В Ужгороді проводять заняття для дітей-переселенців у рамках програми «Зелені канікули»

В Ужгороді проводять заняття для дітей-переселенців у рамках програми «Зелені канікули»
У липні ГО «Екосфера» розпочала програму «Зелені канікули» для дітей-переселенців. Кожної п’ятниці на базі Ужгородської публічної бібліотеки та на базі Закарпатської обласної універсальної бібліотеки ім. Ф. Потушняка діти з різних регіонів України знайомилися між собою, дивилися пізнавальні мультфільми, обговорювали проблеми з відходами, спричиненими людською недбалістю, ліпили з глини казкових персонажів, малювали малюнки нашим захисникам, виготовляли листівки та витинанки з паперу, досліджували екосвіт через лупу, навчалися правильному сортуванню сміття. За цей час наші заняття встигли відвідати понад 300 дітлахів.

 

Завдяки нашим заняттям, дослідженням, майстер-класам діти отримали нові емоції та знайомства, розкрили в собі нові вміння, здобули нові знання, а завдяки екскурсіям по місту та в краєзнавчий музей більше пізнали Ужгород та історію краю. Це головна мета програми «Зелені канікули», яка покликана допомогти дітям, які були змушені покинути власну домівку через війну, адаптуватися до життя в іншому середовищі.Ми підсумували перші результати нашої діяльності та дізналися у самих дітей, які враження вони отримали від участі у нашій програмі.0951872341 Сергій

За перші 6 тижнів діяльності «Зелених канікул» ми організовували майстер-класи: «Ловець снів», на якому діти виготовляли витинанки з паперу, «Скорочення відходів», де діти розмальовували екоторбинки, виготовляли листівки та подарункові упаковки з паперу. Таке дозвілля не тільки розвиває уяву дитини, але й навчає культурі споживання та раціональному використанню ресурсів.

Завдяки захопливим екодослідженням діти змогли більше пізнати природу довкола: спостерігати за водоплавними птахами на озері, розглянути зовнішню будову комах та рослин з допомогою лупи. Знайомство з флорою та фауною у незвичний спосіб розширює екологічно орієнтований світогляд дітей.Інтерактивні ігри на знайомство та спільні творчі заняття допомагають дітям краще комунікувати з новими людьми, вміти розповісти про себе, ділитися своїми думками та слухати співрозмовника. Це виховує у них повагу одне до одного, допомагає дітям краще звикнути до нових соціальних умов, відчути себе частиною колективу. Сором’язливим дітям ми давали більше часу на адаптацію та поступово розкривали їхні особистості. Такі ігри як «Знайди своє дерево» допомагали дітям будувати нові соціальні зв’язки, вчитися довіряти одне одному та проявляти себе.

Зокрема, у перший день «Зелених канікул» дітлахи зображали на папері те, за чим найбільше сумують. Хтось – за домівкою, хтось – за домашніми улюбленцями, а хтось – за батьком, який захищає Україну. Діти малювали малюнки для наших захисників, за власним бажанням ліпили з пластиліну патріотичні символи, як, наприклад, прапор чи державний герб України. Така арттерапія сприяє пом’якшенню негативних наслідків війни та адаптації дітей-переселенців до життя в іншому середовищі.«Мені тут подобається, бо я стала більше часу проводити на свіжому повітрі. Стала більше любити природу, почала більше малювати, виготовляти щось з паперу»

Марія, 10 років, Харків.«Мені сподобалась презентація про птахів. Я дізнався, що у різних птахів різний дзьоб. Бувають хижі і травоїдні птахи. А ще я виготовив свою першу витинанку з паперу у формі сніжинки»

Антон, 10 років, Харків

«У мене тут зявилися нові друзі. Мого друга звуть Антон, він із Києва. Разом ми сьогодні розглядали птахів на озері в бінокль. Я бачив, як качки занурюють голову у воду, думаю, вони так шукають їжу. Це досить цікаво, бо вони не підпливають близько до берегів»

Дмитро, 11 років, Харків

«Я навчилася як правильно викидати сміття: сортувати, а не скидати все в одну купу. Інакше його не можна буде переробити, а якщо його сортувати, то можна виготовити з нього інші потрібні речі»

Алла, 10 років, Київ

«Якщо ми не будемо сортувати сміття, то вся природа буде як одне сміттєзвалище. Зараз я знаю, що є скло, папір, пластик і метал. А ще органіка – це листя, дрібні гілки, скошена трава, залишки овочів»

Кіра, 10 років, Херсон

Під час «Зелених канікул» діти мали прогулянки та ігри в Боздоському парку – пам’ятці садово-паркового мистецтва місцевого значення. Також проходили захопливий квест на набережній річки Уж та розглядали мініскульптурки міста. Особливо дітям запам’яталася прогулянка по місту та екскурсія в музей народної архітектури та побуту. Тут розміщені будиночки із закарпатських сіл та предмети побуту найдавніших видів народного прикладного мистецтва!

«Діти відійшли. Немає постійного стресу, немає постійної загрози, що щось станеться, постійного напруження. Вони бачать однолітків, можуть вільно спілкуватися, ганяти на велосипедах по вулицях, бігати в парку.

Хочу подякувати за «Зелені канікули», діти спілкуються разом, знаходять нових друзів, і якщо залишатися тут через війну, то це цінна можливість для дітей познайомитися, дізнатися щось нове, позитивне. Я дуже вдячна, що ми потрапили сюди» – ділиться думками мама одного з учасників нашої програми Ольга Соколюк.

Жінка виїхала з родиною з Ірпеня 1-го березня, а вже за 3 дні у місті зруйнували мости і виїхати було неможливо. За словами Ольги, у місті були постійні обстріли, одночасно закрилися магазини, банки, аптеки, школи. Приїхавши на Закарпаття для неї та дітей стало приємним здивуванням повернутися до мирного життя після всього пережитого.

Екологічну культуру потрібно формувати з дитинства. Активна популяризація дружніх до природи корисних звичок допомагає закріпити у дітей правильні цінності: любов до довкілля та свідоме використання природних ресурсів. Попри складні реалії, до яких нам доводиться звикати, дітлахи отримують можливість проживати своє справжнє яскраве дитинство!

Програма «Зелені канікули» триватиме до кінця вересня та включатиме дослідження на теми: «Лісові екосистеми», «Відновлювана і невідновлювана енергія», «Енергія сонця», «Енергозбереження», «Птахи в умовах урбанізації». Також ми організуємо одну екскурсію автобусом до Мукачівського замку «Паланок» для ознайомлення з культурою краю.

Заняття проводяться на базі бібліотеки-філії 1 для дітей КЗ “Ужгородська публічна бібліотека” (площа Б. Хмельницького, 3) та базі Закарпатської обласної універсальної бібліотеки ім. Ф. Потушняка (пр. Свободи, 16).

Переглянути детальніше як проходить наша програма ви можете у відеоматеріалі TV21 Унгвар, а також телеканалу М-Студіо.

Діяльність за програмою «Зелені канікули» підтримується проєктом «Громадськість за демократизацію» за сприяння Європейського Союзу, який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ГО «Екосфера» і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу та Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

 

16 серпня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів