У медичній сфері обласного центру черговий скандал

30 ліжок розбрату, або Чи можливо за п’ять днів зробити нове відділення у лікарні?

 

У медичній сфері обласного центру черговий скандал. І спровокований він розпорядженням нещодавно  поновленого на посаді міського голови Віктора Погорелова від 11 грудня «Про перепрофілізацію ліжкового фонду та створення відділень у центральній міській клінічній лікарні».

Відповідно до тексту розпорядження, з 15 грудня 2014 року в ЦМКЛ Ужгорода мають створити відділення малоінвазивної хірургії та онкології на 30 ліжок шляхом перепрофілювання ліжкового фонду. Зокрема 15 ліжок заберуть у терапевтичного відділення, 10 – у хірургічного №1 та 5 – від травматологічного відділення.

Такий перебіг подій викли¬кав цілком прогнозоване занепокоєння працівників лікарні й профспілкового комітету зокрема. У заяві, розповсюдженій у ЗМІ цього тижня, йдеться, що профспілковий комітет медичних працівників УЦМКЛ підготував звернення до прокуратури міста з проханням скасувати незаконне рішення, ініційоване та підписане мером Ужгорода.

Юрист-консультант профспілки Володимир Шутко переконує: міські чиновники порушили принаймні 3 закони.

По-перше, ініціювати реформування не в компетенції міських органів влади. По-друге, в Україні введено мораторій на реорганізацію медичних закладів. Третє – порушені права працівників.

– Розпорядження датоване 11 грудня й у ньому вказаний термін виконання – 15 грудня. Це порушує права працівників щодо зміни істотних умов праці (переведення з одного відділення до іншого), – каже Володимир Шутко. – Про такі зміни працівників повинні повідомляти не менше, ніж за два місяці.

У той же час варто зазначити, що відповідне розпорядження зробили, «враховуючи лист ЦМКЛ від 10.12.2014 №523/01-5». Тобто, ніби лікарня сама про це просила. Фактично, міський голова миттєво відреагував на лист із міської лікарні й дав добро на створення нового відділення, а головний лікар Іван Курах не вбачає в цьому ніяких порушень.

Він зазначив, що в лікарні є 359 ліжко-місць, збільшити їхню кількість неможливо, а тому необхідна реорганізація. Щодо основного аргументу – відділення малоінвазивної хірургії та онкології в лікарні потрібне, оскільки вона ургентна, тому на «швидкій» часто привозять онкохворих, яким потрібна термінова допомога. До того ж це рішення не передбачає скорочення працівників, а лише ротацію.

Крім того, як аргумент І. Курах додає, що в міській лікарні є 15 онкологічних ліжок, які розпорошені по 8 поверхах. Це створює певні незручності. Рішення передбачає концентрацію всіх онкохворих на одному поверсі.

Однак у оприлюдненому зверненні профспілки зазначається, «що з 23.02.2014 року в Україні введено мораторій на реорганізацію медичних закладів. І, по суті, відділення, яке планується створити й на яке виділятимуть із міського бюджету кошти, дублюватиме функції обласного онкодиспансера, де лікуються ужгородці. Крім того, в приміщенні міської лікарні на нижньому поверсі вже діє онкологічний центр, щоправда, приватний, приміщення для якого здано в оренду на 25 років за символічною вартістю 1 грн у рік».

Власне, в цій історії є ще кілька аспектів, які пов’язані, в першу чергу, з різним баченням використання площі лікарні її керівництвом та профспілковим комітетом, однак дивує саме швидкість прийняття рішення щодо відділення та відсутність відповідного погодження з боку відділу охорони здоров’я Ужгородської міської ради, хоча, за логікою, воно мало б бути.

Однак на сьогодні, за словами міського голови Віктора Погорелова, в цьому відділі працює, фактично, одна людина й там це питання не розглядалося. У той же час він пояснив, що відкриття цього відділення готували цілий рік.

«Протягом року вже проводиться реконструкція для того, щоб об’єднати всі онкологічні ліжка в одному відділенні. Зараз хтось хоче, щоб туди направили інших хворих, але це абсолютно неправильно, бо ми готували його саме для онкологічних», – зазначив В. Погорелов, коментуючи ситуацію нашому виданню.

Звісно, якість медичних послуг та здоров’я людей є вкрай важливими питаннями, однак у цій ситуа¬ції складається враження, що відповідне рішення прийняли поспіхом і без врахування інтересів громади міста.

Віктор ЛАЗОРИК, "Закарпатська правда"

 

22 грудня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів