Що не можна говорити людині, яка постраждала від насильства

На жаль, фізичне, сексуальне та психологічне насильство широко поширене у всьому світі. Всесвітня організація охорони здоров'я опублікувала глобальні оцінки, згідно з якими за все життя одна з трьох жінок (це 35% жіночого населення) страждає від різного роду насильства.

 

У світі немає країн, де люди могли б жити спокійно і не зазнавати насильства. Максимального розголосу ця проблема набула зараз, під час війни в Україні. Багато людей стали жертвами насильства або отримали травму свідка. З тими, хто пережив цей жах, треба бути дуже обережними у розмовах.

Як говорити з людиною, яка пережила насильство

Для того, хто пережив насильство, розповідати про те, що сталося — це знову переживати травматичний досвід. І в цій розмові постраждалий буде дуже вразливим. Важливо зрозуміти, чи готові ви підтримати, створити комфортні умови для співрозмовника.

Якщо у вас теплі довірчі стосунки з людиною, спокійно вислухайте її, дізнайтеся, чи потрібна допомога. Якщо так — намагайтесь зробити все можливе. Якщо ви не готові слухати про це, чесно зізнайтеся, наприклад: «Пробач, мені дуже важко про це чути. Особливо, коли це сталося з тобою».

Не примушуйте себе підтримувати розмову, якщо ви не маєте моральних сил і не готові почути цю історію. Ваша реакція чи дії можуть налякати та доставити дискомфорт. Якщо ж людині, яка постраждала від насильства, необхідно виговоритися та поділитися емоціями, порадьте психолога чи службу психологічної підтримки (наприклад, HoldYou). В якості допомоги можете запропонувати оплатити ці послуги.

Чи варто самостійно заводити розмову про насильство

Якщо ви підозрюєте, що близька людина, колега або знайомий зазнав насильства; помітили синці, садна, дивну поведінку чи інші ознаки — не заводьте першим розмову про це. Так дуже легко травмувати людину ще більше.

Така наполегливість, ймовірно, погіршить ситуацію, призведе до ретраматизації, постраждалому буде ще важче відкритися. А оскільки тема насильства стигматизована, постраждалий, можливо, почуватиметься винним за те, що потрапив у таку ситуацію і не може з нею впоратися.

Психологи рекомендують почекати, доки постраждалий сам заведе цю розмову. Люди, які пережили насильство, повинні самостійно приймати рішення, з ким і як ділитися.

Будьте готові до тривалої та психологічно важкої розмови. Добре, якщо ваш внутрішній стан буде спокійним. Не починайте розмову у форматі «між іншим». Людина має відчути готовність відкритись. Якщо вам довірилися — проявіть терпіння, розуміння та співчуття.

Про що не можна говорити 

Потрібно вислухати людину. У жодному разі не перебивати, не оцінювати і не засуджувати. Це табу. Також не можна говорити: «Ти це переживеш, бо не перший і не останній».

Не знецінюйте досвід людини, її пережиті почуття та емоції. Ви ніколи не дізнаєтеся, що вона відчуває насправді та як проживає негативний досвід, то ж не варто порівнювати її з іншими та наводити недоречні приклади. Цим ви принижуєте цінність того, чим поділилася людина.

Покажіть, що ви розумієте та усвідомлюєте, наскільки те, що сталося — жахливо. І вам дуже шкода. Не варто навішувати ярлик «жертви». Цим словом ви можете додатково стигматизувати співрозмовника. Адже деякі люди вважають, що бути жертвою насильства соромно та принизливо. Тому ті, хто пережив це, майже не говорять про таке.

Як поводитись у розмові

Людина, яка пережила насильство, дуже вразлива. Необхідно створити максимально комфортні умови для розмови. Дати зрозуміти, що вам важлива її думка, ви цінуєте та поважаєте її. Одне з головних правил — не тиснути на співрозмовника. Залиште йому простір для самостійного прийняття рішень.

В розмові жертва зґвалтування завжди домінує. Тому намагайтеся більше слухати та менше говорити. Вам потрібно почути історію людини, але водночас ви даєте їй право самостійно вирішувати, про що саме та як розповідати.

Ваша роль тут — не супроводжувати людину в її розповіді, а допомогти вибрати шлях самій. Одночасно показуючи, що ви поруч, готові підтримати, коли буде потрібно. Психологи рекомендують у таких ситуаціях не роздавати поради, а поцікавитися, чи можете ви якось допомогти та полегшити біль.

Як зарадити людині

Буває таке, що людина не знає, яка саме допомога їй потрібна. Це абсолютно нормально. Їй просто потрібен час. Покажіть, що ви готові вислухати та допомогти будь-коли. Якщо розумієте, що не можете надати необхідну підтримку, порадьте психолога чи терапевтичні групи. Запропонуйте звернутися до HoldYou, тут досвідчені фахівці, які знайдуть індивідуальний підхід і допоможуть якомога екологічніше прожити цю травму.

Людина, яка стала жертвою насильства, повинна розуміти, що поруч є люди, готові завжди оточити її любов’ю та турботою. Не тисніть, краще просто будьте поряд у цей складний період.

 

21 вересня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів