Смакота: 9 улюблених тістечок від ужгородського кондитера Валентина Штефаньо

Найбільше він цінує класику з ХХ, ХІХ століть, водночас є інтерес скуштувати нову інтерпретацію культових рецептів. Кондитер жартома називає себе радше карамельно-шоколадним, аніж ягідно-фруктовим. Валентин розповів виданню Varosh про шість улюблених класичних десертів і три за винятково авторською рецептурою. Все можна скуштувати у кондитерських Valentin&Valentina Shtefanyo.
Далі – пряма мова.
Класичні рецепти
Мільфей. Це прісне слоєне тісто з ніжним кремом – це може бути крем Муслін, збиті вершки або крем Дипломат.
Крем-брюле. Мені подобається поєднання ніжної структури крему з хрусткою солодкою карамельною скоринкою. І зазвичай, якщо в десерті присутні різні смаки й текстури – солодке й кисле, м’яке й хрумке – то це додає йому певної унікальності.
Заварне тісто у різних виконаннях. Люблю у всіх його інтерпретаціях: еклер, “Релігійне”, Шу, Крокембуш…
Тістечко Рояль-шоколя. Чисто шоколадне. Тут є кілька фактур: праліне з хрумкими пластівцями, шоколадний мус, ніжний бісквіт без борошна на какао-порошку.

Рояль-шоколя.
Торт Фрез’є. Класичний бісквіт, крем-муслін і свіжа полуниця. А ще відзначу Шарлотку з баварським мусом, малиновим пюре, прикрашаємо її ягодами малини. Для цієї шарлотки крем Англез заварюється на жовтках, туди додаються желатин і вершки.

Шарлотка.
Власні рецепти
Єва. Це тістечко з яблуками. Там і карамель, і хрумкий чипс із різних горіхів, мус Дипломат і тушковані яблука.

Єва.
Еспас. Вигадали його десь рік тому. Поєднуємо тушковане манго, мус на мигдально-фундучному праліне, мигдалевий кекс і вкриваємо все молочним шоколадом.

Еспас.
Чонтварі. Тут превалюють кедрові горіхи, а також карамельне кремю, мус на фундучній пасті, бісквіт без борошна на какао-порошку і бісквіт на праліне. Це більше такий карамельно-горіховий десерт.
Колись мені подобався Версаче, але настільки приїлося, що припинив його робити. Він був достатньо простим: карамелізований горіх, мигдалевий бісквіт, мус на чорному і білому шоколаді. Дехто дуже його любив і постійно про нього питає, проте його вже нема.
Евеліна Гурницька, Varosh
Головне фото: Карл Смутко
До теми
- Візьміть участь у майстер-класі зі створення новорічних композицій - підтримайте діток, котрі залишились без батьків
- «Іграшка для воїна»: майстер-клас в Ужгородському замку
- В Ужгородському перинатальному центрі у листопаді з’явилися на світ 162 малюки
- Ужгородець Назар Тафій волонтерить на потреби війська та пише наукову роботу про збірку Андрія Любки
- На Закарпатті створили дорожні карти допомоги постраждалим від гендерно зумовленого насильства
- У Закарпатському кардіоцентрі виконали унікальну операцію, що рятує від раптової смерті в молодому віці РЕПОРТАЖ
- У Закарпатському кардіоцентрі проводять унікальні операції
- Символічне «мільярдне» дерево на Закарпатті зростатиме у парку Ужгородського національного університету
- Діабет і серце: битва, яку можна виграти лише разом із лікарем
- Не просто послуги, а справжня турбота: в Ужгороді відкриється новий салон догляду за домашніми улюбленцями
- "Стала набагато простішою": як змінилася процедура оформлення відстрочок від мобілізації з 1 листопада
- У жовтні в Ужгородському перинатальному центрі народилися 90 дівчаток і 90 хлопчиків
- Світло пам’яті на Пагорбі Слави в Ужгороді
- Карета швидкої допомоги «Оксана»: артефакт війни – в Ужгородському замку
- Простір підтримки і відновлення: на Закарпатті допомагають військовим повернути рівновагу
- Імпровізація через емоції: в Ужгороді діє плейбек-театр для підлітків та дорослих
- Кожна дитина важлива - "Дорога життя" в Ужгороді доводить це вже 26 років
- Ужгородці назвали головні проблеми міста та країни в опитуванні ГО «Захист держави»
- Найкращі школи Закарпаття за результатами НМТ. Рейтинг 2025
- Раз на рік – для всіх: в Ужгороді відбувся щорічний День відкритих дверей у резиденції єпископів

До цієї новини немає коментарів