Самопожертва на благо інших: “за” та “проти”

Самопожертва на благо інших: “за” та “проти”
Всіх людей умовно можна розділити на три групи: ті, які тільки беруть, ті, що тільки дають і ті, що вміють віддавати і брати. Золота середина, звичайно, найкраща у всьому. І чудово, якщо людина вміє не лише просити про допомогу, а й допомагати іншим.

 

Чим шкідлива надмірна доброта?

В сучасному житті часто можна зустріти людей, які вміють лише брати. Вони ставлять власні інтереси понад усе, завжди і в усьому шукають власну вигоду. Наприклад, геймер, який грає в ігрові автомати, отримує бонуси в казино та знає секрети виграшу джек поту, ніколи не розповість про це іншим. Таких людей заслужено називають егоїстами. Є й такі, що безкорисливо допомагають іншим. Вони готові на все заради інших та віддають останнє. Такі люди дуже добродушні та безкорисливі, вони надто довірливі та наївні, а сучасне суспільство часто не прощає такої сліпої доброти. Саме тому дуже важливо навчитися контролювати свою доброту і не йти на самопожертви. Надмірна доброта може завдати людині непоправної шкоди, а саме:

  • таких людей часто використовують заради власної вигоди;

  • серед знайомих буде все менше щирих і вірних друзів і все більше егоїстів;

  • весь вільний час добродушні люди витрачають на допомогу іншим, власні питання та проблеми відходять на другий план і можуть залишитися взагалі без вирішення;

  • через гіперопіку близькі та рідні ніколи не зможуть стати по-справжньому самостійними;

Крім цього, почуття провини та докори сумління не будуть давати спокою, якщо добродушна людина одного разу захоче відмовити у допомозі.

Як з'ясувати, що з самовіддачею проблеми? 

Щоб зрозуміти наскільки людина добродушна і готова до самопожертви заради щастя інших, достатньо проаналізувати наступні ознаки:

  • Невміння відмовляти. Якщо у житті були ситуації, коли людина з усмішкою на обличчі погоджувалась комусь допомогти, але всередині почуття були зовсім інші, це ознака того, що вона віддає більше, ніж отримує.

  • Не вистачає часу на себе. Якщо у вільний від роботи час людина не відпочиває і не приділяє собі часу, а займається вирішенням чужих питань, зовсім скоро вона перегорить, адже, її організм не витримає такого графіка. Додатковий негатив, стреси та депресія гарантовані.

  • Вирішення чужих проблем виходить на перший план. Щоразу, коли хтось вислуховує про проблеми та негаразди свого товариша негатив, який він при цьому випромінює передається опоненту.

  • Відчуття тривоги та негативу не дає спокою, а все тому, що людина занадто переймається чужим життям. Чим більше ви віддаєте людям, тим більше стресу ви отримуєте.

Крім цього, через високий рівень самовіддачі страждає психічне здоров'я, яке згодом може мати відбиток і на фізичному самопочутті. 

 

15 липня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів