У Ботанічному саду УжНУ проводять екскурсії для містян і ВПО та надають простір для занять на свіжому повітрі

У Ботанічному саду УжНУ проводять екскурсії для містян і ВПО та надають простір для занять на свіжому повітрі
Ботанічний сад УжНУ — одна з обов’язкових для відвідин локацій міста. На мальовничій вулиці Ольбрахта площу у понад 3 гектари займають рідкісні, реліктові й червонокнижні види рослин. У колективі саду працює 29 людей, а директор Дмитро Сойма запевняє: тут завжди є чим зайнятися як працівникам, так і відвідувачам. Як багато гостей має Ботанічний сад і чим він може бути цікавим, дізнавався Медіацентр.

 

У Ботанічному саду УжНУ проводять безплатні екскурсії для містян і ВПО та надають простір для занять на свіжому повітрі

Щойно спустившись сходами до саду, відвідувачі відчувають аромат лаванди й бачать український тризуб, дбайливо вистрижений на кущі самшиту. Тут завжди кипить робота, розповідає директор Ботанічного саду УжНУ Дмитро Сойма:

«Чоловіки косять, вирубують та вирізають ліс, який росте на нашій території. Якщо один рік не попрацювати в лісі, то наступного року туди не зайдеш. Інші копають, садять, полють. Тут немає і не буде такого дня, щоб сказали: «Ми все зробили, більше нічим зайнятися». Взимку, коли на вулиці випаде сніг, вдарять морози, то активізується робота в закритому ґрунті — теплицях, оранжереях: треба різати живці, укорінювати, сіяти насіння. Потім цю розсаду використовують для озеленення території університету, міста, також ділимося нею і з іншими ботсадами на всіх континентах світу».

На питання про те, які рослини переважають у ботсаду й чи багато тут типових для Закарпаття, пан Дмитро розмірковує: «Тут типових для Закарпаття може й десятка не набереться. Завдання ботанічного саду — інтродукція та акліматизація. Тобто ми вирощуємо і вивчаємо рослини, нетипові для цього регіону».

У Ботсаду завжди є черговий екскурсовод, який готовий безплатно показати територію, розповісти про тутешні рослини, звернути увагу на цікаві деталі й відповісти на численні запитання. Відвідувачів навіть із початком повномасштабної війни тут вистачає, каже Дмитро Сойма:

«Ми ніколи не скаржилися на брак відвідувачів, однак раніше це були переважно закарпатці й туристи. Тепер же в місті й області є велика кількість вимушених переселенців. Ми вже провели дуже багато екскурсій для дітей і дорослих із зон бойових дій. До того ж і студентство наше поповниться абітурієнтами та студентами-переселенцями. Ботсад завжди підлаштовується до запитів відвідувачів. Приміром, ми можемо провести 40-хвилинну чи довшу екскурсію усією територією чи, наприклад, окремо оранжереєю. Можемо оглядово показати й розповісти про наші рослини за 10-20 хвилин і далі надати територію саду, скажімо, для занять у Зеленому класі. До речі, Зелений клас третій рік відкритий для всіх — ми можемо надавати цю локацію як для програмових занять, так і для культурних заходів, майстер-класів, відкритих лекцій, презентацій тощо. Часто до нас приходять на фотосесії — звичайно, тут екскурсії відвідувачам не потрібні, потрібен антураж».

Приміром, Зеленим класом 1 вересня скористалися учні 6-го й 10-го класу ужгородської ЗОШ №6.

Класна керівниця 10-Б класу Наталія Грицина ділиться: «Під час навчання у рамках програми Нової української школи нам рекомендовано більше часу проводити на свіжому повітрі і здобувати нові знання у спілкуванні з природою. Вивчати серед природи ж можна різні предмети: і українську мову, і літературу, і математику. Наша школа з міркувань безпеки вирішила провести День знань у різних локаціях міста, а не безпосередньо в класах. Я запропонувала прийти з учнями до Ботанічного саду УжНУ. Ми послухали коротеньку розповідь про тутешні рослини й далі займалися організаційними питаннями щодо навчального процесу в Зеленому класі».

10-Б з класною керівницею Наталією Грициною

10-Б з класною керівницею Наталією Грициною

«Ми для того і є — аби показати дітям рослини, які вони навряд чи знайдуть на вулицях українських міст, — запевняє Дмитро Сойма. — Не дарма ж кажуть: краще раз побачити, ніж сто разів почути. Ви би тільки бачили очі дітей, які приходять до нас в оранжерею, де росте банан! У такі моменти відчуваєш: не дарма ми тут всі працюємо».

Ботанічний сад працює у будні з 8:00 до 17:00. Екскурсії для відвідувачів завжди безплатні, але про потребу в екскурсоводі просять заздалегідь попереджати за телефоном: (0312) 3-35-92.

Ксенія Шокіна

Медіацентр УжНУ

 

09 вересня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів