Меморіальна виставка, присвячена Кларі Балог, експонується в Закарпатському краєзнавчому музеї

«Народжена для танцю» – меморіальна камерна виставка, присвячена 95-річчю від дня народження Клари Балог (17 липня 1928 – 9 червня 2018).

 

Про це інформує Ужгородський замок, Краєзнавчий музей імені Тиводара Легоцького.

Цей рік багатий на пам’ятні дати. Однією з них є день уродин балетмейстера, відомої на весь світ ужгородки Клари Федорівни Балог. Цьогоріч у липні вона б відзначила свій 95 день народження. На цю честь Закарпатський обласний краєзнавчий музей ім. Т. Легоцького підготував меморіальну камерну виставку, покликану вшанувати пам'ять мисткині.

Відкриття виставки відбулося 20 вересня в одному із виставкових залів музею. Присутніх привітала в.о. директора закладу Андреа Ронай, яка підкреслила важливість подібних заходів, покликаних підтримувати місцеві історію та культуру, зберігати для нащадків імена наших діячів та знайомити із їх надбаннями відвідувачів. Вітальне слово виголосив і директор департаменту культури Закарпатської ОДА Євген Тищук. Він відзначив, що ім’я Клари Балог є надзвичайно важливим для закарпатського сценічного мистецтва, а її творчий доробок пропагував народне мистецтво Закарпаття далеко за його межами. Євген Віталійович пригадав, як у свій час їздив до Харкова, де мав можливість ознайомитися із місцями, де зародився театр «Березіль», а також зі спадщиною Леся Курбаса. На жаль, тоді ще не було організовано музею, який би зберіг для прийдешніх поколінь цю сторінку українського театрального мистецтва. Тому вшанування пам’яті митців є важливим у справі збереження нашої культури.

Потім слово взяла завідувач відділу історії та краєзнавства Валерія Русин, яка запропонувала присутнім переглянути короткий документальний фільм про балетмейстера Клару Балог, який був підготований телеканалом «Tv21 Унгвар» у 2019 р. Після перегляду вона розповіла про експонати, представлені на виставці, як вони потрапили до музею. Поділилася Валерія Русин і споминами про Клару Федорівну, яку знала особисто.

Своє ім'я народна артистка України, Президентський стипендіат, володарка багатьох державних нагород, закордонних номінацій, почесний громадянин м. Ужгород вписала у золотий фонд народного танцювального мистецтва України. «Раковецький кручений», «Яроцька карічка», «Вівчарі на полонині», «Бойківські забави», «Бубнарський», Березнянка», сюїта угорських народних танців, «Шовкова косиця», «Гопак» (у постановці з Е. Зайцевою), «Круцена» (у постановці з М. Нємцовою) – це тільки деякі з майже 50 авторських постановок Клари Балог.

Свій перший власний танець Клара Федорівна поставила, ще навчаючись в ужгородській церковній школі. Захоплення доньки танцем батьки підтримували, тим паче, що друзі родини знаний художник А. Ерделі, відомий композитор, фольклорист Д. Задор, заронили в душу молодої дівчини любов до мистецтва, пробудили потяг до творчого пошуку. Дорослу кар'єру Клара Балог розпочала в 1945 році як артистка танцювальної групи тільки що створеного Закарпатськоо народного хору. Вже тоді вона почала збирати танцювальний фольклор Закарпаття, записувала його та відтворювала у своїх постановках.

Новий етап у житті танцівниці почався у 1959 р., коли її було призначено балетмейстером-постановником Закарпатського народного хору, котрому того ж року присвоїли почесне звання «Заслужений». Саме з цим колективом пов'язана уся її творча діяльність, особисте життя (тут зустріла свого майбутнього чоловіка, танцюриста Василя Балога). Клара Федорівна навіть зберегла неабияку кількість плакатів, афіш Закарпатського народного хору.

Клару Балог як високопрофесійного балетмейстера і педагога часто запрошували на семінари та майстер-класи з хореографії до Канади, США, Франції, Угорщини, Чехії, Словаччини, Польщі, Німеччини. Її учні -по всьому світу.     

Бажання зберегти та передати наступним поколінням кращі взірці хореографічного мистецтва Закарпаття надихнули Клару Федорівну на запис та видання двох збірок танців, у яких вона обгрунтовано виклала плоди своєї багатолітньої роботи на ниві народної хореографії. 

Цією виставкою віддаємо шану видатній закарпатці, яка мовою танцю через усе своє життя пронесла любов до народних традицій, фольклору, свого народу.     

Усі експонати, представлені на виставці, подаровані Закарпатському обласному краєзнавчому музею ім. Т. Легоцького Кларою Балог.    

 

24 вересня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів