В Ужгороді відкрили міні-скульптуру, присвячену винахіднику кулькової ручки

В Ужгороді відкрили міні-скульптуру, присвячену винахіднику кулькової ручки
У середу, 6 грудня, в Ужгороді відкрили міні-скульптуру винахіднику кулькової ручки Ласло Біро: саме сьогодні виповнилося 80 років з дати офіційно зафіксованого винаходу кулькової ручки. Це вже 63 міні-скульптурка в Ужгороді. Її автором став ужгородський скульптор Роман Мурник. Нова скульптурка розташована біля пішохідного мосту.

 

Як повідомив туризмознавець, "професор з окопу" Федір Шандор, скульптура символізує руку винахідника кулькової ручки – угорського газетного редактора Ласло Біро зі знаменитою ручкою «ВІС-біроме».

«Ласло Біро і його брат-хімік Дьордь Біро спробували вдосконалити авторучку крихітним кульковим підшипником, який успішно «витягував» друкарську фарбу в міру обертання. Так народилася знаменита «Біро».  Брати запатентували винахід в Угорщині в 1938-му, а в 1940-му, рятуючись від нацистів, емігрували до Аргентини, де повторно запатентували кулькову ручку вже у 1943-му – цей рік вважається роком офіційного винаходу кулькової ручки», – повідомив Федір Шандор.  

Одним з перших клієнтів  братів Біро стали Королівські ВПС Великої Британії, захоплені прекрасною функціональністю ручок. Біро продав ліцензію на виробництво кулькових ручок французу на ім'я Марсель Біш (Bich). Біш назвав свою компанію «ВІС» і запустив неймовірно дешеву шестигранну пластмасову кулькову авторучку в масове виробництво.

Компанія «BiC» і донині все ще світовий лідер з виробництва та збуту кулькових ручок з щорічним обсягом продажів 1,38 мільярда євро. У 2005 році була продана їхня 100-мільярдна кулькова ручка. Бестселер продукції «ВІС» марка «Cristal» продається в кількості 14 мільйонів штук щодня.

Фото: Ернест Завадський, Facebook

 

 

 

Заголовок

 

07 грудня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів