Зміни у процедурі отримання довідки ВПО: роз’яснення юристів

Зміни у процедурі отримання довідки ВПО: роз’яснення юристів
Уряд вніс зміни до низки постанов щодо порядку призначення допомоги на проживання внутрішньо переміщених осіб, відбулися також і зміни процедури отримання довідки ВПО. 

 

Про це розповідає Юридичний порадник для ВПО.

Так, постановою Кабміну №1126 від 21 листопада 2023 р. передбачено, що:

На отримання довідки НЕ мають права особи, які перемістилися в межах тимчасово окупованих РФ територій, щодо яких не визначено дати завершення тимчасової окупації РФ, перелік яких затверджений Мінреінтеграції (далі – Перелік).

Наприклад, якщо особа перемістилася з м. Маріуполя до м. Скадовськ, і залишається на тимчасово окупованій території, то права на довідку ВПО вона НЕ має.

Окрім осіб, які перемістилися із небезпечних регіонів з Переліку, право на довідку також мають особи, у яких житло внаслідок збройної агресії РФ, знищене або пошкоджене до ступеня непридатного для проживання.

У довідці та в заяві про взяття на облік дитини, яка народилась у внутрішньо переміщеної особи, зазначається остання адреса задекларованого/зареєстрованого місця проживання батьків (одного з батьків). Наприклад, якщо у сім’ї ВПО з м. Мар’їнки народилася дитина у м. Тернополі, в її довідці буде вказана адреса “прописки” батьків – м. Мар’їнка.

Доказами, що підтверджують факт проживання на території населеного пункту, з якого здійснюється внутрішнє переміщення, включено також: копії документів, до яких вносилися відомості про місце проживання, або витяг з реєстру територіальної громади, або е-паспорт/е-паспорт для виїзду за кордон, які містять відомості про задеклароване/зареєстроване місце проживання (у тому числі виданих/сформованих на ім’я батьків (одного з батьків) або інших законних представників).

При цьому достатньо надати один з таких документів.

Рішення органу соціального захисту населення про те, що надані відомості не є достатньо обґрунтованими, можна оскаржити до територіальних органів Нацсоцслужби або у судовому порядку.

Окремою підставою для скасування довідки є повідомлення внутрішньо переміщеною особою про повернення до покинутого місця проживання.

Виняток: ВПО, житло яких знищене або пошкоджене до стану непридатного для проживання, – таким особам довідка НЕ скасовується.

 

25 грудня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів