Розморожені закордонні вакцини були заморожені повторно - це кримінал!

Адже в іструкції від виробника прямо вказано про небезпеку, яку несе порушення температурного режиму їхнього зберігання.

 

Завезені в Україну вакцини від поліомієліту є небезпечними для дітей, адже була порушена температура їх зберігання. Про це у коментарі УНН розповіла член Громадської ради при Міністерстві охорони здоров’я Олена Пруднікова.

За її словами, у порушення інструкції вакцини були розморожені, однак заступник голови МОЗу розпорядився заморозити їх знову.

“За нашими даними, в інструкції виробника було вказано не розморожувати ці вакцини. Однак, їх доставили до України вже розмороженими. Заступник міністра Ігор Перегінець підписав візу, щоб їх повторно заморозити. І як вони себе поведуть, після застосування — не відомо. Не можна відступати від інструкції виробника — це кримінал”, — пояснила вона.

Також, член громадської ради при МОЗі наголосила, що правоохоронні органи повинні надати належну оцінку діям І.Перегінця.

“Правоохоронні органи повинні провести розслідування щодо дій Перегінця. Якщо завтра ці вакцини підуть на регіони і дітям почнуть їх робити — є вірогідність різних побічних дій. Є вірогідність зараження на поліомієліт цих дітей. Ми не знаємо, як себе поведе ця вакцина”, — наголосила вона.

Крім того, О.Пруднікова додала, що не вірить у слова міністра хорони здоров’я Олександра Квіташвілі про безпечність цих розморожених і знов заморожених вакцин від поліомієліту і вважає, що міністр повинен оприлюднити документи на які він посилається, говорячи про безпеку їх використання.

“Я вважаю, що вони повинні були оприлюднити документи, на які вони посилаються, що можна заморожувати і розморожувати вакцини декілька разів. Якщо вони є, чому їх не опублікувати у ЗМІ і не заспокоїти людей. Нехай всі побачать, що нічого страшного нема. На скільки я знаю, ми не можемо відступати від інструкції виробника. Ми не можемо робити що хочемо. Там є певний температурний ланцюжок. Різні вакцини — різні умови транспортування, зберігання й реалізації. Від інструкції не можна відступати. Ну візьміть і оприлюдніть документи, якщо вони є. А у нас таке враження, що їх нема”, — додала О.Пруднікова.

Нагадаємо, міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі запевняв, що ввезені н територію України вакцини від поліомієліту є цілком безпечними не дивлячись, що при транспортуванні не були витримані умови зберігання.

Також, 4 вересня заступник міністра охорони здоров’я України Ігор Перегінець наголошував, що вакцини від поліомієліту доставлять у всі регіони України на наступному тижн.

Як повідомляв УНН, 28 серпня у Всесвітній організації охорони здоров’я повідомили, що на Закарпатті зафіксовано два випадки поліомієліту. Одній дитині — 4 роки, іншій — 10 місяців, вони проживають в різних районах області. Наразі діти знаходяться у стабільному стані.

У ВООЗ не виключають, що вірус міг поширитися на інші регіони України. Також ВООЗ пов’язує випадки захворювань на поліомієліт із низькою імунізацією населення в Україні.

Станом на 1 серпня 2015 року, охоплення дітей вакцинацією в Україні — 14%. Інші діти знаходяться в зоні ризику.

Перебої з вакцинами, а також зростання кількості відмов від вакцинації розпочалися 6-8 років тому. Відповідно, найменш захищені діти у віці до 8 років.

Довідка УНН: поліомієліт — це гостре інфекційне захворювання, які викликає ураження нервової системи, в 0,1-1% випадків розвивається параліч з можливістю летального результату.

Вірус переноситься фекально-оральним шляхом — тобто, фактично, через все, до чого торкається хворий з брудними руками. І через воду, якщо в неї потрапить збудник.

 

11 вересня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів