Зарядні станції для електромобілів: путівник світом заправок

Зарядні станції для електромобілів: путівник світом заправок

 

З розвитком технологій та зростанням кількості електромобілів зарядні станції стають частиною нашого повсякденного життя. Давайте розглянемо світ зарядних пристроїв – їх різновиди та характеристики.

Різновиди зарядних пристроїв

Для поповнення енергії акумулятора електромобіля використовують зарядні пристрої або відправляються на спеціальні станції. Зарядна станція для електромобіля – це стаціонарний пристрій, який розміщується в громадських місцях міст та селищ, дорожніх магістралях:

  • на паркуванні;
  • на станціях технічного обслуговування;
  • на заправних станціях та інших місцях.

Однак, щоб зарядити електромобіль, не обов'язково вирушати на пошуки станції. За допомогою компактного зарядного пристрою можна поповнити ємність акумулятора в домашніх умовах, підключивши кабель до звичайної побутової розетки.

Характеристики зарядних станцій

Встановлені у громадських місцях: на паркуванні торгових центрів, кінотеатрів тощо, зарядні станції надають доступ до зарядки для всіх бажаючих.

При роботі станції використовують змінний або постійний струм.

  • на станціях змінним струмом, заряджання відбувається повільно;
  • станції з постійним струмом швидко заповнюють енергію батареї, і саме вони найчастіше встановлюються вздовж магістралей.

Щоб скористатися станцією швидкої зарядки, авто має підтримувати опцію заряджання постійним струмом, її мають практично всі сучасні моделі.

На станції швидкої зарядки щоб поповнити енергію на 100 кілометрів ходу, потрібно від 20 до 30 хвилин. Такі станції розміщують як в містах, так і вздовж автомагістралей, що робить поїздки на далекі відстані зручними.

Характеристики мобільних зарядних пристроїв

Багато власників електрокарів вважають за краще мати власні зарядні пристрої і з розвитком електромобільної індустрії вони стають дедалі доступнішими та представлені в широкому асортименті.

При виборі зарядного пристрою приділяють увагу характеристикам приладу.

  • Потужності зарядного пристрою – один із найважливіших параметрів. Він вимірюється в кіловатах (кВт), впливає швидкість зарядки.
  • Швидкості заряджання – залежить від потужності пристрою. Чим більше значення, то швидше відбувається зарядка. Однак, при цьому враховують, яка потужність сумісна з електромобілем.
  • Типу гнізда. Існує кілька типів роз'ємів для зарядних пристроїв: CHAdeMO, CCS, Type 2 та ін. Важливо переконатися, що роз'єм зарядного пристрою сумісний із роз'ємом на автомобілі. Також виробники пропонують адаптери, які можна використовувати при роботі з портативними, так і зі стаціонарними зарядними станціями.
  • Тип заряджання. Пристрої живлення акумулятора можуть працювати зі змінним та постійним струмом. Пристрої змінного струму використовуються на побутових та громадських станціях, пристрої постійного струму виконують швидку зарядку.

Портативні зарядні пристрої компактні, не займають багато місця у багажнику, їх можна використовувати в любому місці, де є звичайна розетка. Функціональність деяких портативних моделей дозволяє керувати функціями та відстежувати процес зарядки через мобільний додаток, що розширює можливості використання приладу.

Вибір зарядного пристрою є важливим рішенням, від якого залежить зручність володіння електромобілем.

Враховуючи технічні характеристики, репутацію виробника та здійснюючи покупку у спеціалізованому магазині, ви зможете вибрати якісний зарядний пристрій та з комфортом переміщатися на електрокарі.

 

20 листопада 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів