Чому віддають перевагу плазмовій різці металу. Особливості процесу

Чому віддають перевагу плазмовій різці металу. Особливості процесу

 

Багато галузей потребують продукцію з металу, тому для них питання його обробки є актуальним. Одним із таких засобів є плазмова різка. Процес відбувається під впливом високого тиску газу, що діє на електрод. Формуються заряджені частини і плазмовий струмінь, за допомогою якого саме й відбувається відрізання.

Технологічні особливості

Плазмова різка металу передбачає використання газів – активних або неактивних. До першої групи належать кисень і повітря, до другої – водень, аргон, азот, водяна пара. Розглянемо головні параметри процесу:

  1. Температура. Вона не останньою чергою залежить від газу, що використовується в роботі. Перебуває в діапазоні від 5000 до 20000 °С. Нагрівання відбувається внаслідок створення електричної дуги. Після того як температура сягне необхідних показників, повітря іонізується, набуває електропровідних властивостей.
  2. Швидкість відрізання. Зазвичай вона перебуває в діапазоні від 2 до 5 км/с.
  3. Тип обладнання. Щоби отримати вироби з металу шляхом плазмової різки, залучають прилади прямого й непрямого впливу. Якщо використовуєте перші, матеріал, який обробляється, потрібно під’єднати до електричної мережі. Саме він на кшталт електрода пропускає електрику. Іншу структуру мають прилади непрямого впливу. У їхню конструкцію вбудовано електрод, тому поєднання матеріалу з мережею не потрібне.

Загалом непрямі апарати плазмової різки використовуються для обробки металів, що мають діелектричні властивості.

Принципи роботи

Процес плазмової різки відбувається в кілька етапів. Починається він із подачі повітря або газу під тиском. Потік під дією електрики нагрівається миттєво. Потім газ перетворюється в плазму, струмінь якої безпосередньо здійснює різку. Процес передбачає утворення відходів:

  • окалина;
  • рештки листового металу;
  • залишки розплавленого матеріалу.

Різка може відбуватися плазменно-струменевим або плазменно-дуговим методом. Перший має ширше застосування, адже передбачає обробку не лише металів, алей неметалевих матеріалів. Плазменно-дуговий спосіб використовується переважно у важкій промисловості. Він передбачає обробку металів у великих обсягах.

До переваг плазмової різки належать:

  • економічна ефективність;
  • швидкість;
  • універсальність;
  • точність.

Для роботи використовується обладнання, що передбачає програмне управління. Саме це зумовлює швидкість і точність процесів, адже струмінь діє лише на ту ділянку поверхні, що обробляється. Втручання оператора в процес є мінімальним.

 

01 вересня 2022р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів