Продукти дорожчають: огляд цін на ринку в Ужгороді (ФОТО, ВІДЕО)

Продукти дорожчають: огляд цін на ринку в Ужгороді (ФОТО, ВІДЕО)
На 33 відсотки зросли ціни на продукти в Україні з початку повномасштабного вторгнення. Про це Суспільному повідомив економічний експерт, економіст Олег Пендзин.

 

За його словами, загальна інфляція в Україні склала 30 відсотків. Які ціни на продукти на ужгородському ринку дізнавалися кореспонденти Суспільного.

Овочі на ринку купує ужгородка Любов Севостьянова: "Помідори, гарбуз теж був дешевшим. Картопля теж подорожчала. Майже на 50 відсотків. Запасів не роблю, бо дуже дорого. Раніше робила, а зараз — ні".

На ринок за продуктами прийшла також Гретта Філ. Жінка каже: помітила, що зросли ціни на цибулю та моркву. "Цибуля дуже подорожчала, картопля не дуже, а цибуля — дуже. Ситуація така, з чим ще може бути зв'язано. Цього потрібно було й очікувати, що так буде. Треба змиритися, переживемо", — каже покупчиня.

Продавчиня Тетяна Савла продає домашні яйця та овочі зі свого городу: "Люди питають, беруть потрохи. Ті, які звикли до нашого товару, постійно беруть, бо знають, що домашнє й смачно. А ті, які не брали, ті беруть потрохи — три-чотири штуки. Ми все своє вирощуємо: помідори, огірки, перець. Маємо курей домашніх, яйця домашні. Яйця подорожчали: це — магазинне — 6.30, а домашнє — 8 гривень. Курей теж треба годувати: пшениця і кукурудза — все дуже дорого".

Крупи, макарони та соняшникову олію продає ужгородка Христина. За словами жінки, її товар не здорожчав. "Як було до війни, а ще деякі позиції впали у ціні. Гречка від 65 до 75 грн, але це хороша гречка і рис теж якісний: від 60 до 80 гривень. Найдешевша олія 60 гривень — це літр, а була 70 і 75, коли почалася війна", — розповіла жінка.

Три місяці тому підвищилася ціна на свинину, каже продавчиня Марина Чорнак. "125 ми продавали, а тепер закупка — 130 грн, 165 гривень — м'ясо на кості. Дуже важко і ми не продаємо, і люди не мають за що купити. Купують по крапельці, по триста грамів, по пів кіло, дуже обурюються", — пояснює продавчиня.

Через воєнний стан Держпродспоживслужба наразі контролює зростання цін на сім видів продуктів, розповіла завідувачка сектору контролю за регульованими цінами Іванна Цибик. "Це борошно пшеничне вищого ґатунку, хліб житньо-пшеничний, батон, олія рафінована, яйця категорії С1, молоко 2,5% жирності в плівці та м'ясо куряче четвертинка. Оце сім харчових продуктів, на які обмежується торговельна надбавка у розмірі 10 відсотків від ціни виробника. Слід зазначити, що роздрібна ціна може збільшуватися або зменшуватися незалежно від торговельної надбавки, а залежати від ціни виробника або постачальника", — каже завідувачка.

"Лідером інфляції, лідером росту цін є овочі — у 2,5-3 рази. Яйця десь близько на 60 відсотків підскочили. Хліб на рівні 35 відсотків. Тобто потрібно розуміти, що немає сьогодні продукту, який би не дорожчав. Об'єктивна причина подорожчання полягає в тому, що економіка України знаходиться в дуже важкому стані. Інфляція імпорту дуже сильно залежить ввід того, що сьогодні в Єврозоні і доларовій зоні дуже висока інфляція: на рівні 9,5 відсотків. Це вперше і безпрецедентно, тому що в Єврозоні завжди було, ну на п'ять відсотків максимум", — розповів економічний експерт Олег Пендзин.

За його словами, до кінця цього року ціни на продукти зростуть ще на 10 відсотків, проте дефіциту їх не буде.

Суспільне Закарпаття

 

20 жовтня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів