"Нашій Україні" краще з Регіонами

За повідомлення інформ-сайту з Мукачева: народний депутат України, „нашоукраїнець” Ігор Кріль прокоментував коаліційний процес у парламенті

 

Переговори по створенню парламентської коаліції, які вже понад 2 місяці тривають у Києві, вже набили оскомину не тільки політикам, а в першу чергу громадянам, які чекають, що влада працюватиме. Це не може не хвилювати й Закарпатську обласну організацію партії „Народний Союз Наша Україна”. У суботу, 17 червня, відбулося засідання Ради ЗОО НСНУ, яка у відвертій дискусії обговорила суспільно-політичну ситуацію в державі та ухвалила відповідну заяву з цього приводу. Зійшлися на спільному — слід вже закінчити виборчі перегони і створити дієздатну коаліцію, яка буде відповідати за ситуацію в державі упродовж наступних п’яти років, займаючись економікою.

На жаль, ситуація ускладнюється тим, що деякі політичні сили вже розпочали президентські перегони. Мова про БЮТ та його лідера Юлію Тимошенко, яка відверто заявила про те, що балотуватиметься на посаду глави держави 2009 року і вже створює виборчі штаби. Країна вже втомилася від виборів. Коли ж працювати, займатися вирішенням економічних проблем, приймати закони? „Наша Україна” вважає, що основною причиною нестворення демократичної коаліції є надмірні політичні амбіції лідерів БЮТ, які не бажають йти на компроміси. Нині цій політичній силі вигідно стояти осторонь і критикувати владу. Відповідальність ця політична сила готова взяти на себе за однієї умови — якщо їм дозволять робити все, що їм заманеться. Але в державі є Конституція і різні гілки влади, які повинні діяти у чітких межах своєї компетенції.

Мета „Нашої України” — створення ефективної, дієздатної влади, яка займеться вирішенням передусім економічних проблем. Тому Закарпатська організація НСНУ заявила про необхідність створення такої коаліції, яка візьме на себе відповідальність за ситуацію в державі. Як приклад ми наводимо ситуацію у Закарпатській обласній раді, де об‘єдналися 75% депутатів від різних політичних сил. Вони дискутують, знаходять компроміси, але й приймають необхідні краю рішення.

Зараз важливо приймати рішення. Навіть якщо вони помилкові, їх можна буде виправити. Бо вже нині країна багато втратила від того, що немає кому приймати рішення. Тому треба негайно створити коаліцію.
У нас є зауваження щодо призначення на керівні посади одіозних осіб з Партії Регіонів. У мене є неофіційна інформація, що, до прикладу, Віктор Янукович не буде призначений на посаду прем’єр-міністра. Та й загалом ця політична сила готова йти на значні поступки, в тому числі й кадрові. Прем’єр-міністром стане компромісна фігура, яка виконуватиме програму коаліції. Я впевнений, що цю посаду обійматиме представник „Нашої України”. Як на мене, це мав би бути Юрій Єхануров — глава уряду при якому стабілізувалася економічна ситуація, почали повертатися в Україну іноземні інвестори. Нам потрібно, щоб прем’єр-міністр працював, засукавши рукава, а не красувався у красивому вбранні перед телекамерами, розповідаючи хто в країні поганий.

Треба усвідомлювати, що Партія Регіонів у південних і східних областях України має абсолютну підтримку і якщо її змусити відійти в опозицію вона використає свій вплив для погіршення ситуації в країні через мовне протистояння, проблему НАТО і ЄЕП, федералізацію тощо. Це призведе до постійних дискусій і відкине країну в економічному розвитку назад. А за найгіршого сценарію може створити загрозу територіальної цілісності держави. Це розуміють лідери, які ведуть переговори, намагаючись знайти компроміс. Це повинні зрозуміти люди, які підтримали на виборах нашу політичну силу і яким нині емоційно важко сприйняти перемовини „Нашої України” з Партією Регіонів. Якщо ми патріоти своєї країни і хочемо, щоб Україна жила і розвивалася, слід забути давні образи і приймати ті рішення, які йтимуть на користь усій країні, а не окремим політикам, партіям чи областям.

Керується такою позицією, як на мене, й Президент Віктор Ющенко. Нині його звинувачують у тому, що він не втручається у коаліційний процес і не змушує пропрезидентську „Нашу Україну” підписати коаліційну угоду. Давайте згадаємо, що говорили Ю.Тимошенко і О.Мороз у грудні минулого року коли йшла мова про те, що Віктор Ющенко може очолити виборчий список Блоку „Наша Україна”. Казали, що Президент — лідер усієї нації, а не однієї політичної сили, тому має бути над процесом. Президент так і вчинив, участі у парламентських виборах не брав. Нині ж ведуть протилежне, мовляв, Віктор Ющенко має бути відповідальною особою у переговорах від „Нашої України”. Це фарисейство. Суб’єктами коаліційного процесу є парламентські партії та їхні лідери, а не глава держави. І найбільша відповідальність за „помаранчеву” коаліцію лежить на БЮТі, який набрав найбільше голосів з-поміж усіх демократичних партій і блоків. На жаль, у нас деякі політики користуються тим, що вони жінки, а в політиці цього не повинно бути. Глава держави правильно чинить, що не втручається у процес і вимагає від політиків самим визначитися з форматом коаліції.

Закарпатська „Наша Україна” закликає політиків забути колишні образи, втамувати свій внутрішній стан невдоволення заради цілісності країни та її економічного розвитку.

 

19 червня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів