Спазми кишківника: причини, симптоми, лікування

Спазми кишківника: причини, симптоми, лікування

 

У світі чимало людей стикаються з такою проблемою, як спазми кишківника, які можуть виникати з кількох причин. Якщо ви стикнулися з недугом або просто хочете, так би мовити, бути напоготові, деяка інформація щодо цього вам точно не завадить.

І одразу головне правило – завжди мати під рукою таблетки від спазму, тобто такі медикаменти повинні бути у вашій домашній аптечці, щоб у разі чого, прийняти їх невідкладно, позбавившись таким чином від болю та дискомфорту в животі.

Чому виникають спазми кишечника

Існує чимало факторів, як є причиною виникнення спазмів кишківника, зокрема:

  • Стрес. Лікарі нерідко пов’язують спазм кишечника зі стресовими ситуаціями, з якими часто доводиться стикатися в нинішніх умовах;
  • Синдром подразненого кишечника. Це функціональний розлад травної системи, що супроводжується больовими відчуттями та іншими змінами в роботі кишківника;
  • Неправильне харчування. Ще одна поширена причина, через яку виникають спазми. Це і неправильний режим прийому їжі, і надмірне споживання гострих, жирних, солоних чи кислих харчів;
  • Отруєння. Нерідко спазми кишківника є наслідком отруєння несвіжими чи неякісними продуктами;
  • Захворювання. Спазми також можуть виникати на тлі тих чи інших хвороб травної системи. В таких випадках потрібно пройти обстеження в профільних лікарів.

Симптоми спазмів кишківника

Симптоми спазмів кишечника можуть проявлятися по-різному. Це гострий і тупий біль в області живота – зі зміною інтенсивності больових відчуттів.

Крім того, часто людина стикається з відчуттям важкості, дискомфорту або напруженості в животі, а також діареєю або ж навпаки – закрепом, які, власне, є супутніми симптомами.

Серед симптомів часто спостерігаються здуття живота, нудота і блювота, часта відрижка та утруднене ковтання.

Лікування спазмів кишечника

Як вже згадувалося вище, усунути прояви спазму кишківника можна з допомогою спеціальних лікарських засобів. Але, як кажуть, недуг краще запобігти, аніж лікувати, а тому:

  • Харчуйтеся правильно. Старайтеся не зловживати надто жирною, гострою чи солоною їжею;
  • Практикуйте різні методи релаксації для зменшення стресу та загальної тривожності (медитація, дихальні вправи і т.д.);
  • Не забувайте про активне дозвілля. Регулярно виконуйте фізичні вправи, загалом ведіть здоровий спосіб життя – це може допомогти в рази знизити ризики виникнення спазмів кишківника.

Заключне слово

Спазми кишечника, як правило, приносять чимало клопоту. Це і біль, і дискомфорт, і різні супутні симптоми, які вже точно не прикрашають наше життя.

Утім, коли мати в своєму домашньому арсеналі смазмолітичні препарати, а також дотримуватися згаданих вище рекомендацій, цій проблемі можна зарадити.

І не забувайте про консультацію з лікарем, а також те, що самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я.

 

15 квітня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів