З ПОЧАТКУ РОКУ В ЗАКАРПАТСЬКІЙ ОБЛАСТІ НА ВОДНИХ ОБ’ЄКТАХ ОБЛАСТІ ЗАГИНУЛО 46 ЛЮДЕЙ, СЕРЕД ЯКИХ 10 – МАЛОЛІТНІ ДІТИ

Різного роду трагедії в Закарпатській області стаються майже щодня. За статистикою найбільший рівень травматизму та загибелі людей відбувається через випадкові падіння та нехтування елементарними вимогами правил особистої безпеки, серед яких і порушення правил поведінки на водних об’єктах.

 

Скажімо, через останню причину в Закарпатській області впродовж поточного року вже загинуло сорок шість людей, серед яких десятеро - малолітні діти. Відповідно до статики найбільше топилися люди на водоймах Ужгородського та Хустського районів. До слова, на Хустщині сталося два випадки групової загибелі. Так, в селі Іза штучна водойма забрала життя двох малолітніх діточок, а на околиці Хуста жертвами річки Тиса стали одна доросла людина та малолітня дівчинка.

Як вважають в головному управлінні МНС України в Закарпатській області такий перебіг подій був спровокований недостатньою кількістю офіційних, спеціально обладнаних місць для купання. Таких наразі в області впродовж купального сезону було зареєстровано тільки вісімнадцять: найбільша кількість – 12 у Тячівському районі, 3 об’єкти на Іршавщині, та по одному водному об’єкту в Хустському та Берегівському районах та Мукачеві. Всі ж інші є стихійними, де купатися не рекомендовано. Перебування в таких місцях може призвести до фатальних наслідків.

Загалом пік загибелі людей на водних об’єктах прийшовся на червень - липень, коли температура повітря сягала тридцяти п’яти градусів з позначкою плюс. Громадяни аби сховатися від палючого сонця та за відсутності достатньої кількості офіційних місць відпочинку на воді, вибирали будь-яку водойму особливо не переймаючись про їх придатність для купання.

Зазвичай такі незнайомі місця несуть в собі велику небезпеку. Зупинившись для відпочинку біля річки, озера чи кар’єру, люди не замислюються, що на дні водойми можу бути різноманітні невідомі предмети: каменюки, дерев’яні коряги і т. ін.

Що ж стосується здіснення патрулювання на водних об’єктах, то на сьогоднішній день таке явище можна побачити тільки на території озера, що знаходиться в селі Дідово Берегівського району Тут наявне й рятувальне спорядження, й засоби рятування людей на водних об’єктах (рятувальні кола, моторні човни і т. ін.). Ще два об’єкти забезпечені рятувальники знаходяться є у Тереблі та Солотвині, що на Тячівщині. Всі ж інші цим населеним пунктам можуть тільки позаздрити.

До слова, обладнанням місць відпочинку на водних об’єктах повинні були займатися органи місцевого самоврядування ще перед початком купального сезону, які в свою чергу мали б визначитися з цими місцями масового перебування людей на воді та вжити заходів щодо їх безпечного перебування – обладнати сезонними рятувальними постами та інформаційними знаками.

Центр пропаганди ГУ МНС України в Закарпатській області

 

20 серпня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів