Чи шкідливі харчові барвники?

Чи шкідливі харчові барвники?

 

Харчовий барвник або колірна добавка – це будь-який пігмент, здатний змінити колір продуктів та напоїв. Він входить до складу багатьох продуктів. Може бути натурального або штучного походження. Фарбують бувають: гелеві, рідкі, у вигляді порошку або пасти. Натуральні барвники https://tortino.com.ua/barvnyky-aromatyzatory/naturalni/ безпечні для людини, відмінної якості та мають великий попит у покупців.

Відмінність натуральних та синтетичних харчових барвників 

Синтетичні барвники – це сполуки, створені штучним шляхом, у природі де вони існують. Застосовуються в харчовій промисловості вже не один десяток років.

Технологічні переваги штучних барвників полягає в тому, що вони довше зберігаються, готові вироби виходять барвистішими, за допомогою таких колірних добавок легше відтворювати потрібні кольори, до того ж у них набагато нижча ціна.

Незважаючи на зазначені характеристики, використання синтетичних барвників у складі продуктів харчування обмежене і суворо контролюється, оскільки вони мають потенційну небезпеку для здоров'я людини.

Барвники, створені з натуральної сировини, у своєму складі не містять шкідливих речовин. Їх одержують із природних джерел:

  • овочі;
  • фруктів;
  • спецій;
  • рослин; 
  • тварини.

Такі колірні добавки дорожчі за синтетичні, до того ж мають свій аромат, але вони нешкідливі. Різні країни мають свій список фарбуючих компонентів, які вони дозволені.

Вплив барвників на організм людини

Натуральні харчові колірні добавки містять, крім фарбуючих властивостей, вітаміни, органічні кислоти, глікозиди, ароматичні речовини, мікроелементи. Багато століть люди застосовують їх у їжу без шкоди для свого здоров'я.

Варто відзначити, що практично всі такі речовини нешкідливі, але все ж є деякі обмеження. Припустимо, алканін, що отримується з коріння рослини Алкана красильна, викликає подразнення слизових, а сандалове дерево для людини токсичне. Також варто зазначити, що людям, які страждають на алергію, не варто вживати їжу з барвниками будь-якого виду, щоб уникнути алергічних реакцій.

Якщо говорити про штучні барвники, то не всі схильні вважати, що всі синтетичні речовини для зміни кольору продукту небезпечні для людини, особливо для дітей. Можна для прикладу взяти азобарвники. Достатньо 1/1000 г, щоб пофарбувати 1 кг продукту. Така концентрація речовини навряд чи завдасть непоправної шкоди організму людини.

Як використовувати барвники для їжі без шкоди

Говорячи про барвники їжі, потрібно знати, що про користь цього продукту не йдеться. Його використовують лише як барвник у різних продуктах: у ковбасі та макаронах, цукерках та напоях, у кондитерських виробах та інших продуктах. 

Барвники бувають різного походження, перед їх застосуванням потрібно знати, як правильно їх обрати. Одна справа, якщо для використання червоного кольору використовують синтетичні барвники і зовсім інше – якщо вони отримані з буряка. 

Якщо потрібно пофарбувати продукт, використовуйте барвник із натуральних продуктів:

  • куркума,
  • чорнила каракатиці або кальмара,
  • бамбукове вугілля,
  • бузина,
  • екстракт антоціани,
  • хлорофілін.

Інтернет-магазин Торіно може запропонувати вам велику палітру якісних барвників натурального походження кількох товарних марок. Ми здійснюємо пряму доставку з країн Європи до України. У продукції, яку ми пропонуємо, немає алергенів, вона відповідає всім європейським стандартам харчової промисловості, що підтверджено спеціальним маркуванням виробу. 

 

26 липня 2023р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів