ФАХІВЦІ ВІДЗНАЧАЮТЬ МАСОВІ ПОРУШЕННЯ ПРИ ДОТРИМАННІ ПРАВИЛ КОРИСТУВАННЯ ГАЗОВИМИ ПРИЛАДАМИ

Щодня в державі виникає близько сотні пожеж та надзвичайних подій техногенного характеру, серед яких і такі, що стаються через несправність газового обладнання чи пов’язані з порушенням правил користування газом В багатьох випадках вони мають вельми серйозні наслідки, причому не виключенням в цьому плані є й Закарпаття.

 

До прикладу, вже в 2006 році мали місце ряд випадків, що призвели до групового травмування чи загибелі людей. Так, в селі Кушниця Іршавського району через несправність газового обладнання, що спричинило витік газу, загинуло троє людей, а в Мукачеві отруїлася родина з п’яти осіб.

Не рідкість й випадки, коли витік газу призводить до пожеж з важкими наслідками. Так, у селі Великі Ком’яти, що на Виноградівщині, через вибух газу сталася пожежа, внаслідок якої опікові травми отримало троє людей, а в селищі Чинадієво Мукачівського району, пожежа, спровокована вибухом газу, призвела до загибелі трьох людей.

Статистика свідчить, що більшість пожеж та надзвичайних подій в Україні, пов’язаних з газом, стаються через порушення правил користування газовими приладами. Причому це стосується не тільки приватного житлового фонду, але й об’єктів різноманітного призначення.

Задля попередження вказаних фактів у травні 2006 року було ініційовано комплексні перевірки фахівцями різних відомств, які сьогодні вказують на наявність в Закарпатській області 468 об’єктів та внутрішньо-будинкових систем газопостачання, які функціонують на газу (в тому числі і з використанням скрапленого голубого палива) та мають істотні порушення в частині дотримання правил користуванням газом. За кількістю таких об’єктів та систем лідирує Берегівщина (140 об’єктів), за нею слідує Мукачівщина (136 об’єктів), а трійку лідерів замикає Ужгородщина з 84 такими об’єктами.

Однак, як констатують фахівці, найбільше порушень фіксується в житловому секторі, зокрема під час встановлення газових конвекторів, колонок для підігріву води та котлів. Так власники будинків „грішать” підключеннями газових систем до вентиляційних каналів, замість димових, як того вимагають правила, або не здійснюють герметизації вводів інженерних мереж в будівлі.

Часто можна зустріти й самовільне підключення газових приладів або встановлення нестандартних газових приладів, відсутність на них автоматики або її несправність. Не рідкість встановлення газових приладів без відповідних проектів. Відомі й факти самовільного втручання громадян у роботу газових лічильників.

До чого здатен призвести вибух газу в багатоповерховому панельному будинку, напевно й не варто розповідати. Згадайте тільки три ушкоджені поверхи дев’ятиповерхівки у місті Біла Церква поблизу Києва, чи нещодавну пригоду у Дніпропетровську, коли без житла залишилося 12 родин...

Наразі до проблеми попередження надзвичайних ситуацій у газовому господарстві долучилися й органи влади на всіх рівнях, починаючи від Кабінету Міністрів України й закінчуючи місцевими органами влади. Однак, подолати згадану проблему без участі наших краян та керівників об’єктів (насамперед їх порозуміння), навряд чи вдасться можливим. Бо часто-густо при втручанні в роботу газових систем, що мали б робити виключно фахівці відповідної кваліфікації, ми найменше думаємо про безпеку, а відтак самі ж страждаємо...

Центр пропаганди ГУ МНС України в Закарпатській області

 

10 липня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів