Як вибрати хороші продукти

Як вибрати хороші продукти

 

Про стан свого здоров'я турбується кожна цивілізована людина. У сучасній медико-біологічній науці збереження здорової нації є фундаментальною проблемою сьогодення. На здоров’я людей впливають природно-кліматичні, соціальні, виробничі, побутові, психологічні чинники, спосіб життя.

Свого часу (близько 2,5 тисячі років тому) відомий давньогрецький лікар Гіпократ зауважив, що «ми є те, що ми їмо», тобто, споживання і вибір продуктів – один із найважливіших факторів, що впливають на самопочуття та якість життя людини. Актуальність цієї фрази залишається і наразі. Тому потрібно споживати якісні продукти і вибирати їх правильно.

Упаковка, зовнішній вигляд

Зазвичай харчові продукти купляються у супермаркетах. І часто, зайшовши до магазину, зір багатьох споживачів зупиняється на яскраво оформлених упаковках. Це звичайна органолептична оцінка упакованого товару, тобто аналіз їх зовнішнього вигляду з допомогою органів зору. Виробники спекулюють на цій людській особливості, тому інколи під яскравим оформленням криється не зовсім якісний товар. Особливо попадають на цю «вудку» діти. Якщо товар виглядає добре, то це ще не означає, що він відповідає визначенню «смачна та корисна їжа». А от навпаки просто оформлена упаковка часто свідчить про те, що виробник заощадив на дизайні, щоб запропонувати споживачеві якісний товар за доступною ціною. А упаковку оцінювати потрібно по тому, чи не пошкоджена вона, чи не виступають на ній плями. Також потрібне

Кошик споживача різний, але в основному у ньому мають бути свіжі овочі та фрукти, охолоджені м'ясо, риба та птиця, делікатеси, молочні продукти, свіжа випічка. В Україні, зокрема у Києві, уже давно діє швидка доставка веганських продуктів, до прикладу із магазину хорошої їжі Пан-і- Веган. Це можуть бути рослинні ковбаса, сир, молоко, безглютеновий банановий хліб чи різноманітні смаколики (яблучно-вишневі цукерки, фінікові іриски, арахісові пасти і таке ін).

Дуже важливо при підборі продуктів звертати увагу на їхній склад, тобто уважне вивчення інформації, розміщеної на упаковці та етикетці. Якщо потрібно придбати звичайний сир, то потрібно дивитися, з чого він зроблений, яка його жирність, щоб не купити сирний продукт. Але, якщо на упаковці йогурту написано, що це кисломолочний продукт, отриманий за допомогою бактерій Lactobacillus bulgaricus та Streptococcus thermophilus, то це натуральний йогурт. А якщо у складі є  інші мікроорганізми, то це йогуртний продукт.

Багато про що говорить колір, зовнішній вигляд, запах харчового продукту. Яловичина має бути рівномірно червоною. При цьому молода яловичина має світліший відтінок. Колір свіжої свинини – блідо-рожевий, а курки – біло-рожевий. Домашній птах може мати жовтий колір. У несвіжої риби зябра темні, а у свіжої вони червоні. Фрукти (яблука, апельсини) можуть бути не зовсім ідеальними на вигляд, але головне, щоб вони мали природній хороший запах і не були вкриті восковим нальотом. Свіжий хліб, після натискання на нього пальцем, повинен швидко відновлювати свою форму.

Крім основних інгредієнтів, продукти із супермаркету містять додаткові інгредієнти. Вони необхідні, наприклад, для надання продукту текстури (загусники, емульгатори, стабілізатори), посилення смаку (глутамат натрію, ароматизатори) та продовження терміну придатності (консерванти). Саме ці інгредієнти зазвичай відлякують споживачів. На сьогодні у світі прийнята система класифікації харчових добавок «Кодекс Аліментаріус». Відповідно до класифікації кожен клас харчових добавок отримав порядковий номер і індекс «Е» (див. нижче деякі з них):

Інформація до відома! У веганських продуктах роль консерванту виконує звичайна лимонна кислота, а алергенів немає взагалі.

Це найважливіша інформація, але споживачеві необхідні й інші відомості, які повинні бути відображені на упаковці:

  • умови зберігання;
  • харчова цінність;
  • рекомендації та обмеження щодо вживання чи приготування (якщо вони є);
  • наявність ГМО, алергенів;
  • інформація про виробника (найменування, адреса).

Щоб не стати жертвою несумлінного маркетингу, потрібно орієнтуватися на всі вищевказані критерії вибору і довірятись солідним виробникам.

 

14 березня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів