ВАЖЛИВОЮ Є НЕ СТІЛЬКИ БОРОТЬБА З КОРУПЦІЄЮ, ЯК ЗАПОБІГАННЯ ЇЙ

Учора, 27 березня, в обласній ДПА відбулася прес-конференція на тему “Виявлення та запобігання фактам корупції в органах державної податкової служби Закарпатської області”. З журналістами спілкувався начальник відділу по боротьбі з корупцією в ОДПС у складі Державної податкової адміністрації у Закарпатській області, полковник податкової міліції Микола Цап.

 

Підрозділ було створено у 1997 році і основними його завданнями визначено попередження корупційних діянь та інших правопорушень, пов’язаних з корупцією, посадових та інших злочинів співробітників органів податкової служби області. 9 співробітників, що працюють у відділі, за словами М.Цапа, є кваліфікованими фахівцями і добиралися на роботу за особливими критеріями, зокрема, обов’язковим є не менше 3 років стажу роботи в органах МВС, СБУ чи податкової міліції в оперативних чи слідчих підрозділах.

Кожний випадок корупційних діянь у податковій службі – не тільки втрата надходжень до бюджету, а ще й дискредитація порядних фахівців. Тому важливим напрямком у роботі відділу по боротьбі з корупцією Микола Цап вважає проведення профілактичної роботи серед працівників ДПС для попередження злочинних та протиправних посягань. Для цього у відділі з 1998 року працює цілодобовий телефон довіри (3-52-70), за яким можна повідомити про правопорушення. М.Цап подякував тим громадянам, які сигналізують до відділу про факти порушення, і зазначив, що завдяки їм працівники підрозділу отримали багато корисної інформації, окремі факти знайшли своє підтвердження. Також начальник ВБК наголосив, що працівникам підрозділу вдається оперативно реагувати на сигнали про порушення, незважаючи на невелику кількість працівників. Відбувається це завдяки тісній співпраці з регіональними управліннями МВС, СБУ, митниці та інших органів.

Щодо діяльності відділу у минулому році, то Микола Михайлович Цап повідомив, що за 2007 рік було проведено 96 службових перевірок та розслідувань стосовно працівників ОДПС. За їх результатами порушено 13 кримінальних справ, в т.ч. 9 за службовими злочинами щодо співробітників податкової служби, складено 14 протоколів за порушення вимог Закону України “Про боротьбу з корупцією”, до 87 застосовано заходи дисциплінарного впливу, двох звільнено з органів державної податкової служби, в тому числі одного з припиненням державної служби, внесено 130 подань керівництву ОДПС для вжиття заходів реагування та усунення недоліків. Винесено 21 офіційне застереження про недопущення протиправної поведінки.

Стосовно поточної діяльності, то, на думку М.Цапа, робота відділу значно активізувалась: тільки за 3 місяці 2008 року відділом вже проведено 35 службових перевірок і розслідувань щодо працівників ОДПС. За їх результатами складено 4 протоколи про порушення вимог Закону “Про боротьбу з корупцією”, порушено 2 кримінальні справи, в т.ч. одна за фактом скоєння злочину працівниками ОДПС, слідство по них триває. 37 працівників за поданням відділу притягнуто до дисциплінарної відповідальності, одного звільнено з ОДПС, винесено 67 подань керівництву ОДПС краю для вжиття заходів реагування та усунення недоліків. Винесено 3 офіційні застереження про недопущення протиправної поведінки. ВБК в ОДПС проведено 31 перевірку кандидатів на посади в органи ДПС, двом з них відмовлено. Як було зазначено, жоден з кандидатів не оскаржував рішення ВБК, отже працівники підрозділу спрацювали якісно і відмови були правомірними.

Підбиваючи підсумки розмови, Микола Цап наголосив на пріоритетних напрямках відділу по боротьбі з корупцією в ОДПС ДПА у Закарпатській області. Ними залишаються забезпечення оперативного супроводження за основними корупційно-небезпечними напрямами діяльності органів державної податкової служби, такими як адміністрування і відшкодування ПДВ, адміністрування акцизного збору, робота з податковим боргом, виявлення та вилучення товарів з незаконного обігу, перевірка суб’єктів господарювання, а також захист працівників органів податкової служби під час виконання ними службових обов’язків.

Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян облДПА

 

28 березня 2008р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів