Через контрабандні та контрафактні цигарки бюджет втратив 2 мільярди гривень

Кожна десята пачка цигарок – контрабандна

 

Не секрет, що від курців та любителів випити значною мірою залежить добробут країни. Адже акцизні податки на алкоголь та тютюн дають майже десяту  частину надходжень до бюджету. Не дивно, що влада так часто береться підвищувати акцизи – адже залежні від тютюну все одно купуватимуть цигарки, хай навіть дорожчі. Але є одне “але”. Що більше дорожчають сигарети, то більше на українському ринку з’являється контрабанди та підробок.  За дослідженнями компанії TNS, в першому кварталі 2014 року нелегальний обіг тютюнових виробів в Україні зріс порівняно з попереднім періодом до 9,2% від загального споживання. Тобто майже кожна десята пачка цигарок – контрабандна чи контрафактна. А отже, потенційно небезпечна для життя та здоров’я.

Аби зупинити збільшення частки нелегальних цигарок,  в Україні стартував  проект протидії контрабанді тютюну. В рамках цього проекту у різних містах відбудеться серія круглих столів з представниками громадськості, конт­ролюючих органів та бізнесу. Перший такий круглий стіл уже відбувся у Львові. За підрахунками учасників ринку, контрабандні та контрафактні цигарки лише за минулий рік завдали збитків бюджету приблизно на два мільярди гривень. Найбільше конт­рабандних цигарок потрапляє в Україну з Білорусі, Росії та Молдови. На контрабанду припадає 5,8%  ринку тютюнових виробів, а ще 3,5% припадає на цигарки, нелегально вироблені в Україні.

“Попит на контрабанду формує або дефіцит, або ціна. Споживач завжди шукає дешевшу продукцію, –  каже директор Львівського регіонального центру з інвестицій та розвитку Олег Кахновець. - Побороти це явище швидко та ефективно буде складно. Але створити перепони на шляху проникнення контрабандної та контрафактної тютюнової продукції на ринок продукції можна. Насамперед це питання відповідальності продавців та виробників такої продукції. Держава має встановлювати таку міру відповідальності, яка б робила економічно невигідним виробництво та продаж контрафакту та контрабанди. Але є і камінь в город виробників легальної продукції. Вони мали б більше уваги приділяти пропаганді здорового способу життя та пояснювати, наскільки може відрізнятися якість легальної та нелегальної продукції. Якщо споживач буде зацікавлений в тому, аби купувати легальний товар, - це буде найякісніший контроль”.

Утім, самі курці не надто переймаються походженням цигарок, які купують. За словами начальника відділу контролю у сфері внутрішньої торгівлі Інспекції з питань захисту прав споживачів у Львівській області Надії Бригінець, за останні три роки до них не надійшло жодної скарги від покупців. А саме скарга на те, що у торговій точці продають сигарети невідомого походження, дає право на проведення позапланових перевірок. Якщо такої скарги нема, то перевіряти магазин чи кіоск можна не частіше, ніж раз на рік. Та й то попередивши за 10 днів про перевірку. Зрозуміло, якщо магазин отримує попередження про перевірку, то за 10 днів встигає вивести нелегальну продукцію. «Покупця повинна насторожувати низька ціна тютюнових виробів, адже контрабандна продукція зазвичай на 20-30% дешевша, ніж ліцензійні аналоги. Кожен споживач має право перевірити сертифікат якості продукції, переконатися, що на упаковці є акцизна марка, найменування виробника з точною адресою, телефоном, зазначення вмісту смол і нікотину, медичне попередження про шкоду куріння державною мовою. Обов’язковими є дата виготовлення, максимальна вартість та роздрібна ціна. Відсутність будь-якого з цих інформаційних елементів вже є порушенням, яке варто декларувати для проведення перевірки», – каже Надія Бригінець.

Те, що контрабандні цигарки можуть бути смертельно небезпечними для життя, доводить і недавня знахідка лінійної міліції разом з чопськими митниками. У вантажній цистерні поїзда намагались перевезти через кордон понад 90 тисяч пачок сигарет. При цьому перевозили їх у цистернах для вінілхлориду - речовини, яка віднесена ООН до категорії небезпечних. Сам доступ до цієї цистерни без спеціальних заходів безпеки міг призвести до людських жертв. Не кажучи про те, яку шкоду здоров’ю курців могли завдати цигарки, які пролежали там невідомо скільки.

джерело

 

21 жовтня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів