«Вони вже давно мали здатися» — СБУ про бандитів у Мукачеві

Служба безпеки України контролює ситуацію в Мукачеві й продовжує слідчі дії, спрямовані на встановлення усіх причетних до подій 11 липня.

 

Про це заявила ВВС Україна речник СБУ Олена Гітлянська.

Вона не підтвердила інформації, яка поширюється в соцмережах про те, що озброєні активісти "Правого сектора", які брали участь у стрілянині в суботу, втекли в невідомому напрямку.

Але, сказала Олена Гітлянська, "ті, хто безпосередньо стріляв, справді залишили межі Мукачевого".

Водночас депутат парламенту від Закарпаття Віктор Балога написав у Facebook що, "за інформацією місцевого населення, зброї, як і бійців, там уже немає".

Голова Служби безпеки України Василь Грицак заявив у коментарі інтернет-виданню "Цензор.нет", що особисто гарантує справедливе розслідування подій 11-12 липня, якщо всі причетні бійці "Правого сектора" здадуть зброю і почнуть співпрацювати з владою.

"Я багато часу провів на фронті, воював пліч-о-пліч з добровольцями. Ніхто не збирається "зачищати" патріотів. Ми виявили сьогодні двох поранених бійців ПС - їм надана вся необхідна допомога, вони переправлені в лікарню, стан стабільний. У держави є питання тільки до конкретних громадян, які порушили закон. Ми повинні спільними зусиллями як можна швидше відновити хід подій і визначити відповідальність", - сказав Василь Грицак.

Події в Мукачевому стануть головною темою Воєнного кабінету РНБО, який у понеділок проведе президент Петро Порошенко, повідомив його прес-секретар.

Стрілянина і наслідки

У суботу в Мукачевому сталася стрілянина за участі силовиків і бійців "Правого сектору". Влада закликає останніх скласти зброю.

Позаштатний радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко заявив, що двоє бійців уже це зробили. За його словами, вони співпрацюють із силовиками і допомагають вести переговори з рештою 12 людьми, заблокованими силами антитерористичного центру.

Водночас у "Правому секторі" заперечили, що двоє їхніх бійців здалися.

"Насправді двох наших соратників з кульовими пораненнями переправили до лікарні з метою врятувати їхнє життя. На чому ґрунтується дана теза Геращенка - лишається незрозумілим", - повідомляє сайт ПС.

Раніше в "Правому секторі" заявляли, що їхні бійці не складують зброї, поки не будуть виконані їхні умови.

"Часу в них уже немає. (Вони) вже мали давно здатися", - так прокоментував ситуацію заступник голови СБУ Віталий Маліков.

За його словами, на Закарпатті зараз перебуває лідер ПС Дмитро Ярош, якому силовики висловили свої пропозиції.

За версією прокуратури, близько другої дня 11 липня 20 озброєних людей у камуфляжі з написами "Правий сектор" зустрічалися з місцевими мешканцями "з метою розподілу сфер впливу". Вони прийшли до офісу депутата парламенту Михайла Ланьо, де пролунали перші постріли.

За даними МВС, першими стріляли "бійці Правого сектору" - в цивільного, тіло якого потім завантажили в атомобіль.

Згодом почалося протистояння з силовиками: міліцію обстрілювали з гранатометів, автоматів і кулеметів, повідомили в прокуратурі Закарпаття.

Зокрема, озброєні люди "відкрили шквальний вогонь по транспортних засобах, які перебували на їхньому шляху", заявили в МВС.

Водночас у ПС звинуватили у відкритті вогню міліцію.

Під час цих подій загинули щонайменше три людини (з них двоє, як повідомляють, представники "Правого сектору"). Понад десяток людей - поранені, серед них - бійці ПС, силовики та випадкові перехожі.

У "Правом секторі" наполягають, що представники руху "діяли в рамках необхідної оборони".

Як розповів Російській службі Бі-бі-сі Артем Скоропадський, ПС уже якийсь час перебуває в конфлікті "з місцевими олігархами, які, серед іншого, займаються кришуванням торгівлі наркотиками, проституції та контролем митних операцій".

Скоропадський зазначив, що бійці, які відступили з Мукачева, ховаються в довколишніх лісах.

Скласти зброю

У неділю СБУ та МВС у спільній заяві закликали бійців "Правого сектору" скласти зброю, обіцяючи неупереджене розслідування.

Цей заклик повторив і спікер парламенту Володимир Гройсман.

"На мою думку, жодна ідеологія, політичні гасла або заклики до патріотизму не можуть виправдати насильство, незаконне використання зброї, непокору правоохоронним органам і державним інституціям. Події, які відбуваються в Мукачевому, не можна класифікувати інакше, як бандитизм", - написав спікер у Facebook.

На прес-конференції у неділю Артем Скоропадський заявив, що бійці не складатимуть зброю до виконання вимог ПС.

Серед цих вимог - арешт депутата Віктора Ланьо, політика Віктора Медведчука, відставка керівництва МВС Закарпатської області та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

"У процесі переговорів заблоковані повідомили, що готові здатися, якщо до них звернеться Дмитро Ярош", - зазначили у спецслужбах.

"Поки що такого наказу (скласти зброю з боку лідера "Правого сектору" Дмитра Яроша. - Ред.) не було. І поки такого наказу не буде, вони спілкуватися з міліцією не будуть, зброю складати не будуть. Ми чекаємо, коли будуть виконані наші вимоги", - сказав журналістам пан Скоропадський.

"Ми своїх хлопців не кинемо, і якщо це потребуватиме силових протистоянь, якщо міліція на них піде, ми готові на них відповісти", - сказав також на прес-конференції у Києві речник 13-го батальйону "Правого сектору" Олександр Бик.

Дмитро Ярош та інші керівники організації перебувають у Мукачевому, повідомив його речник.

"Жорстка провокація"

У "Правому секторі" заявляли, що люди депутата Михайла Ланьо за участі міліції "спробували фізично знищити їхніх бійців".

Сам депутат називає події в Мукачевому провокацією.

Він виключив провину командира "Правого сектору" Закарпаття, з яким, за його словами, спілкувався у себе в кабінеті, коли почалася стрілянина.

У депутатській групі "Воля народу", до якої входить депутат, назвали конфлікт "нападом бандитів під прикриттям патріотичних гасел" і "жорсткою провокацією, спрямованою на дестабілізацію ситуації на Закарпатті".

У групі підтвердили візит представників "Правого сектору", але заперечили, що у людей депутата був із ними конфлікт. "Під час розмови на дворі відбулась провокація - з невідомих причин пролунав постріл і було вбито невідому людину", - йдеться у повідомленні.

Тим часом прибічники "Правого сектору" влаштували акції протесту одразу в кількох містах України у зв'язку із подіями в Мукачевому.

У неділю нечисленні мітинги пройшли у Києві, Львові, Одесі, Дніпропетровську, Маріуполі, Сумах, Хмельницькому та багатьох інших містах.

У Дніпропетровську більше 50 прибічників організації пікетували будівлю обласного управління МВС.

У Львові біля входу до облдержадміністрації з'явилися намети, а на трасі, що веде до Мукачевого, встановлені блокпости, щоб не дати можливості пройти військовій техніці.

У Києві активісти зібралися на вулиці Банковій навпроти будівлі адміністрації президента.

 

13 липня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів