Українці хочуть в Європу - опитування

Українці хочуть в Європу - опитування
Курс на приєднання України до Європейського Союзу підтримує 46% громадян, тоді як 13% виступають за приєднання до Митного Союзу Росії, Білорусі, Казахстану, Киргизії та Вірменії. 30% населення налаштовані як проти ЄС, так і проти МС — вони вважають, що Україна має йти незалежним шляхом.

 

Такі дані дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології у вересні 2016 року.

Проєвропейські настрої переважають на Заході та в Центрі країни: курс на приєднання до Європейського Союзу підтримують 72% жителів західних областей та 46% жителів Центру.

29% населення Центру країни обирає незалежний курс для України без вступу до ЄС чи Митного Союзу.

Тільки 4% жителів західних областей та 8% населення Центру підтримує приєднання до Митного Союзу.

На Сході та Півдні країни найбільша частина населення — 43% і 40% відповідно — воліла би, щоб Україна зберігала нейтралітет, не входячи ані до ЄС, ані до МС.  

Курс на європейську інтеграцію підтримує 28% населення Півдня та 23% жителів східних областей, тоді як за проросійський курс виступає 28% населення Сходу і 22% жителів Півдня.

Зазначається, що у Луганській та Донецькій областях опитування проводилися тільки на територіях, що контролюється Україною. На території автономної республіки Крим опитування не проводилося.

«Зміни, що відбуваються в Україні після анексії Криму і початку війни на Донбасі, можуть бути пов’язані як зі зміною у поглядах населення України, так і зі зміною тих територій, на яких соціологи можуть проводити опитування.

Тому щоб дізнатися, що відбувається саме «в головах» людей, тобто які зміни відбуваються саме у поглядах населення, ми розглянули динаміку зовнішньополітичних орієнтацій з лютого 2013 по вересень 2016 тільки на територіях, що не змінювалися – в усіх областях України крім Криму та Донбасу.

Як бачимо, динаміка змін є такою самою, тобто зростання проєвропейських настроїв відбувається не тільки через те, що ми не враховуємо думку жителів Криму і окупованої частини Донбасу, зміни відбулися і «в головах» людей», — відзначив гендиректор КМІС Володимир Паніотто.

Джерело: "Громадське"

 

08 листопада 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів