На Закарпатті будуть нові пункти пропуску з Румунією

У четвер, 27 березня, відбулася зустріч заступника голови облдержадміністрації Володимира Гоблика з Генеральним Консулом Румунії в Чернівцях Ромео Сандулеску.

 

Під час зустрічі сторони обговорили перспективи відкриття нових пунктів пропуску на українсько-румунському кордоні. Пан Сандулеску повідомив, що перебуваючи на Тячівщині та Рахівщині, він оглянув кілька місць, де можна було б організувати пункти пропуску. Також обговорювалося питання відновлення руху через міст на переході Сігету Мармацієй – Солотвино. За попередньою інформацією ремонтні роботи на мості через Тису буде завершено в середині травня. Для активізації економічних відносин між сусідніми регіонами двох країн слід відкривати нові пункти пропуску, які б відповідали стандартам Європейського Союзу, як це є на кордоні зі Словаччиною та Угорщиною. Найкращим варіантом може бути пункт пропуску в с. Біла Церква, що на Тячівщині. Невирішеним залишається питання відновлення руху поїзда "Тересва – Сігет", який до 19 жовтня минулого року курсував тричі на тиждень.
Ще одне питання, яке вже обговорюється протягом кількох років – це відкриття Генерального консульства Румунії в Ужгороді та консульського бюро в Тячеві. Краяни для отримання візи змушені щоразу долати відстань до Чернівців. Полегшити закарпатцям перетин кордону з Румунією зможе й підписання угоди про малий прикордонний рух.
Володимир Гоблик зазначив, що хоча Україна має активні торгівельні відносини з Румунією, проте в області відсутні підприємства з румунськими інвестиціями. Закарпаття може запропонувати румунській стороні співпрацю в деревообробній галузі, зокрема у виробництві меблів. Для цього слід активніше співпрацювати регіональним торгово-промисловим палатам обох країн. Відкриття нових пунктів пропуску на українсько-румунському кордоні важливе для області ще й з огляду на проведення в Україні європейського чемпіонату з футболу в 2012 році.
На зустрічі йшлося й про задоволення потреб румунської громади в краї, а також українців в Румунії, піднімалося питання активізації роботи Карпатського єврорегіону, що, за словами Володимира Гоблика, дасть змогу ефективніше вирішувати питання транскордонного співробітництва.
З огляду на проведення в Бухаресті самміту НАТО пан Сандулеску висловив підтримку румунською стороною євроатлантичного курсу України, зазначивши, що Україна для Румунії є не лише сусідом, а й активним гравцем в регіоні.



Управління інформації та зв’язків
із громадськістю облдержадміністрації

 

27 березня 2008р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів