Як вам вдається поєднувати операції з адміністративною роботою та депутатською діяльністю?

- Це мій спосіб життя. Я встаю о 6-й ранку, о 7:00 – на операції, на 8 ранку йду до себе в робочий кабінет. Якщо я зранку допоміг людині, то весь день маю гарний настрій та позитивний заряд енергії. Скажу чесно, якби я не оперував людей, я б не витримав адміністративної роботи. Мій наставник – професор, академік Василь Братусь, навіть будучи міністром та ректором інституту продовжував оперувати людей.

Щодо депутатської роботи та звернень громадян, очевидно, що найбільше до мене звертаються саме з питань медицини та лікування.

Я вже давно в «Батьківщині», своїх політичних вподобань не змінюю і продовжую працювати в команді.

Завдяки  тому,  що  працюю і лікарем і на керівній посаді, розумію весь механізм роботи медичної галузі краю. Можу вас запевнити, що на рівні депутатської комісії з питань охорони здоров‘я та й обласної ради загалом ми робимо все можливе, щоб тримати медицину Закарпаття на належному рівні.


Біографічна довідка

Курах Іван Ілліч народився 12 червня 1953 року в с. Латірка Воловецького району.

  • Закінчив із відзнакою школу в с. Латірка.
  • Також із відзнакою закінчив Міжгірське медичне училище
  • Військову службу проходив в Німеччині.
  • Закінчив медичний факультет Ужгородського державного університету за спеціальністю «лікувальна справа».
  • Закінчив ординатуру в Києві. За фахом – лікар-хірург.
  • Працював у Чинадіївській дільничній лікарні, фельдшером підрозділу УМВС у Закарпатській області.
  • Викладав курс хірургії в Міжгірському медичному училищі.
  • Працював лікарем-хірургом, завідуючим хірургічним відділенням Ужгородської центральної міської клінічної лікарні.
  • З 1999 року – головний лікар центральної міської клінічної лікарні м. Ужгород.
  • Заслужений лікар України.
  • Обирався депутатом Закарпатської обласної ради ІІІ, IV, V, VI, VII скликань

 

16 жовтня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів