Офіс Омбудсмана виявив кричущі порушення прав людини в приватних геріатричних пансіонатах на Закарпатті

Офіс Омбудсмана виявив кричущі порушення прав людини в приватних геріатричних пансіонатах на Закарпатті
Команда регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Закарпатській області, в межах реалізації національного превентивного механізму, здійснила з 22.09.23 по 22.12.2023 моніторинг додержання прав людини в приватних пансіонатах для людей літнього віку та осіб з інвалідністю в Закарпатській області.

 

На жаль, недобросовісні власники приватних пансіонатів на Закарпатті не захотіли робити висновки зі страшних трагедій, коли внаслідок численних порушень загинули підопічні таких закладів.  Так, в січні 2021 року в приватному геріатричному пансіонаті в м. Харків живцем згоріло 15 людей. Місце трагедії особисто оглянув Президент України, після чого видав Указ №30/2021 «Про деякі заходи щодо забезпечення права громадян на якісні та безпечні соціальні послуги» та дав доручення Прем’єр-міністру України здійснити відповідні перевірки по всій території України.
Однак з 2021 року й до сьогодні органи місцевої влади та відповідні контролюючі органи в Закарпатській області «не побачили» приватних пансіонатів «Турбота та догляд» у с. Минай, «Родинне Тепло» та «Наша родина» у м. Ужгород. При тому, що інформація щодо діяльності пансіонатів рекламувалась в соціальних мережах, наявні вебсторінки в Інтернет-ресурсах, лікарі безпосередньо в пансіонатах констатували смерть підопічних.

Приватні пансіонати взагалі випали з поля зору органів, що здійснюють перевірки та контроль. Держава має нормативно врегулювати контроль над цими приватними закладами. Нині склалась така ситуація, що власник приватного пансіонату може навіть не пустити на територію співробітників поліції чи працівників Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, мотивуючи це тим, що заклад є його приватною власністю.

Одне з важливих завдань Офісу Омбудсмана – захист прав людей літнього віку в таких установах, а також попередження катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження.

Так, у вересні 2023 року група НПМ на чолі з Представником Уповноваженого в Закарпатській області здійснила спробу моніторингу дотримання прав людини в приватному пансіонаті для людей літнього віку «Турбота та догляд», який розташований в с. Минай Ужгородського району. Співробітники пансіонату перешкоджали діяльності Представника Уповноваженого, не надали доступ до підопічних, в зв’язку з чим Національною поліцію було розпочато кримінальне провадження за ст. 344 КК України.

На початку жовтня на адресу Закарпатської ОВА Представник Уповноваженого направив лист з вимогою створити відповідну регіональну комісію щодо виявлення приватних пансіонатів та проведення відповідних моніторингів і перевірок на виконання Указу Президента України. Також за результатами виявлених порушень Представник Уповноваженого направив листи щодо проведення відповідних перевірок та вжиття всіх необхідних заходів в межах компетенції керівникам Головного управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в Закарпатській області та Управління інспекційної діяльності в Закарпатській області Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці. Однак відповідні органи знову проявили інертність, посилаючись на воєнний стан та відсутність підстав для проведення перевірок та вжиття інших заходів.

Щодо виявлених порушень прав людини були повідомлені правоохоронні органи, в результаті чого розпочато кримінальні провадження Територіальним Управлінням Бюро Економічної Безпеки за ч. 1 ст. 212 КК України та Головним управлінням Національної поліції України в Закарпатській області за ч. 3 ст. 146 КК України. У межах проведення слідчих дій правоохоронними органами до огляду та обшуку приватних пансіонатів було залучено представників Держпродспоживслужби, Держпраці, Головного управління Національної соціальної сервісної служби у Закарпатській області, Департаменту соціального захисту населення ОВА, лікарів та інших. І тільки в межах зазначених заходів залучені представники даних організацій, установ та служб зафіксували грубі порушення законодавства у відповідних сферах.

Під час моніторингових візитів були виявлені безпрецедентні  порушення прав людини, зокрема:

Права на охорону здоров’я, права на життя та безпеку. Відсутність ліцензій на провадження господарської діяльності з медичної практики. Медичні маніпуляції проводяться особами, які називають себе доглядальниками. Також було виявлено підопічних, які потребували негайної медичної допомоги, проте її вчасно не надали. В одному з пансіонатів виявили жінку 1939 р.н. з переломом шийки стегна та стегнової кістки, якій впродовж двох діб  не надавали меддопомоги, адміністратор навіть не викликав карету «швидкої допомоги»!!! На верхніх поверхах пансіонатів проживають маломобільні підопічні, які не мають можливості швидко евакуюватися у разі надзвичайної ситуації.

Права на гідні умови та достатній життєвий рівень. У більшості закладів не забезпечено організацію питного режиму (воду дають переважно неочищену із загального водопроводу), не всі підопічні мають безперешкодний доступ до води. Відсутнє 4-разове харчування, зокрема дієтичне, та графік харчування. Харчування неякісне та незбалансоване.

Окремі кімнати — переповнені, а деякі підопічні проживають у коридорах!!! В одному з пансіонатів не дотримується температурний режим у кімнатах, де мешкають підопічні. Там було лише 13 градусів!

Права на свободу та особисту недоторканність. Підопічні не мають доступу до свіжого повітря, не виходять на прогулянки. Дехто з них не був на вулиці більше року.

Права на інформацію. Відсутність будь-яких інформаційних стендів із зазначенням номерів «гарячих ліній», у деяких пансіонатах відсутні телевізори та інші засоби, з яких можливо отримати інформацію, що створює інформаційну ізольованість підопічних.

Права осіб з інвалідністю. Відсутня архітектурна доступність. Підопічні, які не можуть самостійно пересуватись та/або користуються кріслами колісними, ходунками, розміщуються на верхніх поверхах, де немає ані ліфта, ані пандусів, ані будь-яких інших способів переміститися на нижні поверхи або подвір’я.

Крім того, не вистачає персоналу для обслуговування підопічних, порушується Закон України «Про соціальні послуги». Більшість пансіонатів не внесені до Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг, а ті, які внесені, не здійснюють надання соціальних послуг відповідно до затвердженого державного стандарту.

Це — далеко не вичерпний перелік порушень, проте тільки із зазначеного можна дійти висновку, що йдеться про систематичні порушення, а також недотримання, зокрема Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю, Конституції України, Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», Закону України «Про соціальні послуги».

Держава має докласти максимум зусиль для того, щоб старість для багатьох людей не була вироком. Пансіонати для літніх людей мають бути місцем, де вони живуть, а не виживають.

Офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

 

30 грудня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів