Мукачівського суддю, який заборонив Морозу підписувати Закон “Про Кабмін”, звільнили, а потім зрозуміли, що не законно

Днями з’явилося повідомлення, що Вища рада юстиції звільнила з посади суддю Мукачів-ського міськрайонного суду Володимира Монича, який своїм рішенням заборонив голові Верхов-ної Ради Олександрові Морозу підписувати до оприлюднення Закон “Про Кабінет Міністрів України”.

 

Офіційною мотивацією звільнення є несумісна професійна поведінка.

Однак, 8 лютого, перед розглядом цього питання на сесії ВР, фракція "Наша Україна" заблокувала трибуну. Згодом блокування зняли, оскільки питання про звільнення судді Монича було знято з порядку денного спікером Морозом.

"До мене заходив Микола Оніщук і пояснив, що, згідно з законом, питання про звільнення судді, яке розглядається на комітеті, повинно бути з запрошенням цього судді на засідання комітету", — пояснив спікер. "Оскільки такого запрошення не було, і комітет це визнає, то ми сьогодні не будемо це питання розглядати", — зазначив Мороз. "Але розглянемо таке питання по суті тоді, коли буде запрошення", — додав він. З’ясувалося, що Мотич перебуває на лікарняному, відтак звільняти його не можна.

Перед цим "нашоукраїнцець" Ігор Кріль заявив, що звільнення Монича не є законним. Він зазначив, що це питання має бути зняте, оскільки суддя, обраний безстроково, може бути звільнений за власним бажанням, після досягнення граничного віку, за станом здоров’я, у випадку набрання чинності обвинувального вироку, припинення громадянства, смерті. "Як бачимо, тут немає пункту, відповідно до якого пропонується звільнити даного суддю", — наголосив Кріль.

Цікаво, що за поданням Генпрокуратури на рішення Монича було подано апеляційну скаргу до Закарпатського апеляційного суду, однак, за інформацією з достовірних джерел, справу з Мукачівського міськрайонного до Апеляційного передано не було.

Хотілося почути кілька слів від “героя” подій пана Монича. Та він рішуче відмовився спілкуватися з пресою. Не побажала сказати кілька слів на диктофон й помічниця судді.

Нагадаємо, 12 січня Рада подолала вето президента на Закон “Про Кабмін”, а 19 січня Віктор Ющенко повторно його ветував, мотивувавши це тим, що прийнятий 12 січня текст Закону відрізняється від першого варіанту, який він ветував.

"Нашоукраїнець" І. Кріль звернувся з позовом до Мукачівського міськрайонного суду про визнання протиправними можливих дій голови ВР у разі підписання ним Закону “Про Кабмін”. 22 січня суддя Монич задовольнив позов.

Наступного дня у Секретаріаті Президента заявили, якщо Мороз підпише Закон — йому загрожує кримінальна відповідальність. Серед вимог “іменем України” Монич заборонив ще й Верховній Раді, її апарату, управлінням та службам, посадовим та службовим особам подавати для опублікування Закон України "Про Кабінет Міністрів України" в газетах "Голос України", "Урядовий кур’єр" та іншим редакціям друкованих видань. Попри рішення судді, Закон “Про Кабмін” минулого тижня був опублікований. Президент Віктор Ющенко оскаржує закон у Конституційному суді.

РІО

 

10 лютого 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. Вaня 2007-02-10 / 21:55:00

    Закарпатцы! Не суйте нос в чужие дела!!! Смотрите, за все гадости Кучмизма только Ризака судят. Почему Монич думал, что Мороз это ему простит? Пускай Криль "щирих и свидомих галичан" употребляет на самопожертвование за не способность руководить государством. Закарпатцы, берегите свои леса, почву, воду и не впускайте в Закарпаття бандюкив из востока. ЕУ рядом, это даёт большие возможности улучшить вашу жизнь.