Фестиваль. Найкраща музика в найкращому виконанні звучатиме для ужгородців

В Ужгород завітає П’ятий фестиваль сучасної духовної музики, який порадує прем’єрами та обіцяє чимало приємних сюрпризів, зокрема участь у ньому грандів сучасної музики Валентина Сильвестрова та нашого земляка Євгена Станковича, а також “Київської камерати”.

 

Свою історію фестиваль веде з 2001 року. Відомий закарпатець, а нині львів’янин Йожеф Ермінь та ужгородець, керівник камерного хору “Cantus” Еміл Сокач вирішили організувати музичний захід за найліпшими зразками світової практики, аби “представити найкращу музику, котра несе в собі справжню духовність, у найкращому виконанні”. Нині це унікальний фестиваль, якому аналогів у світі майже немає. Він проходить раз на два роки, і його учасниками були яскраві творчі колективи, музиканти, композитори, вокалісти з України, Польщі, Швейцарії, Австрії, інших країн.

Нинішній, п’ятий, розпочнеться у понеділок, 19 травня, о 19.00 у греко-католицькому кафедральному соборі виступом камерного хору “Cantus”. У його виконанні прозвучить прем’єра “Страстей за Йоаном” Арво Пярта. Наступні заходи проходитимуть у великому залі філармонії. У вівторок, 20-го, гості фестивалю почують “Видіння Аміня” Олів’є Мессіана (поч. о 18.00) у виконанні львів’ян Оксани Рапіти та Мирослава Драгана (фортепіано). На вихідні заплановано по два концерти. У суботу о 16.00 Світлана Глеба та Маріанна Сокач на вокальному концерті репрезентують твори Стравінського, Нікодемовіча, Фроляк, Сидоренко, Рунчака. Увечері цього ж дня (о 19.00) на ужгородців чекає великий концерт із творів Хіндеміта, Станковича, Сильвестрова, Пярта, Теличка, Такеміцу, Фроляк за участю Богдани Півненко (скрипка), Андрія Тучапця (альт), Дмитра Таванця (фортепіано), камерного хору “Cantus”, національного ансамблю солістів ”Київська камерата”. Денний недільний концерт (поч. о 15.00) буде “віддано” музиці Євгена Станковича та Валентина Сильвестрова, яку за присутності авторів представлять Валерій Матюхін, Дмитро Таванець, Богдана Стельмашенко, Богдана Півненко. А під завісу фестивалю недільного вечора (о 18.00) ужгородці почують “Месу сі-мінор” Й. С. Баха, до виконання якої долучаться Світлана Глеба, Оксана Ільницька, Наталія Козачук, Володимир Федас, камерний хор “Cantus” та НАС ”Київська камерата”. Як зізнався Еміл Сокач, на цю прем’єру він чекає з нетерпінням.

Олена МАКАРА

Газета "Ужгород"

 

23 травня 2008р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. elka 2008-06-02 / 18:46:00

    И здесь эта склочная бааб Богдана Стельмашенко. Кругом успевает отметиться. Вылазит везде на сцену соло играть. Сначала в опере на вечера Турчака облажалась, потом в филармонии, а теперь в Ужгороде. Это все благодаря своим любовникам Матюхину и Чупрыне. Бо ж как музыкант Стельмашенко ни на что не способна, только минеты делать умеет. Жаль мне вас ужгородцы