Про що говорять діти в часи війни? Завтра в Ужгороді мистецький центр «Кубло» відкриє виставку історій про життя

Про що говорять діти в часи війни? Завтра в Ужгороді мистецький центр «Кубло» відкриє виставку історій про життя
У четвер, 14 березня, мистецький центр «Кубло» відкриває виставку історій про життя в часи війни, розказаних дітьми через візуальне мистецтво, тексти, аудіо подкасти, плейбек- та форум-театр. 

 

Виставка підсумовує проект «Чути дітей: зцілення через історії та мистецтво», під час якого переселені та місцеві діти 11-16 років мали заняття зі сторітелінгу за 4-ма напрямками: писали з журналісткою Тетяною Літераті, малювали з художником Віктором Лавним, записували подкасти з викладачем Закарпатської академії мистецтв, засновником подкасту «Глибше» Робертом Довганичем та грали в плейбек- і форум-театрі зі студією «Станція Уж» із Харкова.

Все це можна побачити (а також почитати і почути) на виставці «Чути дітей», яка триватиме з 14 по 24 березня в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту (скансен), в залі на 2-му поверсі.

Про що думають діти, які живуть у війні? Що їх турбує, тривожить, а що надихає? Як змінилося їхнє життя за останні роки? Чи розуміють вони, що відбувається навколо? Про що вони мріють, у що вірять? Як впливає на них війна?

Під час заняття в центрі

Тетяна Смріга, керівниця ГО «Мистецький центр «Кубло»: «Це – не звична виставка дитячих робіт на тему війни. Ніяких зажурених дівчат у вишиванках та віночках. Це документ, який допоможе глибше зрозуміти дітей і самих себе; прості й відверті історії, в яких перемішані біль і страх зі сміхом та грою. Дзеркало, в якому діти можуть побачити, що вони не самотні у своїх переживаннях, а дорослі – помітити те, що часом хотіли би приховати або прикрасити.»

Виставка буде насичена подіями (вхід на всі події безкоштовний, всі події відбуваються в скансені на 2-му поверсі):

• 14 березня, четвер, 16:00

Офіційне відкриття виставки.

• 15 березня, п’ятниця, 16:00

Виступ підліткового плейбек-театру «Таємниця серця». 

Актори театру – підлітки, які вже більше року займаються на «Станції Уж» плейбек-театром. Активну участь беруть учасники проекту «Чути дітей», а також усі глядачі – актори будуть відігравати на сцені саме ВАШІ історії. Кожен бажаючий в залі зможе поділитися своєю історією, почуттями, а актори це одразу відтворять. Надзвичайно цікава подія!

• 16 березня, субота, 13:00

Кураторська екскурсія по виставці «Чути дітей». 

Куратор розповідає про роботи учасників, їхній сенс, значення, культурологічну та мистецьку цінність. Подія буде особливо цікава всім, хто цікавиться сучасним мистецтвом, батькам підлітків, психологам, педагогам та людям, котрі працюють з дітьми.

• 17 березня, неділя, 13:00

Лекція-дискусія з психологом Людмилою Балецькою «Як розмовляти з дітьми в часи війни». 

Чи варто взагалі розмовляти з дітьми про війну? Як відповідати на їхні складні питання? Як створити середовище, в якому діти зможуть повноцінно розвиватися і не тікати від тривог та страхів у віртуальний світ? Як відрізнити, коли дитині просто потрібна підтримка, а коли у неї серйозна проблема? Ця подія – для тих, кому важливі стосунки з дітьми, психологічний стан власних дітей, для батьків ВПО та усіх, хто працює з дітьми. Поки батьки спілкуються з психологом, діти матимуть екскурсію по скансену та творчий майстер-клас.

• 21 березня, четвер, 16:00 

Виступ форум-театру, створеного учасниками проекту «Чути дітей». 

Цю виставу було створено на основі реальних ситуацій та переживань учасників студії. Ви побачите низку актуальних проблемних ситуацій, які виникли у підлітків під впливом війни, але під час показу глядачі матимуть можливість втрутитись, поекспериментувати і змінити хід подій, обговорити їх та пошукати інші рішення ситуацій.

У

 

13 березня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів