"Регіонали" намагаються усунути Чучку тим самим методом, що й Тарасюка

За часи незалежності представники влади часто застосовували регіональний досвід боротьби з конкурентами за загальнодержавному рівні.

 

За часи незалежності представники влади часто застосовували регіональний досвід боротьби з конкурентами за загальнодержавному рівні. Так, приміром, "есдеки" спробували прийоми фальсифікації Мукачівських виборів застосувати в масштабах країни на президентських виборах-2004, однак система дала збій — сталася революція. Наразі ж можна простежити зворотнє — "регіонали" пробують застосувати столичний досвід боротьби з міністром Борисом Тарасюком для усунення Павла Чучки з посади голови Баранинської сільради.

Нагадаємо, що криза в Баранинцях виникла після того, як дві третини депутатів Баранинської сільради від Партії регіонів та тих, які потрапили під їхній вплив, з порушенням регламенту зібрали, так звану сесію сільради і спільно з представником районної прокуратури оголосили недовіру голові сільської ради Павлові Чучці. Нелегітимність такого рішення полягає в тому, що сесію скликає та призначає голова ради, і Чучка, на вимогу депутатів, призначив день для сесії, однак вищезгадані депутати проігнорували цю сесію. Натомість баранинські "регіонами" зібралися в інший день, назвали це зібрання сесією сільради, оголосили недовіру Чучці без його присутності, більше того — сільського голову офіційно ніхто не повідомляв про оголошену йому недовіру. Відтак Чучка залишився легітимним головою сільради. А рішення сесії, як і сам факт проведення так званої сесії мали бути опротестовані районною прокуратурою, оскільки явно було порушено передбачену законом процедуру. Однак пройшов вже майже місяць, а протесту прокурора й досі нема. Непристойно тривале мовчання Ужгородської районної прокуратури викликає підозри в громадськості села, мовляв "регіонали" прокуратуру купили.

Тим часом політична криза, як зазвичай і буває, спричинила кризу соціальну — казначейство припинило фінансування соціальних установ тих сіл, що входять до Баранинської сільради. Вже місяць працівники дитсадків, лікарі не отримують зарплатні, а садочки та ФАПи погрожують відключити від тепло- та електропостачання.

У тому, що події, які відбуваються в Бараницях, — це спланована акція, направлена на усунення неугодного місцевим "регіоналам" голови сільради П. Чучки, легко переконатися, якщо згадати нещодавній конфлікт Януковича з Тарасюком. Після того, як антикризова коаліція фактично незаконно відправила Тарасюка у відставку, а міністр аргументовано йти з посади відмовився, казначейство так само припинило фінансування Міністерства закордонних справ, посилаючись на якісь несуттєві дрібниці. Однак якщо у випадку з Тарасюком йшлося про велику політику, то у випадку з Чучкою все більш банально — йдеться про землю. Нагадаємо, на території Баранинської сільради міститься ранчо головного обласного регіонала — нардепа Олександра Ледиди, яке збудоване на земельних паях селян, через що вже давно триває судова тяганина. Чучка ж у земельних питаннях став на бік селян, відтак впав у немилість Ледиди.

На відміну від Тарасюка, який був призначений міністром і за власним бажанням пішов у відставку, Чучка – обраний і піде з цієї посади тільки з дозволу народу.


Як повідомили з прес-служби Закарпатської обласної організації партії ВО "Батьківщина", цього тижня з ініціативи керівника фракції БЮТ в Закарпатській обласній раді Андрія Сербайла, представники села Баранинці разом з головою села Павлом Чучкою зустрілися за круглим столом в Ужгородській райдержадміністрації з головою райради Михайлом Фединцем та головою Ужгородської РДА Анатолієм Колібабою, аби знайти можливі шляхи виходу із штучно створеної кризи в Баранинцях. На думку Чучки, єдиним можливим виходом є місцевий референдум, на якому мешканці сіл Баранинської сільради висловлять недовіру сільраді й проведуть нові вибори. А. Колібаба заперечив, мовляв, референдум провести не можна, оскільки ініціативну групу має затверджувати виконком, а він наразі не діє. З іншого боку є рішення двох третин депутатів про недовіру голові, яке ніхто не опротестував: ні прокуратура, ні голова села в суді, а раз нема протестів, то виходить, що рішення законне. Чучка заперечив, що у нього немає жодних підстав звертатися до суду, оскільки офіційного повідомлення про недовіру голові не було. Зрештою Андрій Сербайло запропонував звернутися до обласного прокурора, аби він дав оцінку того, що відбулося, а тим часом закликав представників районної влади, аби ті посприяли вирішенню соціальних проблем сільради, зокрема відновленню фінансування освітніх та медичних закладів. Зі свого боку Колібаба і Фединець завили, що готові посприяти, але у них нема ніякого впливу на казначейство.

Цікаво, що казначейство формально відмовляє у фінансуванні не тому, що сумнівається у легітимності Чучки, а просто там щоразу начеб то знаходять усілякі помилки й неточності у поданих сільрадою документах.


А тим часом фонд імені Егана оголосив про збір коштів для виплат зарплат вихователям, кухарям, медсестрам, санітарам та лікарям Баранинської сільради, а це загалом близько 50 осіб. На ці виплати треба близько 24 тисячі гривень. На час виходу газети вже стало відомо, що трудові колективи ПП "Академія" та ПСП "Кантрі", редколегія львівського журналу "Ї" вирішили перерахувати до фонду на вищезгадані потреби свій одноденний заробіток а українська громада Лондона оголосила про збір коштів. Чи не соромно буде районним чиновникам та керівництву казначейства дивитися людям у вічі, коли гарантовані законом гроші педагогам та лікарям збиратимуть люди?

 

19 лютого 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. 2007-02-19 / 11:40:00

    Піар і більше нічого. Павло, який через свою некерованість у команді залишився один. І програв...