Ексклюзивно й інклюзивно: Працівники ужгородської кондитерської власноруч виготовлять посуд для закладу

Ексклюзивно й інклюзивно: Працівники ужгородської кондитерської власноруч виготовлять посуд для закладу
«Якщо наш проєкт неформатний, то в ньому має бути неформатним все – навіть посуд», – переконана керівниця ужгородської інклюзивної кондитерської «Золоті серця Закарпаття» Олена Логвіненко. Кондитерська запрацювала у грудні 2019-го й за цей час тут постійно відбуваються зміни та доповнення: як в меню та інтер’єрі, так і у заходах, що їх тут постійно проводять. На часі – поповнення закладу ексклюзивним посудом, який виготовлять самі ж працівники – молодь із ментальними розладами.

 

Усе це неспроста, бо здавалося б: чому не замовити посуд і не морочити собі голову? До того ж, авторський посуд – недешеве задоволення. Насправді ж виготовлення посуду з глини – це вид арт-терапії, а її через ментальні порушення неабияк потребують працівники закладу. Тому авторами посуду стануть вони самі.

«Ще в липні минулого року ці діти не всі кольори розрізняли, тримали дистанцію, їм допомагали малювати батьки, – пригадує Олена Логвіненко. – Але я вже сама бачу цей прогрес: сьогодні на наших вечірках вони танцюють в такт із музикою, не дистанціонуються, з ними можна обійматися і нормально спілкуватися – раніше вони цього не могли робити. І це все досягнення цього проєкту. Вони соціалізуються. Вони все менше перезбуджені (гіперактивність може бути однією з особливостей аутистів та людей із синдромом Дауна. – Авт.). Вони звикають до спілкування, стають більш впевненими, контактними, краще знають, як поводитися з людьми. Ми майже не проговорюємо, як поводитися правильно, але вони бачать поведінку інших і повторюють це. Тому арт-терапія нам теж допоможе покращити їхній стан».

Задум поповнити кондитерську ексклюзивним посудом виник давно – спочатку його планували замовити у львівському центрі «Джерело», де їхня молодь із інвалідністю виготовляє авторську кераміку. Та й потреба очевидна: поки в кондитерській «Золоті серця Закарпатя» пригощають смаколиками, які подають у паперовому посуді.

Однак доля підказала інший варіант: Олена познайомилася з ужгородською майстринею-керамісткою Юлією Єгоровою-Роговою, яка й допоможе втілити задумане – на місці та з користю.

«Хочу посуд нестандартний, красивий, незвичайний. Хочу все ексклюзивно-інклюзивне! І головне – щоб наша молодь включалася у все, що відбувається в кондитерській, щоб вони докладали свою руку. Для втілення цієї ідеї ми подаємося на ґрант по інклюзивному мистецтву. Наш соціальний проєкт ідеально підходить!» – каже Олена.

У планах – виготовлення чашок для кави та чаю, чайників, тарілок, серветниць, цукорниць та навіть підсвічників і годинника. А в майбутньому планують виготовити ще й горщики для квітів та фоторамки, адже тут спогади не тільки створюють, але й зберігають – стіни кондитерської прикрашені світлинами із заходів, які тут проводять. І колекція таких спогадів однозначно буде поповнюватися. Приємно ж буде згадати за чашечкою кави й тістечком!

Знайти інклюзивну кондитерську можна за адресою: вул. Митрака, 11/4.

Також сюди можна зателефонувати 095 936 8500

Ксенія Шокіна, спеціально для Uzhgorod.net.ua,

фото зі сторінки Золоті серця Закарпаття

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

25 березня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів