В нацпарку "Синевир" на Закарпатті завершують заготівлю кормової бази для дичини (ФОТО)

В нацпарку "Синевир" на Закарпатті завершують заготівлю кормової бази для дичини (ФОТО)
Літо – це та пора року, коли інспектори природоохоронних науково-дослідних відділень НПП «Синевир» активно заготовляють корми для диких тварин, зокрема гіллячкові зелені віники.

 

Гіллячковий корм - це пучки листяних деревних порід, які у важку холодну зиму доповнюють й урізноманітнюють раціон диких тварин. Найкраще тварини смакують гілляки з ліщини, осики, липи, клена, але заготовляють і кропиву. Ці гілочки зрізають саме у червні-липні, поки вони ще не задерев’яніли. Після зрізування, формують і зв’язують у пучки - «зелені віники» кожен з яких не більше з 10 гілок, після чого занурюють у солоний розчин, а далі просушують у добре провітрюваних та захищених від потрапляння дощової води приміщеннях. 

За словами начальника відділу державної охорони природно-заповідного фонду нацпарку Василя Суботи, крім гіллячкового корму, заготовляють ще й сіно. Точніше планують запасти 7,5 тони, наразі майже половина запланованого вже є. Запланували заготовити 8 тисяч віників гіллячкового корму і ці роботи вже на стадії завершення, наразі мають вже 7 тисяч таких віників. Найбільше гіллячковий корм полюбляють такі тварини як: олені, козулі, заєць, птиця та ін.

Практикують створювати кормові спеціальні ділянки, де зростають багаторічні трави, які залишають для тварин незібраними. Тут звірина може самостійно добувати корм, не пошкоджуючи взимку молоді лісові культури. Також закупили сіль для солонців та облаштували десяток нових спеціальних годівниць. Постійно дбають про наповнення водою лісових водопоїв. 

 «Підгодовування диких тварин у зимню пору під час великих снігових опадів, особливо таких як оленів, косуль є дуже важливим і часто необхідним заходом для їх охорони та збереження. Ми завжди слідкуємо, щоб сіна і гіллячкового корму в такий час вистачало всім диким тваринам і їхній раціон був більш різноманітний. Таким чином допомагаємо їм пережити холодний і сніжний період року та забезпечити всіма необхідними поживними речовинами. Треба сказати, що заготівля кормів та підтримка тварин взимку – це приємний клопіт» – говорить Василь Іванович.

НПП «Синевир»

 

20 липня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів