Близько ста евакуацій поранених. Історія закарпатського бойового медика

Близько ста евакуацій поранених. Історія закарпатського бойового медика
Близько ста евакуацій поранених з початку повномасшбатного вторгнення Росії в Україну здійснив бойовий медик Ерік. Його історію опублікували на Facebook-сторінці 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади.

 

Поїхав у 2014-му в зону АТО як медичний іструктор

"У мене вища медична освіта, я лікар-хірург. Закінчив Ужгородський національний університет і чотири роки працював у реанімаційній бригаді на "швидкій", — розповідає Ерік. "В армії відчувалася гостра нестача медиків, тому в 2014 – 2015 я поїхав у зону АТО як медичний інструктор, а в 2019 році підписав контракт зі 128 бригадою".

"З початку війни за останні чотири місяці здійснив близько ста евакуацій поранених. Надавав допомогу не тільки нашій бригаді, але й суміжним військовим частинам. Зі свого досвіду можу сказати, що понад 90 відсотків поранень — осколкові від арти, мінометки, танків, "Градів", "Смерчів", "Ураганів" і т.д. Із них 70 відсотків середні, а 30 — важкі", — каже Ерік.

Медик розповідає: їздили на евакуацію на позашляховику й часто потрапляли під ворожі обстріли. "Одного разу по нашій машині прямою наводкою стріляла з кулемета російська БМП. На щастя, не влучила, але кілька нових днів народжень за цей період я пережив".

"Росіяни усвідомлювали, що йдуть воювати, а не на якісь навчання"

Ерік каже: доводилося допомагати й полоненим. "Розумію, з якою метою вони прийшли на нашу землю, але я все-таки лікар і надавав їм загальну медичну допомогу, щоб стабілізувати стан і наші військові змогли поспілкуватися, отримати потрібну інформацію. Наші хлопці поводилися з ними дуже гуманно. Дехто з полонених говорив, що його примусили йти воювати, пригрозивши розстрілом чи проблемами з рідними. А деякі відверто зізнавалися, що спокусилися на заробіток. Усі вони усвідомлювали, що йдуть воювати, а не на якісь навчання".

"Що головне при наданні допомоги нашим пораненим? Чітко знати алгоритм дій і виконувати їх холоднокровно. Впевнена, професійна поведінка медика додає сил пораненому, він поводиться спокійніше, адекватніше. Дуже важливо, коли боєць знає свого медика й довіряє йому. Я намагаюся бути саме таким медиком", — каже Ерік. Указом Президента України санітарного інструктора медичного пункту, старшого солдата 128-ї бригади Еріка нагородили медаллю "За врятоване життя" та орденом "За мужність" ІІІ ступеня, — повідомили на Facebook-сторінці бригади.

 

11 липня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів