В Ужгороді обговорили передачу греко-католицькій громаді будівлі на вулиці Миколи Гоголя,11

В Ужгороді обговорили передачу греко-католицькій громаді будівлі на вулиці Миколи Гоголя,11
Щоб припинити інсинуації та різні інтерпретації щодо передачі будівлі на вулиці Миколи Гоголя, 11 в Ужгороді греко-католицькій громаді, міський голова Богдан Андріїв ініціював сьогодні зустріч із представниками греко-католицької єпархії. У зустрічі взяли участь заступник міського голови Юрій Рахівський, депутат міської ради Валентин Штефаньо, настоятель Преображенської церкви отець Василь Бушко, працівники департаменту міської інфраструктури, священники, журналісти. Як зазначив міський голова, він дав доручення департаменту міської інфраструктури юридично опрацювати питання щодо передачі або якогось іншого механізму повернення споруди на вулиці Миколи Гоголя, 11 греко-католицькій громаді.

 

Зараз будівля на вулиці Миколи Гоголя, 11 площею 180,5 кв. м знаходиться у комунальній власності територіальної громади. Після прийняття у липні 2022 року на сесії Ужгородської міської ради рішення про відмову у приватизації вказаної будівлі її орендарем, релігійна громада звернулась із листом про повернення будівлі, оскільки згідно із архівною довідкою вона належала греко-католицькій громаді. Також релігійна громада греко-католицької Преображенської церкви надала у листі перелік об’єктів в Ужгороді, які колись належали їй.

Відповідно до Указу Президента України від 04.03.1992 № 125 «Про заходи щодо повернення релігійним організаціям культового майна», культові будівлі, що використовуються не за призначенням і перебувають у комунальній власності, відповідним рішенням можна передати релігійній громаді, якій воно колись належало. На цей указ у своєму листі і посилається релігійна громада.

Після обговорення питання прийняли рішення створити робочу групу із розгляду звернення релігійної громади греко-католицької Преображенської церкви. Щоб отримати додаткову інформацію та документи, які підтверджують факт перебування будівлі на вулиці Миколи Гоголя, 11 у власності релігійної громади, надішлють запити до архівних установ, зокрема Державного архіву Закарпатської області. Крім того, члени робочої групи опрацьовуватимуть і питання щодо інших об’єктів, які відповідно до звернення, колись в Ужгороді належали греко-католицькій громаді, оперативно комунікуватимуть.

«Наше завдання – відновити історичну справедливість та повернути греко-католицькій громаді будівлю, яка колись їй належала. Для цього маємо зібрати необхідну документацію, щоб витримати всю юридичну процедуру. Після того, як архівними довідками буде підтверджено приналежність будівлі на вулиці Миколи Гоголя, 11 греко-католицькій громаді, підготуємо проєкт рішення і, я впевнений, депутати підтримають передачу цього приміщення релігійній громаді», – наголосив Богдан Андріїв.

Ужгородська міська рада

 

15 серпня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів