Як реально зменшити рахунки за оплату електроенергії? Поради від «Закарпаттяенергозбут»

Як реально зменшити рахунки за оплату електроенергії? Поради від «Закарпаттяенергозбут»
Як зекономити електроенергію та видатки зі своєї кишені на її оплату? Цим та схожими питаннями перед початком опалювального сезону цікавиться все більше закарпатців, особливо враховуючи воєнний стан та необхідність заощадження енергоресурсів, до чого постійно закликає і влада. Прохання надати реальні рекомендації з цього приводу та навести конкретні приклади з калькуляцією ми адресували постачальнику електроенергії ТОВ «Закарпаттяенергозбут». Нам відповідає директорка товариства Наталія Німець (на фото).

 

Зонний прилад обліку може окупитися за рік

Пані Наталю, скажіть відверто, чи реально економити електро­енергію так, щоб це позитивно позначилося на гаманцях краян?

– Звичайно. Потрібно тільки ставитися до цього питання з усією відповідальністю, виконувати рекомендації, про які ми постійно говоримо, і це справді буде відчутно «по грошах». Ось подивіться, як роблять європейці, в яких вартість електроенергії здебільшого вища, ніж в Україні: вони ретельно слідкують за тим, щоб вимикати освітлення в приміщеннях, які не використовуються, купують електроприлади тільки класу споживання «А» та «А++», у них по всіх кімнатах встановлене лед-освітлення і так далі. На жаль, ми чомусь не дуже стежимо за цим, забуваємо вимикати освітлення, коли виходимо з помешкання, і так далі, а потім дивуємося, коли отримуємо рахунки на оплату. В цьому питанні потрібні самодисципліна та навчання: батьки повинні самі виконувати поради, а також пояснювати дітям, як важливо заощаджувати. І тільки тоді досягнемо результату.

Давайте конкретно поговоримо про те, що реально зробити для економії вже й одразу.

– Насамперед ми рекомендуємо споживачам, за можливості, встановити зонний прилад обліку. Що це таке, багато хто знає, але поясню. При встановленні двозонного приладу обліку споживання ділиться на два періоди. Вдень, із 7:00 до 23:00, споживач платить за електроенергію за повним тарифом, а в нічний час (із 23-ї до 7-ї) застосовується коефіцієнт 0,5 до тарифу, тобто людина платитиме наполовину менше.

Як це використати? Зробити споживання більш економним можна, якщо вмикати енергомісткі прилади переважно вночі. Це передусім стосується пральних, сушильних, посудомийних машин, бойлерів, хлібопічок, пароварок, системи електроопалення, кондиціонування тощо.

Але це досить складно, адже доведеться прокидатися, аби вмикати чи вимикати щось. Або ж уночі гримітиме пральна машинка, в багатоповерхівці це чути, сусіди скаржитимуться…

– Все назване мною сучасне електрообладнання в переважній більшості «розумне», тобто дозволяє програмувати споживання та час роботи. Наприклад, обираючи пральну машину, краще звернути увагу на ту, в якій передбачена функція відкладеного старту – ви спокійно програмуєте її роботу на період після 23.00. Або ж брати скороварку з таймером вмикання тощо. Це по-перше.

По-друге, звернімо увагу на статистику: в Закарпатській області, якщо не помиляюся, більше половини – сільське населення, отже, це приватний сектор. Якщо ці люди вмикають пральну чи сушильну машинку вночі, вона нікому не заважає. І якби навіть частина з цієї кількості краян прала вночі, то вони вже суттєво економили б кошти!

По-третє, навіть якщо ви не запрограмуєте на нічну роботу такі електроприлади, то той же холодильник чи електробойлер для підігріву води все одно у «пільгові» години працюватиме зі знижкою в 50%, і це вже суттєво для гаманця. Тому ми завжди говоримо: економити можна, найважливіше – мати бажання розумно споживати електроенергію…

Якщо підсумувати ці два питання – зонний прилад обліку та переведення споживання в нічний режим, – якою може бути реальна економія електроенергії?

– Давайте підрахуємо. Наприклад, якщо ви живете в квартирі й споживаєте протягом місяця до 250 кВт•год., вам рахують електроенергію за ціною 1,44 грн за кіловат-годину. За умови, що ви навчилися переводити споживання у нічний режим, тобто вмикаєте електрообладнання вночі, як я вже казала, то сміливо третину від цього обсягу рахуємо за нічним тарифом. Отже, без зонного лічильника за 250 кіловат ви заплатите 360 грн (по 1,44 грн за кіловат-годину). А при встановленні тарифного приладу обліку приблизно 167 кіловат вам порахують за повним тарифом (240,48 грн), а третину, 83 кіловати, – зі знижкою 50%, тобто ця кількість вам обійдеться в 59,76 грн (а не 119,52 грн). Ви заплатите в підсумку за місяць не 360 грн, а 300,24 грн. За рік набіжить понад сімсот гривень, і це заощадження тільки за допомогою електролічильника в маленькому помешканні при незначному споживанні…

А тепер підрахуємо економію для приватного будинку, де встановлено багато електрообладнання і який споживає, наприклад, 900 кіловат у місяць та отримує рахунок на 1 512 грн: 900 х 1,68 грн (Річ у тім, що згідно з постановою Кабміну, наразі домогосподарства, котрі використовують на місяць до 250 кВт•год. включно, платять за електроенергію по тарифу 1,44 грн з ПДВ за 1 кВт•год., а коли понад 250 кВт•год. – то, відповідно, 1,68 грн за весь обсяг. – Ред.). При встановленні зонного приладу обліку й переведенні споживання на ніч економія може становити 252 гривні: 600 кВт в денний період – 1008 грн, 300 кВт у нічний зі знижкою 50% – 252 грн. Тобто фактично за рік однофазний двозонний прилад обліку окупиться.

У будинках, які обладнані електроопалювальними установками, теплими підлогами, водонагрівачами, де споживання електроенергії в рази більше, економія може бути ще відчутнішою.

Лед-лампочки – на порядок економніші

Ви ще згадували про освітлення. Невже так вигідно? Але ж лед-лампи дорогі…

– Дорожчі, ніж звичайні, але вони в рази економніше витрачають енергію, ніж навіть люмінесцентне освітлення, а термін їх служби в багато разів перевищує тривалість роботи ламп розжарювання.

А тепер пригадайте, як часто ви змінюєте звичайні лампи в квартирі? Щонайменше двічі на рік, а то й частіше. До всього, вони не такі яскраві, як хотілося б. За підрахунками фахівців, енергозберігаючі лампи використовують у 5-6 разів менше електроенергії, ніж звичайні, а світлодіодні – і в десять разів менше. До всього енергоефективні лампи служать у кілька разів довше! Тож вигода очевидна!

Забитий сміттям пилосос – це +40% до споживання енергії

Про енергозберігаючі побутові прилади з маркуванням «А» чи «А+» ви вже згадували. Яка їхня економія?

– Наскільки я маю інформацію, холодильник такого класу споживатиме на 30 – 50% менше електроенергії, ніж пристрій аналогічного об’єму марки «В». І так усі інші електроприлади. Можна визначити економію, якщо вивчити інструкцію та вирахувати роботу такого приладу в конкретній родині.

Які ще поради можете надати споживачам?

– Ми завжди рекомендуємо вимикати пристрої, якими не користуєтеся, з розетки, бо вони споживають електроенергію і в режимі очікування. Так, не дуже багато, але в підсумку за рік може набігти й сотня-дві кіловат-годин.

Також не слід залишати прилади, що працюють від акумулятора (наприклад, мобільні телефони), увімкненими довше, ніж потрібно для повної зарядки акумулятора.

Холодильник та морозильник потрібно регулярно розморожувати – економія може сягнути 10 –15%. А при неповному завантаженні пральної чи посудомийної машини перевитрати електроенергії становитимуть так само в межах десяти відсотків, тому краще дочекатися, коли назбирається необхідна кількість брудного посуду чи одягу. Ну й увімкнути машинки вночі…

Ще одна цікава статистика: на третину заповнений мішок для збору пилу в пилососі збільшує витрати електроенергії на 40%! Чи ви знали про це?

Ці та інші поради можуть здаватися несуттєвими, але в підсумку вони заощаджують багато електроенергії! За підрахунками фахівців, якщо дотримуватися всіх цих нехитрих правил, можна заощадити й до 30 відсотків суми в рахунку за спожиту електроенергію!

Ці всі поради доступні, вочевидь, в інтернеті…

– Безперечно, і таких порад ще чимало, кожен може задатися питанням і пошукати інформацію. Ми ж із вами зараз наводимо приклади обладнання, щоб споживачі зрозуміли економію з огляду на конкретні цифри. Можливо, вони й не вражають одразу, але якщо кожен замислиться над енергоощадними заходами, то економія для всієї країни буде гігантською! Ми ж зараз із вами робимо дива, збираючи кошти на байрактари чи супутники, чому б так само не зробити диво, заощадивши для України велику кількість енергоресурсів? Зрештою, в нинішніх складних умовах вдумливе використання електроенергії – питання державної ваги.

Наталія ПЕТЕРВАРІ

До теми. Як Європа намагається приборкати рекордні ціни на електроенергію

Енергетичний ринок усієї Європи лихоманить – ціни б’ють рекорди через газовий шантаж Росії, яким вона намагається похитнути підтримку Заходом України.

Так, з 28 серпня ціна європейських еталонних контрактів (German Power) на 2023-й уперше перевищила позначку 1000 євро за МВт•год., писало агентство Bloomberg. Попередній антирекорд був за тиждень до того – 700 євро за мегават-годину, що приблизно у 14 разів більше за середньосезонний показник останніх п’яти років. Почалися навіть віялові відключення, першим із ними зіткнулося Косово.

Натомість біржова ціна на електроенергію в країнах Східної Європи 6 вересня склала 480 євро за МВт•годину (17,50 грн / кВт•годину), повідомило в Telegram держпідприємство «Оператор ринку». При цьому в Україні вона залишається на рівні 3,1 грн/кВт•годину (не плутати із замороженим на набагато нижчому рівні тарифом для населення), або 85 євро за МВт•годину, тобто майже в 6 разів нижча, ніж у сусідніх країнах ЄС.

Єврокомісія оперативно презентувала план екстреного реагування на ситуацію. Передусім пропонують зменшити попит на електроенергію у пікові години (а це 10% часу доби), коли вона найдорожча, щонайменш на 5%. Крім того – загалом зменшити попит на неї на 10% до кінця березня-2023 за допомогою інструментів, які країни оберуть для себе самі. Упродовж зими це дозволить зменшити споживання газу на 1,2 млрд кубометрів та наблизитися до цілей в рамках Європейського зеленого курсу.

Другий крок – обмеження на прибутки компаній, які виробляють електроенергію з відновлюваних джерел, АЕС, лігніту за меншу собівартість, до €180 за мегават-годину. Ці кошти мають дозволяти їм покривати свої витрати й інвестувати в нове обладнання, а надприбуток пропонується спрямувати на субсидії для споживачів.

Третій захід – запровадження тимчасового внеску з надлишкових прибутків компаній нафтогазового й вугільного сектору в 2022 році, для яких не встановлюють верхню межу прибутку. Збір хочуть застосувати до прибутку, який на понад 20% перевищує середній за попередні три роки. Виручені гроші спрямують на фінансування субсидій для найменш забезпечених груп населення та компаній, що особливо вразливі до надвисоких цін на електроенегію. Країни-члени також можуть фінансувати траскордонні проєкти або використати частину коштів на спільне фінансування заходів із підтримки зайнятості чи інвестицій у відновлювані джерела енергії та енергоефективність.

До всього Єврокомісія пропонує розширити перелік інструментів для підтримки споживачів – аж до того, щоб дозволити вперше встановити регульовані ціни на електроенергію, нижчі за вартість, охопивши пільгами і малий та середній бізнес.

Як і очікувалося, в план заходів не включили встановлення граничної ціни на російський чи будь-який імпортований газ.

Новини Закарпаття

 

25 вересня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів