Почався суд над Різаком

В Івано-Франківську почався суд над колишнім губернатором Закарпаття і головним есдеком краю Іваном Різаком. Чому в Івано-Франківську? А тому, що Генеральна прокуратура просила Верховний Суд перенести розгляд справи Різака в Івано-Франківську область для об’єктивного і неупередженого розгляду кримінальної справи. Мовляв, у Закарпатті судді упереджені. Різаку інкримінують злочини, передбачені ст. 120 ч. 2 Кримінального кодексу (доведення до самогубства), ст. 365 ч. 3 (перевищення влади або службових повноважень), ст. 368 ч. 3 (отримання хабара в особливо крупному розмірі) і ст. 366 ч. 1 (службова фальсифікація).

 

Як ми повідомляли в минулому номері, за кілька днів до суду Різак виступив з відкритим листом до глави уряду та спікера парламенту, в якому звинуватив оточення Віктора Балоги. Зокрема Різак розповів, що мер Мукачева Петьовка вимагав від нього 10 мільйонів доларів за те, щоб закрити всі кримінальні справи проти Різака і його соратників, а нинішній губернатор Закарпаття Гаваші пропонував йому звільнення взамін на свідчення проти колишнього керівництва держави.

ПРЕСУХА

Крім відкритого листа, Різак напередодні суду дав прес-конференцію в агентстві "Інтерфакс". Він попередив, що його прес-конференція не має на меті тиснути на громадську думку, а тим більше на суд, але хоче повідомити, що справи проти нього політично вмотивовані.

"На окремих телеканалах і до цього часу прокручуються телефільми, де іде моє зображення і стверджується, що я є лідером організованих злочинних угруповань. Я у своєму житті ніколи не подавав на жодного журналіста в суд, не судився, і переконаний, що робити цього не буду ніколи, бо вважаю, що це ціна приходу в політику. Разом з тим хотів би, щоб "5-й канал" спростував ту інформацію, яка іде в їхніх фільмах. Насамперед йдеться про два епізоди, на підставі яких найбільше формувалася громадська думка.

Перше — це вибори у місті Мукачеві, які прогриміли на весь світ. Протягом півтора року Генпрокуратура не допитала мене по справі Мукачева навіть як свідка. Тобто у них на сьогодні немає не те що звинувачень, а й запитань до мене як колишнього глави облдержадміністрації. Друге — жахливі кадри, які безперервно показували про те, що на стадіоні "Авангард" в Ужгороді нібито за сприяння влади мав відбутися маленький Беслан, залякування дітей, захоплення шкіл. Хочу повідомити, що прокуратурою Закарпатської області ця справа повністю закрита і обвинувачення не пред’явлене жодній людині, яка в той момент перебувала на стадіоні", сказав Різак.

Далі він повторив журналістам те, про що йшлося у відкритому листі:

"Після виборів все звелося до того, що один із базових організаторів "Нашої України" — мер Мукачева — просто сказав, що всі справи нічого не варті й без моєї появи в суд, без усяких свідчень справа буде закрита, якщо буде передано 10 мільйонів доларів. Я ніколи не працював у бізнесі, не є бізнес-партнером нікого і нічого й не маю відношення до жодної комерційної фірми. Я прийшов у політику з науки. І тому я просто сказав, що оскільки я кандидат фізико-математичних наук, то для мене, що 10 мільйонів, що 100 мільйонів — це просто числа і тому я на такі теми можу говорити лише в математичній площині. А все інше я готовий пройти".

Журналісти попросили Різака уточнити, коли в нього була розмова з Петьовкою.

Різак: "Я говорив про те, що від імені Балоги до мене звертався з такою пропозицією мер Мукачева Петьовка, і на сьогодні будь-які заяви щодо спростування цієї інформації я ні від Секретаріату Президента, ні особисто від Балоги не чув. Це було місяці зо два тому біля Міністерства транспорту на тротуарі. Я за 13 місяців перебування у клініці далі за 200 метрів від клініки не відходив і в Києві був тільки на машині швидкої допомоги".

Запитання журналістів: Ви сказали, що події на стадіоні "Авангард" були провокацією. На ваш погляд, хто за цим стоїть?

Різак: "Я переконаний, що це провокація чистої води. Робота правоохоронних органів і робота працівників штабів кандидатів у Закарпатській області проводилася дуже серйозно для того, щоб не допустити ні масових бійок, ні масових заворушень. Спровокована ж вона тим, що про цю спецоперацію "Авангард" оголосили на мітингу, який проходив біля театру, рівно за 15 хвилин до того, як на території "Авангарду" з’явилися міліціонери. І там уже пролунали заклики, що міліція штурмує "Авангард", арештовує бандитів зі зброєю, і щоб усі йшли допомагати. Але в той час там були лише народний депутат Балога, голова райради Токар і під їх керівництвом їхня телестудія, до речі, оперативні зйомки міліції там не велися. Я підозрюю штаб "Нашої України", який очолював Віктор Балога, у тому, що вони не допустили жодної телекомпанії, тільки свою, яка тісно співпрацює з ними і матеріали якої крутить "5-й канал".

Хочу сказати, що за час перебування в СІЗО слідчий до мене заходив і звертався з проханням: "Передайте якось своїм, щоб вони з кимось про щось домовлялися, бо я не знаю, що з вами робити, а треба знову продовжити вам на два місяці термін перебування…".

На першому етапі нинішній губернатор пропонував мені дати свідчення на Кучму, Януковича і особливо на Медведчука...Навіть якби ви ознайомилися зі справами, ви би переконалися, наскільки це все шите білими нитками. По кожній справі один свідок, щонайбільше два. І знову тільки на підставі цього формулюється справа, нова справа, третя справа, четверта, п’ята, а раптом щось пройде".

Щодо ректора Сливки Різак сенсаційно заявив: "Я до цих пір переконаний, що Сливка самогубством життя не закінчив. А все інше — це питання слідчих".

ПЕТЬОВКА "ДОТЕПНИК"

Ми вже повідомляли, що губернатор Гаваші заяву Різака прокоментував дуже стисло, мовляв, той перелікувався. Не був оригінальним у цьому плані й Василь Петьовка, який щось дуже подібне повідомив агентству "ПроУа". Агентство передало слова Петьовки дослівно: "Мне очень жаль, что Иван Михайлович попал в больницу с одним диагнозом (у него там давление или что там) и, лечась в частной больнице больше года, еще одну болезнь нашел себе, болезнь на свою голову. Больше никак не могу это прокомментировать. Я не опровергаю заявление Ризака, потому что опровергать нечего. Как можно опровергать тот факт, которого не было в природе. Вот такая у нас сейчас частная медицина: попадаешь к ним с одним диагнозом, а выходишь с двумя.

С больными людьми не судятся. С больными людьми судиться, ну что я от него возьму? Кроме анализов, которые он сдает. Так это медики делают, я этого делать не буду.

Это уже больше полгода назад было. Лично Кравчук ездил в Генеральную прокуратуру, ко мне приезжали из ГПУ. Этот инцидент был еще месяцев восемь тому назад, это повтор. Это вот изменилась погода, приходит осень и — опять повтор этих заявлений.

Ко мне приезжали из ГПУ, есть допросы, я дал все соответствующие закону объяснения. Я все дал на бумагу. Придет весна и снова будет. Каждый раз реагировать?... Я являюсь человеком занятым, и на это все времени у меня просто нет. Но большинство в регионе об этом знают. Это пресса поднимала, в регионе об этом писали. Пошел повтор, ну что я могу сделать?

Вот как погода меняется…есть такая категория людей, которые реагируют на изменение погоды. Я так думаю, что в такой ситуации сейчас Иван Михайлович. Я очень ему сочувствую как человеку, но ничем помочь не могу".

СУДОВИЙ ДОПИТ

Апеляційний суд Івано-Франківської області 25 жовтня відновив розгляд кримінальної справи колишнього губернатора Закарпатської області Івана Різака. На засіданні головувала суддя Апеляційного суду Надія Стефанів. На засіданні також були присутні 2 прокурори, 3 адвокати і сам підсудний Різак. Не з’явилася на засідання потерпіла, дружина покійного ректора Ужгородського Національного університету Володимира Сливки Наталія Сливка.

Прокурори зачитали звинувачення, за якими Різак підозрюється в доведенні до самогубства ректора Ужгородського Національного університету Володимира Сливки, в одержанні в липні 2004 року хабара в розмірі 42 тис. доларів від директора Батівського хлібокомбінату Олега Іщенка, у видачі в 2003—2004 роках 5 особам підроблених посвідчень про роботу радниками голови Закарпатської облдержадміністрації на громадських засадах.

Прокуратура також звинувачує Різака в примушуванні директора компанії "Закарпатобленерго" Василя Ковача до придбання для підсудного 3 стартових пакетів мобільного оператора "Київстар" і оплаті рахунків мобільного зв’язку з жовтня 2002 року по 28 січня 2005 року за кошти обленерго на загальну суму 191,726 тис. гривень (це ж скільки треба наговорити? — ред.).

Згідно з даними прокуратури, Різаку також інкримінується організація погромів у свалявському готелі "Комфорт" 13 листопада 2004 року з метою перешкодити агітації проживаючих там громадян за тодішнього кандидата в президенти Віктора Ющенка.

Суд також провів допит підсудного, який відмовився від усіх звинувачень, заявивши, що вважає їх сфальсифікованими. Зокрема Різак вважає, що свідчення Іщенка про нібито передачу хабара в розмірі 42 тис. доларів пов’язане з тим, що на нього чинився тиск, а також, що Різак нібито не підтримав кандидатуру Іщенка на посаду президента футбольного клубу "Закарпаття".

Крім того, Різак відкинув звинувачення про примушування керівництва компанії "Закарпатобленерго" оплачувати послуги мобільного зв’язку, яким він користувався нібито в особистих цілях. За словами Різака, стартові пакети "Київстар" були придбані в 2002 році для формування корпоративної системи керування областю на випадок надзвичайних ситуацій за договором з обласною комісією з надзвичайних ситуацій. Він заявив, що кошти повинні були бути повернуті обленерго на підставі рішення сесії обласної ради.

Різак також підтвердив видачу двох посвідчень радника голови Закарпатської облдержадміністрації громадянам Паулю (радник з футболу) і Рущаку (радник з підприємництва). З інших епізодів кримінальної справи суд підсудного не допитував.

Після допиту Різака суддя оголосила перерву до наступного засідання, про дату якого не повідомила.

Наша газета буде слідкувати за розвитком подій і ми повідомлятимемо про подробиці судового процесу. Звичайно, ми пам’ятаємо, як есдеки панували в краї. Ми добре пам’ятаємо тотальну монополію СДПУ(о). Але ми також можемо порівняти і нову обласну владу, яка прийшла після есдеків. По-перше, вона створена на 60—70 % із тих самих людей, які просто перефарбувалися під потрібні кольори. А крім того, Різак на фоні деяких представників нової влади ще виглядає бойскаутом, бо узурпація влади по-балогівськи це просто жах.

РІО

 

28 жовтня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів