Губаль благає Яроша зробити все, аби не було кровопролиття

Керівник краю прокоментував криваві вихідні в Мукачеві.

 

Очільник Закарпатської області Василь Губаль під час сьогоднішнього брифінгу в прес-центрі ОДА прокоментував журналістам ситуацію щодо подій, які сталися минулими вихідними у місті над Латорицею. А от про стан постраждалих розповів головний лікар Закарпаття Василь Скрип.

На початку зустрічі Василь Іванович подякував представникам ЗМІ, що знайшли час відвідати брифінг, і зауважив, що прикро, коли такий захід планується через негативні та трагічні події, які відбуваються на Закарпатті, зокрема в Мукачеві.

Нині у Мукачеві та Мукачівському районі та інших містах Закарпатської області ситуація контролюється, запевняє керівництво краю. Загрози життю людей немає, дякуючи силовикам. «Мукачево живе у звичному режимі, якихось обмежень для людей немає. Звичайно, посилені блокпости навколо міста, адже цього вимагають події, які трапились цими вихідними. А також посилені блокпости на виїздах та в’їздах в Закарпатську область, аби мешканці нашого краю почували себе спокійно», – каже Василь Губаль.

Слідство має бути об’єктивним та прозорим. Усі справи, які порушені у зв’язку з подіями в Мукачеві - на особистому контролі генерального прокурора України. Вчора, правоохоронними органами Закарпаття та СБУ було проведено ряд заходів в обох сторін конфлікту. Ведуться обшуки, вилучається вогнепальна та холодна зброя.

За дорученням Президента України, губернатор краю відвідав поранених в лікарні Мукачевого, як цивільних так і правоохоронців. Останні були кілька разів у зоні АТО і повертались звідки неушкодженими,  а у себе на батьківщині отримали досить важкі поранення.

«Що стосується Дмитра Яроша, то я мав особисту зустріч із ним. Він негативно віднісся до того випадку, який виник у нашій області, адже ніякої команди не давав. Це він сказав під час зустрічі із керівництвом штабу СБУ, МВС та прокуратури. І  я, і прокурор Закарпаття запевнили, що буде об’єктивне розслідування. Зі свого боку, я попросив його зробити все для того, аби не було кровопролиття», – розповідає керівник краю.

Д. Ярош запевнив губернатора, що категорично витупає проти крові. Нині ми бачимо, що немає ніякого порозуміння із його підлеглими. Ймовірно, пан Ярош пробуде в нашому краї стільки, скільки вимагатимуть цього обставини.

«На скільки мені відомо, то буде створена слідча комісія ВРУ. Президент України дав доручення об’єктивно розібратись у ситуації. Аби дати відповідь на питання: «Чому так сталось?» потрібно провести цілий комплекс заходів», – зазначає Василь Іванович.

Також під час брифінгу він зазначив, що якогось надзвичайного стану вводити в області потреби немає. Що стосується військової техніки, то на кількох блокпостах є БТРи. А також було задіяно кілька літаків, про рейси яких керівництву краю відомо.

Журналістів також цікавило питання контрабанди в області. А також думку губернатора щодо цього, адже добу назад від дав інтерв’ю телефоном одному з київських каналів, де досить незрозуміло висловив власну позцію щодо боротьби із контрабандою. Аргументував це губернатор так: «Фактично добу я був на ногах, тому у телефонному інтерв’ю каналу «112» я нечітко висловився щодо питання контрабанди. Весь час мого перебування на своїй посаді, я борюся і буду боротися із цим ганебний явищемзаконним шляхом і все має відбуватися у правовому полі».

Говорити про масштабність контрабанди в області неможливо, але те, що є її прояви це факт, які не прикрашають наше Закарпаття. Але ні корупцію, ні контрабанду за один день побороти неможливо. Ключ до розв’язки цього явища полягає у тому, що потрібно міняти систему прикордонних та митнихслужб, по лінії МВС та по лінії інших структур силових блоків тощо. А також Президент України дав доручення, що потрібно негайно проводити спільне контролювання кордонів з нашим-країнами-сусідами, які теж повинні допомагати нам у боротьбі проти контрабанди. Адже якщо вона є, то хтось же її приймає і на тій стороні.

Детальніше про стан постраждалих розказав начальник управління охорони здоров'я Закарпатської ОДА Василь Скрип. «В першу чергу ми доклали усі сили і засоби, які необхідні були для швидкої медичної допомоги на базі структурного підрозділу Мукачева. У суботу та неділю у нас чергувало в стаціонарному режимі 16 лікарських бригад. Ми зробили запас медикаментів, а також надали резервні ліжка як для Мукачівської районної лікарні, так і для обласних медичних закладів», – зазначає Василь Васильович.

В перші години після початку конфлікту поступив перший поранений. З Ужгорода було направлено фахівців, які провели перші оперативні втручання на базі Мукачівської лікарні. Всього постраждало і звернулося в лікарню 13 осіб. Сьогодні з них знаходиться в стаціонарному відділенні двоє важко поранених чоловіків з пораненнями черепа, стегна та шестеро інших осіб, троє з яких було нині перевезено в Ужгород. Двоє середньої важкості.

Більше про ситуацію можна дізнатися тоді, коли завершаться пошукові та обшукові дії правоохоронних органів.

Ярміла Гармасій для Uzhgorod.net.ua

 

13 липня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів