Чи не хоче хтось «заплутати» причини розбірок у Мукачеві?

Маленьке містечко, розташоване в декількох кілометрах від кордону з Європою, неочікувано стало центром військових дій зі смертельними наслідками.

 

Минулі суботу та неділю українці вже встигли назвати «другим Донбасом». Мільйони людей уважно стежили за те, що відбувається в Мукачево, а ЗМІ розміщували найсвіжіші новини практичні кожні п'ять хвилин. Маленьке містечко, розташований всього в декількох кілометрах від кордону з Європою, стало центром, де розгортаються, якщо хочете, військові дії. Серед причин події українці називали багато чого, і однією з версій була навіть спроба позбавити нашу державу останнього шансу отримати безвізовий режим з європейськими державами. Версій багато, факт один: сталося дуже страшне, і за це винні мають понести покарання.

Конфлікт в Закарпатті став наочним прикладом того, що наші правоохоронні органи не вміють злагоджено діяти і правильно реагувати. Бійці «Правого сектора» відкрили вогонь перші - це було доведено за допомогою відео, знятого на місці події. У деяких фахівців з'явилася своя версія того, що сталося - збройний конфлікт став наслідком розборок між Балогою і Ланьо. Однак у правоохоронних органів своя точка зору на те, що трапилося - в обох сторін закінчилися аргументи, і вони перейшли до використання зброї. Балога «запросив» «Правий сектор», який він фінансує, а Ланьо викликав на підмогу тітушок і своїх власних бійців.

Суботнім ранком зустрілися глава першого запасного батальйону ДУК і Михайло Ланьо. Зустріч закінчилася стріляниною з зброї, через що був смертельно поранений один чоловік. На місце події відразу під'їхали силовики, проте розмови ні до чого не привели, і бійці «ПС», які під'їхали на трьох позашляховиках, вирушили за місто, але перед цим встигли підірвати димову гранату. Міліція намагалася зупинити бійців, але ті відкрили вогонь з кулеметів і автоматів, знищивши три міліцейські машини. Загорілася і заправна станція, недалеко від якої бійці вели перестрілку. Після цього вони зникли в лісовому масиві.

Віктор Балога спробував почати мирні переговори з бійцями, але нічого цим не добився. МВС і СБУ також зайняли свої позиції і збиралися йти на штурм, у відповідь на це бійці повідомили, що складуть зброю лише в тому випадку, якщо до них приїде Ярош. Того ж дня лідер «ПС» вирушив у Мукачеві разом з Тарасенко та Стемпицького. Пізніше «ПС» заявив, що вимагає негайної відставки Авакова, а також арешту місцевих голів міліції, Медведчука і Ланьо.

Існує три версії розвитків подій у Мукачевому, а точніше, що було викладено вище - це лише опис події.

За першою версією, яку висуває «ПС», бійців покликав Ланьо, що добивався зустрічі з ними кілька днів. Ланьо хотів попередити бійців, щоб вони пішли з кордону і не заважали провозити контрабанду. Однак виявилося, що розбиратися з бійцями будуть тітушкі, тому «ПС» приїхав на місце зустрічі зі зброєю. Далі бійці заявили, що під час «переговорів» до спорткомплексу під'їхали силовики і почали стріляти. Бійцям довелося використовувати димову гранату, щоб виїхати з місця події. Також в «ПС» заявили, що зброя залишилася у них ще з «війни». Скільки всього бійців знаходилося в лісі, невідомо, але четверо з них були поранені.

Друга версія належить співробітникам СБУ і МВС. Першими відкрили стрілянину бійці, і це було доведено за допомогою відеозапису, оприлюдненої в неділю. В ході перестрілки був убитий один з людей Ланьо, проте сам Михайло каже, що ніколи не бачив убитого. Після цього на місце під'їхали бійці Ланьо і спробували заблокувати озброєних людей з «ПС». Коли «ПС» вдалося виїхати від спорткомплексу, їх спробували зупинити співробітники мукачівської міліції, однак у відповідь на пропозицію бійці відкрили вогонь і знищили три патрульні машини.

Можна висунути і третю версію подій, розказану паном Ланьо. Він відхрещується від цього конфлікту і називає себе головним постраждалим. Депутат запевняє, що бійці «ПС» приїхали до нього «в нахабну», він нічого не знав, а потім почув постріли. Про контрабанду він взагалі «нічого не знає», і нею займаються тільки митники. Ланьо також заявив, що контролем усієї контрабанди займається губернатор області. А ще депутат звинуватив Балогу у фінансуванні «ПС» і назвав конкурента «раковою пухлиною Закарпаття» та «хворою людиною», пише "The Kiev Times".

Скільки версій не розглядати, від цього легше не стає. Ясно, що конфлікт дуже заплутаний, і в ньому повинні розібратися правоохоронні органи якнайшвидше. Такого беззаконня, як в суботу, в нашій країні не було давно.

 

17 липня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів