95 тисяч закарпатських пенсіонерів отримуватимуть щомісячну доплату до пенсій

95 тисяч закарпатських пенсіонерів отримуватимуть щомісячну доплату до пенсій
У четвер, 6 жовтня, відбувся брифінг очільниці Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Анастасії Пентек.

 

Тема брифінгу – перерахунок пенсій з 1 жовтня 2022 року й передача функцій призначення та виплат субсидій і пільг Пенсійному фонду України.

– У зв’язку зі зміною розміру мінімальної заробітної плати з 6500 грн до 6700 грн з 1 жовтня 2022 року для осіб, які досягли 65-річного віку, мінімальний розмір пенсії за віком (за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу) встановлюється в розмірі 40 відсотків мінімальної заробітної плати, визначеної законом про державний бюджет України на відповідний вік, але не менше визначеного законом прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Тобто мінімальний розмір пенсії у осіб, які досягли 65 років не може бути менше 2680 гривень, – зазначила Анастасія Пентек. – Пенсії перераховано понад 41, 2 тисячі пенсіонерів зазначеної категорії – мешканців Закарпатської області. Середній розмір підвищення – 124, 9 гривень.

Мінімальна пенсія для тих, кому виповнилося 70 років, становитиме 3000 грн на місяць. Але за умови, що страховий стаж відповідає вимогам закону (до 30 та 35 років для жінок та чоловіків відповідно). Якщо ж стаж є меншим, то пенсія вираховуватиметься пропорційно стажу, але від мінімального рівня у 3000 грн.

Громадяни віком від 70 до 75 років також отримуватимуть щомісячну компенсаційну виплату у 300 грн на місяць, якщо загальна сума їхніх пенсійних виплат не перевищуватиме 10 340 грн на місяць. Як повідомила очільниця Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Анастасія Пентек, зазначену доплату отримають понад 95 тисяч закарпатських пенсіонерів. Також зростає мінімальний розмір пенсій по інвалідності, призначених відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”. Розміри пенсії становитимуть:

  • 5025 грн – особам з інвалідністю внаслідок війни І групи;
  • 4610 грн – таким особам другої групи;
  • 4396 грн – третьої групи;
  • 4605 грн – військовослужбовцям з іншими причинами інвалідності І групи;
  • 4396 грн – таким особам ІІ групи;
  • 4186 грн – таким особам ІІІ групи.

Також під час брифінгу йшлося про те, що субсидії та пільги, призначені органами соціального захисту населення, з 1 жовтня виплачуватиме Пенсійний фонд, а з 1 грудня він також і призначатиме субсидії. Відповідне рішення уряд ухвалив в середині вересня. Там розраховують, що це спростить оформлення субсидій для переселенців. Крім того, електронну систему Пенсійного фонду вважають досконалішою за електронну систему мінсоцполітики.

При цьому при розрахунку субсидії не враховуватимуть: допомогу на проживання внутрішньо переміщеним особам; компенсацію для покриття понесених витрат, пов’язаних з розміщенням в своєму житловому приміщенні внутрішньо переміщених осіб за програмою “Прихисток”.

– Станом на 1 жовтня 2022 року у відомості внесено 16 тисяч осіб для виплати субсидій та 14 тисяч – для виплат пільг. Зазначені виплати пенсіонери області отримають на картки через банківські установи та з доставкою листоношами – через поштові відділення. Решта отримувачів так само отримають субсидії та пільги на карткові рахунки та через поштові відділення, – поінформувала Анастасія Пентек.

Христина БІКЛЯН, Карпатський об`єктив

 

06 жовтня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів