Ужгородка Юлія Гайович та її ароматна справа: історія про м’яту, базилік, розмарин й інші пряні трави

Ужгородка Юлія Гайович та її ароматна справа: історія про м’яту, базилік, розмарин й інші пряні трави
Юлія Гайович сьомий рік вирощує пряні трави у себе вдома в Ужгороді. Ця історія – неймовірно ароматна й життєствердна, адже Юлія займається улюбленою справою, яка приносить радість їй та багатьом. Розповімо про мрію, зануримо у пахощі, покажемо буденність серед розмарину й базиліку, відкриємо плани.

 

Юлія з чоловіком, двома дітьми й домашніми улюбленцями мешкає у будинку в старій частині Ужгорода. Донедавна вона працювала менеджеркою з продажу меблів, проте завжди прагнула заснувати власний проєкт. Міркувала про кафе, млинцеву або ж парфумерну крамницю. Жінка обожнює пахощі, які, мабуть, і стали тим каталізатором до власного й ніжно-ароматного шляху, – пише Varosh.

Все почалося з мохіто. Сім років тому донька запланувала з друзями готувати безалкогольний мохіто на свій день народження, а в Ужгороді годі було знайти м’яту. Юлія віднайшла вдома єдиний горщик, привезений з Угорщини, спробувала виростити… Відтоді все неабияк закрутилося – з одного горщика і кількох пучків м’яти. Натхнення огорнуло, першого року Юлія вирощувала для ринків, а за рік кафе, кав’ярні й кондитерські замовляли чимало м’яти для сезону лимонадів і коктейлів. Сарафанне радіо поширювало духмяну новину, Юлія і самотужки пропонувала закладам співпрацю.

94065402 246111563102211 975205649208049664 N

Спершу вона вирощувала м’яту тільки для “зрізання”, вранці зрізала і доставляла в кафе в центрі Ужгорода, відтак заклади щодня одержували свіжу. Згодом додалася праця з горщиками з м’ятою, тож їх Юлія вже розвозила по місту зі своїм чоловіком.

gal-77922

gal-77926

gal-77918

Перші три роки були присвячені винятково м’яті, наразі є шість сортів. Поступово до неї приєдналися чебрець трьох сортів, розмарин, базилік чотирьох сортів, тархун, орегано, карі, шавлія і мікрогрін. З’явилися грядки, теплиці й простір у будинку саме для мікрогріну.

Родина підтримувала й підтримує. Чоловік зі свекром сконструювали теплиці, і саме чоловік завжди знайде час, аби допомогти дружині доставити замовникам горщики, розсаду.

Img 7874

Промайнули сім років – серед пахощів, насиченої зеленої барви, комунікації з людьми, яким до вподоби пряні трави від Юлії. З кожним днем – дедалі більше праці на грядках і все більше любові до свого захоплення. Робота з меблями гармонійно поєднувалася з хобі, проте Юлія наважилася і торік звільнилася, аби максимально присвятити себе ароматній тендітній справі, яка потребує вдосталь часу, уваги й натхнення. Якою нині є буденність? Залежить також від сезону, який стартує у березні-квітні і завершується на початку листопада.

«Вранці прокидаюся, “зриваю” трави для замовлення, відношу їх до найближчих кафе, далі повертаюся, беруся за хатні справи, а вдень – висадження, пересадження, перекопування – це навесні у мене так. Потім наступає період, коли все “посаджено-пересаджено”, тож можна більше займатися замовленнями. Згодом одна м’ята відходить, треба нову садити, тому знову приділяю особливу увагу грядкам. Тобто більшість могу часу присвячена рослинам».

42273e35 Cc0d 421b B4ce F6e4f1411aac

Першого року Юлія радше раділа й насолоджувалася, проте наступного збільшилися обсяги, а з ними додалося чимало клопотів.

