Закарпаття поставило політичний рекорд

на референдум в Руських Комарівцях прийшло всього 5 % виборців

 


15 квітня на території Руськокомарівської сільської ради відбувся місцевий референдум з приводу відділення с. Нижнє Солотвино в окрему сільську раду. До складу сільської ради входять три села: Руські Комарівці, Глубоке та Нижнє Солотвино. Референдум ініціювала група жителів Нижнього Солотвина. Результати голосування здивували як прихильників від’єднання, так і противників, не кажучи вже про спостерігачів.
На дільниці в Руських Комарівцях проголосувало всього 5 % від жителів села. Цей результат є, мабуть, найнижчим за всю історію проведення виборів та референдумів в Україні. В Глибокому ситуація подібна – на дільниці прийшло всього 7 % виборців. Більша явка була в Нижньому Солотвині – там на дільниці прийшло 45 % жителів.
Загальна явка по сільській раді – 17 %. Відповідно, сільська комісія визнала референдум таким, що не відбувся. Адже для того, щоб референдум був чинним, в ньому повинні взяти участь не менше половини громадян, внесених у списки для голосування. Фактично в такий спосіб люди висловили своє ставлення до питання, яке підняла ініціативна група, що виступала за відділення.

Голова сільради Степан Білак прокоментував ситуацію для журналістів:
Група осіб ще з осені минулого року виступала за проведення цього референдуму. Щоб уникнути звинувачень в упередженості , сільська рада згідно закону призначила референдум на 15 квітня. Дякуючи допомозі районної влади, ми змогли на високому рівні організувати підготовку до референдуму та саме голосування. Також хотілося б подякувати працівникам Ужгородського райвідділу, які забезпечили громадський порядок на території всіх трьох сіл. Особисто мені жаль за тими коштами сільського бюджету, які були викинуті на вітер – за їх рахунок можна було б облаштувати та озеленити наші вулиці. Але це вже хай залишається на совісті тих, хто вимагав провести референдум.

 

17 квітня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. 2007-04-18 / 11:36:00

    Хочв дійсно - якщо таке право є в законі - його потрібно виконувати - ніхто проти цього не виступає. Мова про інше - наскільки важливе це питання для людей, якщо вони масово проігнорували голосування? Мають же бути якісь хоч умовні барєри? це безвідповідально - призначати референдум з питання, яке цікавить 5 відсотків виборців

  2. 2007-04-18 / 11:33:00

    Крім папірців та урн треба сплатити оренду приміщень і, головне, виплатити зарплату принаймні за місяць керівникам, заступникам та секретарям трьох дільничних і територіальної комісії (12 чол. по 600-700 грн.) плюс оплатити робочий день всім членам цих чотирьох комісій (4 *8 чоловік*50 грн.=1600 грн.)

  3. 2007-04-18 / 08:43:00

    Яка різниця скільки. За вашою логікою, слід порийняти наступний лозунг. Раз демократія настільки дорога, то:
    1. Степана Білака визнати пожитєвим сільським головою.
    2. Повноваження депутатів сільської ради визнати пожитєвими.
    Це ж скільки державних коштів економимо.
    Тепер серйозно. Основа демократії - вільне волевиявлення. Бажає ініціативна група провести референдум, закон дозволяє, - вперед. Гроші рахувати тут остання справа. Хіба що попіаритись.

  4. 2007-04-17 / 17:55:00

    "за їх рахунок можна було б облаштувати та озеленити наші вулиці."

    Це скільки грошей пішло на папірці та на урни, що за них можна було відремонтувати вулиці та насадити дерев???

  5. 2007-04-17 / 16:20:00

    Сільський голова повинен розуміти тільки те, що з нещасного сільського бюджету ще треба дати гроші на референдум. якщо така мала явка - значит людей не хвилювало це питання - для чого тоді його було проводити?

  6. 2007-04-17 / 16:07:00

    Обломился Андрусь! Правильно его Колибаба с Фединцем сделали - пусть знает, как с чемоданами денег ездить по киевам должность покупать

  7. 2007-04-17 / 13:33:00

    Степан Білак класно все сказав, доки не зіпсував останніми словами про кошти. Право на референдум закріплене в законах. Скільки це коштує - не важливо. Сільський голова повинен розуміти такі речі.