«Так, спочатку я ще думала, яка класна справа, воно росте красиве, пахне, всім подобається… А наступного року, коли почала масово вирощувати, то вже і шкідники з’являлися, тому я шукала нехімічні, саме органічні методи, аби їх позбутися. Тож у мене постійний пошук, як боротися з ними так, аби не нашкодити рослинам і, відповідно, людям».

Img 8346 (1)

Ще одне питання – сезонність. Кожна зелень має свій сезон, навіть м’ята, коли серед літа може закінчитися старий врожай, а новий ще не виріс. Або ж одного разу протягом трьох днів захворіла вся м’ята, довелося її зрізати…

«Дуже часто просять м’яту на новий рік, а її у мене нема, бо парники мої, на жаль, не опалюються, не освітлюються. Тому наразі я не змогла “подолати” цю сезонність, хотілося, аби все було безперервно».

gal-77942

gal-77946

У міжсезонні пряних трав Юлія радше фокусується на мікрогріні, вирощує його безпосередньо в будинку, з ним нема клопотів холодної пори і саме взимку він набуває популярності через брак іншої зелені. Звісно, є наснага займатися вирощуванням трав увесь рік. Юлія мріє про сонячні батареї, які даватимуть тепло, світло й затишні умови для зелені протягом усього року. А ось мікрогрін може масштабуватися у мікроферму – для цього треба облаштувати мансарду з опаленням, освітленням, вентиляцією.

gal-77986

gal-77990

gal-77978

Карантин також став викликом. Він зачинив кафе, проте не зупинив м’яту та інші трави. Відтак Юлія наразі відмовилася від зелені для “зрізання”, працює здебільшого з горщиками і розсадою. Щоразу, коли віддає трави замовникам, неодмінно додає пучок м’яти. А ще вона хоче дарувати м’яту всім. Достатньо просто написати у соцмережах до Юлі, і вона не тільки презентує м’яту, а й доставить додому. З радістю хоче допомогти бабусям, дідусям, аби вони мали до чаю.

А ще карантин спонукає замислитися над доставкою по Україні, проте для цього потрібно вдосталь підготовчих процесів. На запитання, чи є сенс в інтернет-магазині, Юлія мовить, що наразі ні, адже й обсяги не ті, проте залюбки розвивала би свій інстаграм.

Img 8508

Пряні трави – затишна стихія для Юлії, адже так приємно щодня огортатися у неймовірні аромати й відчувати, що твориш для інших, ділишся працею, енергією. Насправді, всі можуть мати вдома власний маленький зелений куточок на підвіконні. Якщо купити зелень у горщику собі або рідним і друзям, то це практичний, небанальний і чудовий подарунок. Адже щодня зрізаєш собі улюблені свіжі трави до сніданку, обіду й вечері, а ще милуєшся, як вони сяють на підвіконні під сонячними променями. Мінімум клопоту, ось базилік два місяці може залишатися у горщику, а потім його можна розсадити чи придбати новий.

Кожна пряність ідеально доповнює і розкриває певні страви й напої. Ось Юлія готує картоплю у мундирі з часником і розмарином, каже, це божественно! Завжди розмарином маринує рибу. А ось базилік неодмінно додає до літніх салатів, також готує з нього песто, яке чудово смакує і влітку, і в холодну пору до м’яса. Чебрець ніжно-пікантно підкреслює м’ясо, курятину, а ще гармонійно контрастує у чаї з апельсином та обліпихою. Родина засушує орегано для піци, бо піцу не уявити без орегано. А засушена м’ята зігріває взимку й надихає очікувати весну, коли грядки знов вкриються розкішним зеленим візерунком.

92946409 584430689084223 7550441962499735552 N

P.S. Хочете м’яту – для себе, для рідних, для бабусі? Чи знаєте стареньких, хто зрадів би свіжій м’яті? Просто напишіть Юлії у фейсбуці, вона щиро подарує.

Евеліна Гурницька, Varosh

 

17 квітня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів